Ο γνωστός Aυστριακός καλλιτέχνης Gustav Klimt (Γκούσταφ Κλιμτ) είναι από τους πιο διαδεδομένους ζωγράφους, με το καλλιτεχνικό του στυλ να κατατάσσεται στο κίνημα του Συμβολισμού, αλλά και με στοιχεία του μοντερνισμού και Art Nouveau. Εκτιμήθηκε παγκοσμίως μετά τον θάνατο του, καθώς το  έργο του του  ‘’Ποτρέτο της Αντέλ Μπλοχ Μπάουερ’’ πουλήθηκε στην απίστευτη τιμή των 135 εκατομμύριων.   

Ο Gustav Klimt γεννήθηκε στις 14 Ιουλίου το 1862, στο χωριό Baumgarten, που βρίσκεται κοντά στη Βιέννη. Οι γονείς του είχαν 7 παιδιά και ο Κλιμτ και σαν οικογένεια ευλογήθηκαν με πολλή ταλέντο. Ήταν τρία αγόρια και τέσσερα κορίτσια και από νωρίς και οι τρεις γιοι έδειξαν ικανότητες στις τέχνες. Ο Gustav Klimt πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της νιότης του στη φτώχεια. Η οικογένεια Κλίμντ  έζησε  σε τουλάχιστον πέντε διαφορετικά μέρη μεταξύ 1862 και 1884, αναζητώντας συνεχώς πιο προσιτά καταλύματα.

Ο Gustav όταν ήταν στο γυμνάσιο, οι δάσκαλοί του τον σημείωσαν ως ανώτερο σχεδιαστή. Τα μέλη της οικογένειας τον έπεισαν να συμμετάσχει στο τεστ εισαγωγής για το Kunstgewerbeschule,τη Σχολή Τεχνών και Χειροτεχνίας της Βιέννης, το 1876, και το έκανε με επιτυχία όπως και ο αδελφός του. Ο Franz Matsch, ζωγράφος από τη Βιέννη που ειδικεύτηκε σε μεγάλης κλίμακας διακοσμητικά έργα, ο Gustav Klimt και ο αδελφός του, αφού τελείωσαν τις σπουδές τους το 1883, νοίκιασαν ένα μεγάλο στούντιο στη Βιέννη. Ο Klimt και ο Matsch ανέβηκαν γρήγορα στην κορυφή της πολιτιστικής ελίτ της πόλης, συμπεριλαμβανομένων επιφανών αρχιτεκτόνων, μελών της κοινωνίας και κυβερνητικών αξιωματούχων.

Η συμβουλευτική επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας προσέγγισε τον Matsch το 1893 για να ζητήσει βοήθεια στο σχεδιασμό της οροφής για την Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Κατόπιν αιτήματος του Matsch, ο Klimt εντάχθηκε στο έργο, αν και αυτή θα ήταν η τελευταία τους σχέση εργασίας, καθώς ο Klimt είχε αρχίσει να αμφισβητείκαι να επικρίνει τις μεθόδους ζωγραφικής των ακαδημαϊκών ζωγραφικών έργων. Για τη Μεγάλη Αίθουσα του πανεπιστημίου, ο Γκούσταβ Κλιμτ ανατέθηκε να δημιουργήσει τρεις σημαντικούς πίνακες οροφής, συμπεριλαμβανομένων της Φιλοσοφίας (1897-98), της Ιατρικής (1900-01) και της Νομολογίας (1899-1907). Προς έκπληξη των θαμώνων του, ο Κλιμτ επέλεξε αυτά τα έργα για να χρησιμοποιήσει έναν εξαιρετικά διακοσμητικό συμβολισμό που είναι δύσκολο να ερμηνευτεί. Όλοι αυτοί οι νέοι πίνακες και δημιουργίες σηματοδοτούσαν μια δραματική αλλαγή στην οπτική του για τη ζωγραφική και την τέχνη. Δες μερικά από αυτά τα έργα του: 

Το 1897, ο  Klimt υπηρέτησε ως  ο πρώτος πρόεδρος της Vienna Secession, της  Ένωσης Αυστριακών Καλλιτεχνών, μια ομάδα μοντερνιστών ζωγράφων. Στην ομάδα συμμετείχαν επίσης οι καλλιτέχνες  Josef Hoffmann, Koloman Moser και Joseph Maria Olbrich. Οι ιδρυτικές του αρχές ήταν να εκθέσει τη Βιέννη στα σπουδαία έργα ξένων καλλιτεχνών και να δώσει σε νέους και αντισυμβατικούς καλλιτέχνες έναν χώρο για να εκθέσουν τη δουλειά τους.Τότε, οι Βιεννέζοι είχαν ελάχιστη έως καθόλου έκθεση στη σύγχρονη τέχνη. Η ένωση Αυστριακών καλιτεχνών, φιλοξένησαν την 14η έκθεσή τους το 1902 για να τιμήσουν τον μουσικό Ludwig Van Beethoven. Ο Gustav Klimt δημιούργησε τη διάσημη ‘‘Ζωφόρο του Beethoven’’, η οποία βασίζεται στην 9η Συμφωνία του Beethoven, καθώς αποτελείται από 3 τμήματα: “Πόθος για Ευτυχία”, “Εχθρικές Δυνάμεις”, Ύμνος στη Χαρά”. Δες τo έργο πιο κάτω: 

Δύο από τα αξιοσημείωτα μέλη του, ο Josef Hoffmann και ο Koloman Moser, ίδρυσαν μια νέα ομάδα που ονομάζεται Wiener Werkstätte το 1903, με σκοπό να προωθήσει και να δημιουργήσει διακοσμητικές τέχνες και αρχιτεκτονική για τέτοιες χρήσεις. Ο Χόφμαν και ο Μόζερ ήταν στενοί φίλοι και ο Κλιμτ θα συνεργαστεί αργότερα μαζί τους σε μια σειρά από έργα Werkstatte, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου Gesamtkunstwerk που δημιουργήθηκε από το Werkstatte. Αυτό το έργο ήταν ένα «δέντρο της ζωής» που δημιουργήθηκε για το Palais Stoclet στις Βρυξέλλες και ήταν ένα έργο με πολλά πάνελ.

The Tree of Life, Stoclet Frieze (1905)

Το μοναδικό στυλ του Klimt, το οποίο ενσωμάτωσε περίπλοκες  πτυχές από την προ-μοντέρνα όσο και από τη σύγχρονη εποχή, αναπτύχθηκε πλήρως μεταξύ 1898 και 1908 ενώ υπηρετούσε σε επιτροπές για το Πανεπιστήμιο και ως μέλος του Secession. Αυτά τα έργα τέχνης περιλαμβάνουν: The Field of Poppies, The Kiss, Pallas Athene, Judith.

Δες τα έργα αυτά πιο κάτω: 

The Kiss
The Kiss
Field of Poppies
Field of Poppies
Pallas Athene
Pallas Athene
Judith & the Head of Holofernes
Judith & the Head of Holofernes

Ο Γκούσταβ Κλιμτ κρατούσε ιδιωτικές τις προσωπικές του υποθέσεις, ως αποτέλεσμα, η προσωπική του ζωή υπήρξε μια γνωστή πηγή πολλών συζητήσεων μεταξύ κριτικών και ιστορικών, ιδιαίτερα υπό το φως των γυναικείων πορτρέτων του Klimt. Πολυάριθμες δημοσιεύσεις ορκίζονται στους προσωπικούς συνδέσμους του Klimt. Από την άλλη πλευρά, ορισμένα δημοσιεύματα αμφισβητούν εάν υπήρχε κάποια ρομαντική σχέση μεταξύ του Klimt και των γυναικών που εμφανίζονται στην τέχνη του. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Gustav Klimt δημιούργησε επίσης μια εκπληκτική ποσότητα σκίτσων και μελετών, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων παρουσίαζε γυμνές γυναίκες, μερικές από τις οποίες ήταν τόσο πορνογραφικές που σπάνια φαίνονται ακόμα σήμερα. To έργο του ”The Friends” (Οι φίλοι), δείχνει να μοιάζει να είναι ένα λεσβιακό ζευγάρι, η μία γυμνή και η άλλη ντυμένη σε ένα στυλιζαρισμένο φόντο από πουλιά και λουλούδια.

Παρόλο που ο Κλιμτ δεν άλλαξε τα θέματά του κατά τα τελευταία του χρόνια, το ζωγραφικό του στυλ εξελίχθηκε πολύ. Ο καλλιτέχνης άρχισε να χρησιμοποιεί λεπτές χρωματικές μίξεις, όπως λιλά, κοραλί, σομόν και κίτρινο, και εγκατέλειψε σε μεγάλο βαθμό τη χρήση φύλλων χρυσού και ασημιού και γενικότερα διακοσμητικά.

Πέθανε το 1918, και αν και παρέμενε στο περιθώριο της δημοφιλής τέχνης με την πωλήση του ”Πορτρέτου της Αντέλ Μπλοχ Μπάουερ” (1907), το όνομα του έγινε πασίγνωστο. Τον Ιούνιο του 2006, ο μεγιστάνας των καλλυντικών Ronald Lauder αγόρασε τον πίνακα  έναντι 135 εκατομμυρίων δολαρίων  και τότε ήταν η υψηλότερη τιμή που πουλήθηκε ποτέ ένας πίνακα. Μπορείς να θαυμάσεις τον πίνακα στη Neue Gallery του Μανχάταν.

Portrait of Adele Bloch-Bauer I