Είναι η Αρχιτεκτονική Τέχνη; Η αρχιτεκτονική είναι μια από τις καλές τέχνες, που αναφέρονται ως «υψηλές τέχνες». Η αρχιτεκτονική  θεωρείται από πολλούς ως η απόλυτη μορφή τέχνης καθώς απαιτούνται πολλοί κλάδοι για να σχεδιαστεί μια δομή, και τα περισσότερα από αυτά τα βήματα είναι εγγενώς καλλιτεχνικής φύσης.

Ο ευρύς ορισμός της τέχνης, που είναι ένα μέσο για την οπτική αναπαράσταση της ομορφιάς, των τεχνικών πτυχών ή των αφηρημένων εννοιών που απεικονίζουν δημιουργική ή ευφάνταστη ουσία. Τέτοιοι ορισμοί σημαίνουν επίσης ότι η τέχνη καλύπτει περισσότερα από τη ζωγραφική, τη γλυπτική και την αρχιτεκτονική. Η αρχιτεκτονική είναι η διαδικασία δημιουργίας κτιρίων, η οποία περιλαμβάνει λειτουργικά και αισθητικά στοιχεία. Συγκεντρώνει μια ολόκληρη γκάμα επαγγελματιών που συγκεντρώνονται για να δημιουργήσουν ένα γενικό σχέδιο, το οποίο συνδυάζει την εισαγωγή δομικού υλικού και μια λογική διαδικασία σχεδιασμού που οδηγεί στην παραγωγή ενός σωστά κατασκευασμένου κτιρίου.  Η αρχιτεκτονική, είναι τυπικά ένα τρισδιάστατο φυσικό κατασκεύασμα, ενώ η τέχνη αντιπροσωπεύει τη δημιουργική ελευθερία και το σπάσιμο των κανόνων.

Περαιτέρω, η αρχιτεκτονική έχει πάντα ορισμένες πρακτικές δυνάμεις πίσω της, και η πρακτικότητα ενισχύθηκε περαιτέρω από τη διάσημη φράση του αρχιτέκτονα Louis Sullivan, «Form Follows Function», την οποία πολλοί αρχιτέκτονες είχαν ακολουθήσει επιμελώς για δεκαετίες από την αρχή του μοντερνιστικού κινήματος. Με άλλα λόγια αυτή η φράση ενισχύει την πεποίθηση ότι ο σκοπός και οι λειτουργίες του κτιρίου πρέπει να είναι η αφετηρία και η κύρια ουσία, ενώ όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα. Ωστόσο, το avant-garde στυλ στα τέλη του 20ου αιώνα είδε αρχιτέκτονες να αγκαλιάζουν την τέχνη στην αρχιτεκτονική. Το κτίριο δεν είναι πλέον μηχανή: η τέχνη στην αρχιτεκτονική επέτρεψε στους αρχιτέκτονες να χρησιμοποιούν καλλιτεχνικές εκφράσεις για να διαμορφώσουν τα συναισθήματα των χρηστών του, δημιουργώντας μια αίσθηση άνεσης και κοινότητας.

Πώς επηρεάζει η τέχνη την αρχιτεκτονική; Η τέχνη είναι η καθοριστική αρχή πίσω από την αρχιτεκτονική και τις οργανωτικές αρχές της. Η καλλιτεχνική αξία είναι μια σημαντική πτυχή που καθορίζει πόσο καλός αρχιτέκτονας είσαι. Η τέχνη είναι η διαδικασία δημιουργίας ενός όμορφου και αρμονικού περιβάλλοντος και η κατασκευή κτιρίων είναι ένα σημαντικό και ουσιαστικό μέρος αυτής της διαδικασίας. Χωρίς τέχνη, η αρχιτεκτονική είναι ημιτελής. Η κύρια διαφορά μεταξύ Τέχνης και Αρχιτεκτονικής είναι ότι η τέχνη είναι μια διαδικασία δημιουργίας πραγμάτων εξωτερικής αξίας μέσω συναισθηματικής ή αισθητικής έλξης και η αρχιτεκτονική είναι τόσο η διαδικασία όσο και το προϊόν του σχεδιασμού, του σχεδιασμού και της κατασκευής. Ένας αρχιτέκτονας μπορεί ή δεν μπορεί να εξετάσει την τέχνη στην αρχιτεκτονική, αλλά μπορεί να σχεδιάσει την κατασκευή ενός κτιρίου που να ανταποκρίνεται και να είναι αποτελεσματικό.

 

ΠΗΓΗ: Journal of Art and Architecture Studies (2023) SCIENCELINE