Το μυθιστόρημα ‘‘Ανεμοδαρμένα Ύψη’’ εκδόθηκε το 1847 από την Emily Brontë (Έμιλι Μπροντέ) και είναι το μοναδικό της μυθιστόρημα που έγραψε ποτέ. Το βιβλίο εκδόθηκε με το ψευδώνυμο Έλλις Μπελ, ενώ μετά το θάνατο της Έμιλι Μπροντέ ακολούθησε και δεύτερη έκδοση, την οποία επιμελήθηκε η αδελφή της, η επιτυχημένη συγγραφέας Σαρλότ Μπροντέ, γνωστή για το πασίγνωστο μυθιστόρημα της ‘‘Τζέιν Έιρ’’. Το μυθιστόρημα έχει γνωρίσει πολυάριθμες διασκευές στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, το θέατρο και τον κινηματογράφο και έχει γίνει μιούζικαλ, μπαλέτο, όπερες, παιχνίδι ρόλων και ακόμα και τραγούδι.

Η πλοκή έχει ως εξής: Το 1801, ο κύριος Λόκγουντ, ο νέος ενοικιαστής στο σπίτι Thrushcross Grange στο Γιορκσάιρ, της Αγγλίας επισκέπτεται τον ιδιοκτήτη του, τον Χίθκλιφ, στην απομακρυσμένη αγροικία του, το Wuthering Heights (Ανεμοδαρμένα Ύψη). Κατά τη δεύτερη επίσκεψή του Λόκγουντ, συναντά μερικούς μυστηριώδεις κατοίκους του Wuthering Heights και όλοι είναι σκυθρωποί και αφιλόξενοι. Η οικονόμος, Νέλι, θυμάται μια περίπλοκη ιστορία δύο οικογενειών, των Earnshaws και των Lintons ενώ ο Λόκγουντ βρίσκει και διαβάζει το ημερολόγιο της πρώην κατοίκου του δωματίου του, της Κάθριν Έρνσο. Ο Λόκγουντ και η Νέλι λειτουργούν σαν αφηγητές της ιστορίας, ενώ εξιστορείται η παθιασμένη αλλά καταδικασμένη αγάπη μεταξύ της Κάθριν Έρνσο και του Χίθκλιφ, καθώς το πάθος τους καταστρέφει τους ιδίους και τους ανθρώπους γύρω τους.

Η ιστορία απεικονίζει ψυχική και σωματική βία, με αποτέλεσμα όταν πρώτο-εκδόθηκε να αντιμετωπίσει πολλές  αρνητικές κριτικές. Η κριτική του Douglas Jerrold‘s ιδιοκτήτη του βρετανικού Weekly Newspaper ήταν πιο θετική από άλλες, αν και σοκαρισμένος από τις ωμές απεικονίσεις του μυθιστορήματος: “Στα Ανεμοδαρμένα Ύψη ο αναγνώστης σοκάρετέ, αηδιάζει, σχεδόν αρρωσταίνει από τις λεπτομέρειες της σκληρότητας, της απανθρωπιάς και του πιο διαβολικού μίσους και εκδίκησης, ενώ σε άλλες στιγμές εμφανίζονται ισχυρές μαρτυρίες για την υπέρτατη δύναμη της αγάπης – ακόμα και στους δαίμονες με ανθρώπινη μορφή’’.

Το μυθιστόρημα της Έμιλι Μπροντέ, μεταφέρθηκε πολλές φορές στο κινηματογράφο, με την πιο πρόσφατη ταινία να είναι αυτή του 2011, σε σκηνοθεσία του Αndrea Arnold. Κατά τη γνώμη μου, η πιο ωραία μεταφορά είναι της ταινίας του 1970, σε σκηνοθεσία του Robert Fuest, η οποία φέρει τον ίδιο τίτλο με το βιβλίο, Ανεμοδαρμένα Ύψη. Πρωταγωνιστούν ο Timothy Dalton ως ο Χίθκλιφ και την Anna Calder-Marshall ως Κάθριν. Η ταινία δεν καλύπτει ολόκληρη την ιστορία του βιβλίου και τονίζει ότι ο Χίθκλιφ μπορεί να είναι ετεροθαλής αδελφός της Κάθριν. Αυτή είναι η πρώτη έγχρωμη κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος και κέρδισε την αποδοχή με το πέρασμα του χρόνου αν και αρχικά δεν είχε γίνει ιδιαίτερα αποδεκτή. Ο δε χαρακτήρας του Χίντλεϊ απεικονίζεται πολύ πιο συμπαθητικός και η ιστορία του είναι ελαφρώς διαφοροποιημένη.

Η ταινία ήταν εισπρακτική επιτυχία, κερδίζοντας 2,2 εκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Ο Samuel Z. Arkoff, Αμερικανός κινηματογραφικός παραγωγός απέδωσε την επιτυχία της ταινίας στο γεγονός ότι συσχέτισαν την ιστορία «στη νεολαία του σήμερα» και επίσης παρατήρησε πως η ταινία είχε απήχηση κυρίως στο γυναικείο κοινό.

Αξίζει να σημειωθεί πως μία πρώτη έκδοση του βιβλίου Ανεμοδαρμένα Ύψη πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Bonhams, στο Λονδίνο για 114.000£ το 2007.  Εσείς το έχετε διαβάσει;