Και ποιος δεν γνωρίζει τον Γουίλιαμ Σαίξπηρ (αγγλ.William Shakespeare), το διάσημο Άγγλο ποιητή, ηθοποιό και θεατρικό συγγραφέα, δημιουργό των πιο γνωστών δραματικών θεατρικών αριστουργημάτων ανά το παγκόσμιο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» και «Άμλετ»; Η κληρονομιά του Σαίξπηρ είναι τόσο πλούσια και ποικίλη όσο και το έργο του. Τα έργα του έχουν δημιουργήσει αμέτρητες προσαρμογές σε πολλά είδη και πολιτισμούς και διαρκή παρουσία στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ εξακολουθεί να είναι μια από τις σημαντικότερες λογοτεχνικές προσωπικότητες της αγγλικής γλώσσας και για μένα ο πιο αναγνωρισμένος συγγραφέας παγκόσμια.

Ο Γουίλιαμ Σαίξπηρ γεννήθηκε το 1564 στην πόλη Στράτφορντ και τα γενέθλιά του γιορτάζονται συνήθως στις 23 Απριλίου η οποία πιστεύεται επίσης ότι είναι η ημερομηνία που πέθανε το 1616. Σώζονται κάποια αρχεία που σχετίζονται με την οικογένεια του Ουίλιαμ Σαίξπηρ και προσφέρουν μια κατανόηση του πλαισίου της πρώιμης ζωής του Σαίξπηρ και της ζωής των μελών της οικογένειάς του. Ο πατέρας του John Shakespeare παντρεύτηκε τη Mary Arden και μαζί απέκτησαν οκτώ παιδιά. Ο John και η Mary έχασαν δύο κόρες ως βρέφη, έτσι ο Γουίλιαμ έγινε το μεγαλύτερο παιδί τους. Ο πατέρας του εργάστηκε ως κατασκευαστής γαντιών, αλλά έγινε επίσης σημαντική προσωπικότητα στην πόλη του Στράτφορντ. Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ ζούσε με την οικογένειά του στο σπίτι τους στην οδό Χένλεϋ μέχρι να κλείσει τα 18 του χρόνια, όταν παντρεύτηκε την Αν Χάθαγουεϊ, η οποία ήταν τότε 26. Απέκτησαν μαζί 3 παιδιά.

Anne Hathaway (1582–1616)-Σύζυγος του William Shakespeare

Η καριέρα του Σαίξπηρ ξεκίνησε στο Λονδίνο, αλλά πότε πήγε εκεί δεν είναι γνωστό. Τα δίδυμα παιδιά του Σαίξπηρ βαφτίστηκαν το 1585 και μέχρι το 1592 η φήμη του είχε εδραιωθεί στο Λονδίνο, αλλά τα χρόνια που μεσολάβησαν θεωρούνται μυστήριο. Οι μελετητές αναφέρονται γενικά σε αυτά τα χρόνια ως «Τα Χαμένα Χρόνια». Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Λονδίνο, δημοσιεύτηκαν τα πρώτα έντυπα έργα του Σαίξπηρ. Ήταν δύο μεγάλα ποιήματα, «Αφροδίτη και Άδωνις» (1593) και «Ο βιασμός της Λούκρεσε» (1594). Έγινε επίσης ιδρυτικό μέλος των The Lord Chamberlain’s Men, μιας ομάδας ηθοποιών. Ο Σαίξπηρ ήταν ο τακτικός δραματουργός της εταιρείας, παράγοντας κατά μέσο όρο δύο έργα το χρόνο, για σχεδόν 20 χρόνια.

Η επιτυχία του Σαίξπηρ στα θέατρα του Λονδίνου τον έκανε αρκετά πλούσιο και μέχρι το 1597 μπόρεσε να αγοράσει το New Place, το μεγαλύτερο σπίτι στο δήμο Stratford-upon-Avon. Πρόσφατα αρχαιολογικά στοιχεία που ανακαλύφθηκαν στην τοποθεσία του Shakespeare’s New Place δείχνουν ότι ο Σαίξπηρ ήταν μόνο διαλείπουσα διαμονή στο Λονδίνο. Αυτό υποδηλώνει ότι μοίρασε τον χρόνο του μεταξύ του Στράτφορντ και του Λονδίνου.

Ο Σαίξπηρ ήταν παραγωγικός συγγραφέας κατά τη διάρκεια της Ελισαβετιανής και Ιακωβικής εποχής του βρετανικού θεάτρου. Συνολικά τα έργα του Σαίξπηρ περιλαμβάνουν 38 θεατρικά έργα, 2 αφηγηματικά ποιήματα, 154 σονέτα και μια ποικιλία άλλων ποιημάτων. Μερικά από τα γνωστότερα έργα του είναι: «Όνειρο Θερινής Νυκτός», «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Ιούλιος Καίσαρας», «Άμλετ», «Οθέλλος», «Βασιλιάς Ληρ», «Μάκβεθ», «Αντώνιος και Κλεοπάτρα», «Η Τρικυμία», «Το Ημέρωμα της Στρίγγλας», «Αγάπης Αγώνας Άγονος», «Ο Έμπορος της Βενετίας», «Πολύ κακό για το τίποτα», «Σονέτα». 

Ο Γουίλιαμ Σαίξπηρ τάφηκε δύο ημέρες μετά το θάνατό του, στο ιερό της Εκκλησίας της Αγίας Τριάδας στο Στράτφορντ και ο τάφος του αποτελεί μνημείο για την πόλη. Ενώ το πατρικό του σπίτι καθώς και το σπίτι όπου έζησε με τη σύζυγο του και τα παιδιά του είναι πλέον μουσεία όπου μπορείς να επισκεφτείς.  

Το ταφικό μνημείο του Σαίξπηρ

ΠΗΓΗ: shakespeare.org.uk