Τι σημαίνει Πάσχα;

Η λέξη Πάσχα, προέρχεται από τη λέξη Πεσάχ που στα Εβραϊκά σημαίνει διάβαση ή πέρασμα. Βέβαια όπως είναι γνωστό, το Ορθόδοξο Πάσχα γιορτάζεται η ανάσταση του Χριστού και δεν έχει καμία σχέση με το Εβραϊκό Πάσχα που γιορτάζεται η έξοδος και απελευθέρωση των Εβραίων.

Με βάση την ιστορία, οι Ιουδαίοι ζούσαν στην περιοχή της Αιγύπτου ως σκλάβοι. Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη, ο Μωυσής για να απελευθερώσει τους εβραίους, τους οδήγησε στη γη της επαγγελίας. Ο ίδιος όμως δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει ως τον τελικό προορισμό.

Η διαδρομή, (το πέρασμα προς στη γη της επαγγελίας), ήταν γεμάτη εμπόδια και προκλήσεις. Οι κακουχίες, η έλλειψη τροφής και περίθαλψης καθώς και πολλά ακόμα προβλήματα έφτασαν στα όρια επιβίωσης τους Ιουδαίους. Κάποια προβλήματα ξεπεράστηκαν με θαύματα του Θεού.

Σε αυτό το ταξίδι, ο Μωυσής έλαβε τις δέκα εντολές του Θεού που αναφέρονται στην Παλαιά διαθήκη. Επίσης, ένα πολύ γνωστό θαύμα είναι ότι η θάλασσα χωρίστηκε σε δύο μέρη, σχηματίζοντας μια λωρίδα ξηράς από την οποία πέρασε ο λαός των Ιουδαίων.

Για τους Χριστιανούς, σημαίνει τη λύτρωση από την αμαρτία και το πέρασμα από τον θάνατο στη ζωή.

 

Μεγάλη Εβδομάδα

Ό Χριστός θα γιόρταζε το Πάσχα με τους μαθητές του.

Γι’ αυτό, πήγαν σ’ ένα σπίτι, για να φάνε μαζί για τελευταία φορά. Σηκώθηκε από το τραπέζι, έβαλε νερό στη λεκάνη, έπλυνε τα πόδια των μαθητών του και τα σκούπισε. ΄Όταν ο Χριστός τελείωσε, πήρε πάλι τη θέση του στο τραπέζι και τους είπε: «Καταλαβαίνετε τι έκανα για σας; Αφού εγώ, ο Κύριος και Δάσκαλός σας, σας έπλυνα τα πόδια, το ίδιο πρέπει να κάνετε κι εσείς μεταξύ σας». (Ιωάννης, 13)

Ό Χριστός και οι μαθητές του ήταν στο τραπέζι κι έτρωγαν. Τότε, τους είπε: «Αλήθεια σας λέω, κάποιος από εσάς, που τρώει μαζί μου, θα με προδώσει». Όι μαθητές κοίταζαν ο ένας τον άλλο με απορία, χωρίς να ξέρουν για ποιον μιλά. Ό Ιωάννης έσκυψε προς τον Χριστό και τον ρώτησε: «Κύριε, ποιος είναι;». Ό Χριστός απάντησε: «Είναι εκείνος που βουτάει το ψωμί μαζί μου στην ίδια πιατέλα». Κι όταν ο Ιούδας πήρε το ψωμί, ο Χριστός του είπε: «΄Ό,τι έχεις να κάνεις, κάνε το γρήγορα». Κι ο Ιούδας έφυγε μέσα στη νύχτα. Ενώ έτρωγαν, ο Χριστός πήρε το ψωμί, το ευλόγησε και το έκοψε κομμάτια. Το έδωσε στους μαθητές του και είπε: «Πάρτε και φάτε, αυτό είναι το σώμα μου». ΄Ύστερα πήρε το ποτήρι με το κρασί, τους το έδωσε και είπε: «Πιείτε όλοι από αυτό, γιατί είναι το αίμα μου». Το δείπνο του Χριστού με τους μαθητές του τελείωσε με ψαλμούς. (Ιωάννης, 13 • Ματθαίος, 26)

 

 

Μπορείς να προμηθευτείς το βιβλίο από το e-shop του περιοδικού. Πάτησε εδώ.