Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης γιορτάζεται στις 21 Μαρτίου και ανακηρύχθηκε από την UNESCO (Ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών) το 1999, «με στόχο να υποστηρίξει τη γλωσσική πολυμορφία μέσω της ποιητικής έκφρασης και να αυξήσει την ευκαιρία να ακουστούν γλώσσες που απειλούνται με εξαφάνιση». Σκοπός του είναι να προωθήσει την ανάγνωση, τη γραφή, τη δημοσίευση και τη διδασκαλία της ποίησης σε όλο τον κόσμο και, όπως λέει η αρχική διακήρυξη της UNESCO, «να δώσει νέα αναγνώριση και ώθηση στα εθνικά, περιφερειακά και διεθνή κινήματα ποίησης».

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης για το 2024 από την UNESCO είναι το εξής: «Standing on the Shoulders of Giants». Το θέμα απευθύνεται σε εμβληματικούς συγγραφείς του παρελθόντος των οποίων τα πρωτοποριακά έργα διεύρυναν το αποτύπωμα της ποίησης στους πολιτισμούς.

Παλιότερα, η διεθνής ημέρα ποίησης εορτάζονταν  τον Οκτώβριο, στις 15 του μήνα,  στα γενέθλια του Πόπλιος Βεργίλιος Μάρων (Publius Vergilius Maro, 15 Οκτωβρίου 70 π.Χ. – 21 Σεπτεμβρίου 19 π.Χ.), ή αλλιώς του Βιργίλιου του Ρωμαίου επικού ποιητή. Η παράδοση να τηρείται αυτή η ημερομηνία Οκτωβρίου για τους εθνικούς ή διεθνείς εορτασμούς της ημέρας ποίησης εξακολουθεί να ισχύει σε πολλές χώρες.

Το έργο του Βιργιλίου, είχε μεγάλη επιρροή στη δυτική λογοτεχνία, με πιο αξιοσημείωτη τη Θεία Κωμωδία του Δάντη, στην οποία ο Βιργίλιος εμφανίζεται ως ο οδηγός του συγγραφέα μέσω της Κόλασης και του Καθαρτηρίου. Ο Βιργίλιος κατατάσσεται παραδοσιακά ως ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές της Ρώμης. Από το ποιητικό του έργο του  «Αινειάδα» του θεωρείται το εθνικό έπος της αρχαίας Ρώμης. Η Αινειάδα, είναι έργο μεγάλης ποιητικής πνοής, αποτελεί σταθμό, έναν από τους πρώτους, στην ιστορία της δυτικής λογοτεχνίας. Ο Βιργίλιος, έχοντας ήδη στο ενεργητικό του μια μικρή ποιητική παραγωγή, γράφει την Αινειάδα τα χρόνια που ο Οκταβιανός Αύγουστος εδραιώνει τη θέση του στο πολιτικό στερέωμα της ρωμαϊκής πολιτείας και βάζει τα θεμέλια της αυτοκρατορίας.

Αγαπημένο μου γνωμικό από τον Βιργίλιο είναι: Ο θάνατος μου ψιθυρίζει στο αυτί: «Ζήσε» μου λέει, «έρχομαι».

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η ποίηση είναι δύσκολο να κατανοηθεί, αλλά υπάρχει ένα ποίημα για όλους. Είτε θέλετε κάτι απλό, θριαμβευτικό ή απλά διασκεδαστικό, υπάρχει ένα ποίημα εκεί έξω για εσάς. Η ποίηση είναι για όλες τις ηλικίες και τα γούστα. Αν αγαπάς τη μουσική, λατρεύεις και κρυφά την ποίηση! Οι ρυθμοί και τα χτυπήματα της ποίησης είναι παρόμοια με τα αγαπημένα σας τραγούδια. Και οι δύο χρησιμοποιούν τεχνικές δημιουργικής γραφής όπως μεταφορές και αλλοιώσεις για να εκφράσουν συναισθήματα και νοήματα.   

Ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσεις να διαβάζεις ποίηση. Υπάρχει ποιητής για κάθε γούστο, όπως ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε (1809-1849) με το γοτθικό στυλ λογοτεχνίας και η πιο σύγχρονη, Μάγια Αγγέλου (1928-2014).