Η Διεθνής Ημέρα Παιδικού Βιβλίου είναι μια ετήσια εκδήλωση που χρηματοδοτείται από το IBBY-International Board on Books for Young People (Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για Νέους), έναν διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό. Η Διεθνής Ημέρα Παιδικού βιβλίου γιορτάζεται από το 1967 την ημέρα των γενεθλίων του περίφημου Δανού συγγραφέα Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, στις 2 Απριλίου. Κύριως σκοπός της είναι να μεταδώσει την αγάπη της λογοτεχνίας στα παιδιά και η διάδωση της παιδικής λογοτεχνίας. 

Κάθε χρόνο ένα διαφορετικό Εθνικό Τμήμα της IBBY έχει την ευκαιρία να είναι ο διεθνής χορηγός της Διεθνής Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Αρμοδιότητες του χορηγού είναι να αποφασίζει για ένα θέμα και προσκαλεί έναν εξέχοντα συγγραφέα από τη χώρα υποδοχής να γράψει ένα μήνυμα στα παιδιά όλου του κόσμου και έναν γνωστό εικονογράφο να σχεδιάσει μια αφίσα. Αυτά τα υλικά χρησιμοποιούνται με διάφορους τρόπους για την προώθηση των βιβλίων και της ανάγνωσης. Πολλά τμήματα του IBBY προωθούν την Διεθνής Ημέρα Παιδικού Βιβλίου μέσω των μέσων ενημέρωσης και οργανώνουν δραστηριότητες σε σχολεία και δημόσιες βιβλιοθήκες και συνδέεται με εκδηλώσεις που μπορεί να περιλαμβάνουν συναντήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους, διαγωνισμούς συγγραφής ή ανακοινώσεις βραβείων βιβλίων.

Φέτος τον θεσμό φιλοξενεί η Ιαπωνία με το θέμα «Διασχίστε τις θάλασσες στο φτερό της φαντασίας σας» με την Eiko Kadono ως τιμώμενη συγγραφέα, η οποία είναι νικήτρια του βραβείου γραφής HC Andersen το 2018. Το πρώτο της βιβλίο εκδόθηκε το 1970, έκτοτε δημοσίευσε περίπου 250 βιβλία και αυτά μεταφράστηκαν σε 10 γλώσσες.

Η ιδέα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου προήλθε από τη Jella Lepman, Γερμανίδα συγγραφέα και δημοσιογράφο. Η Lepman πίστευε ότι τα παιδικά βιβλία ήταν πολύ σημαντικά, ειδικά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επειδή μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν να νοιάζονται για τους άλλους και να κατανοούν διαφορετικούς πολιτισμούς. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα Παιδικού Βιβλίου έγινε στις 2 Απριλίου του 1967. Την ίδια μέρα γεννήθηκε ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν το 1805 , που έγραψε πολλά παραμύθια που αγαπούν τα παιδιά παντού στο κόσμο, όπως τα ακόλουθα: Μικρή Γοργόνα, Η Τοσοδούλα και Το Ασχημόπαπο.

Όσον αφορά τον διοργανωτή, International Board on Books for Young People (IBBY) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε στη Ζυρίχη της Ελβετίας το 1953. Σήμερα, αποτελείται από 84 Εθνικά Τμήματα σε όλο τον κόσμο. Αντιπροσωπεύει χώρες με καλά ανεπτυγμένα προγράμματα έκδοσης βιβλίων και αλφαβητισμού, καθώς και άλλες χώρες με λίγους μόνο αφοσιωμένους επαγγελματίες που κάνουν πρωτοποριακή εργασία στην έκδοση και προώθηση παιδικών βιβλίων.

Η αποστολή του οργανισμού είναι:

  • Να δώσει στα παιδιά απανταχού την ευκαιρία να έχουν πρόσβαση σε βιβλία με υψηλά λογοτεχνικά και καλλιτεχνικά πρότυπα.
  • Να ενθαρρύνει την έκδοση και διανομή ποιοτικών παιδικών βιβλίων, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες.
  • Να παρέχει υποστήριξη και εκπαίδευση σε όσους ασχολούνται με την παιδική και παιδική λογοτεχνία.
  • Η τόνωση ερευνητικών και επιστημονικών εργασιών στον τομέα της παιδικής λογοτεχνίας.
  • Η προστασία και την προάσπιση των Δικαιωμάτων του Παιδιού σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

ΠΗΓΗ: ibby.org