Ο Claude Monet (1940-1926) είναι ένας από τους πιο διάσημους ζωγράφους στην ιστορία της τέχνης και ηγετική φυσιογνωμία του ιμπρεσιονιστικού κινήματος. Δημιούργησε περισσότερα από 2.500 έργα τέχνης, συμπεριλαμβανομένων πινάκων, παστέλ και σκίτσων. Ο ακριβής αριθμός που δημιούργησε στη ζωή του δεν είναι γνωστός. Ήταν ένας πολύ παραγωγικός καλλιτέχνης και μερικές φορές κατέστρεφε τα δικά του έργα, όταν δεν τον ικανοποιούσαν.

Ο Oscar Claude Monet (Κλωντ Μονέ) γεννήθηκε στις 14 Νοεμβρίου του 1840, στο Παρίσι. Το 1845, σε ηλικία 5 ετών, ο Μονέ μετακόμισε με την οικογένειά του στη Χάβρη (Le Havre), μια πόλη-λιμάνι στην περιοχή της Νορμανδίας, όπου μεγάλωσε με τον μεγαλύτερο αδερφό του. Σε νεαρή ηλικία, ο Μονέ ανέπτυξε την αγάπη του για το σχέδιο, γέμιζε τα σχολικά του βιβλία με σκίτσα ανθρώπων και καρικατούρες των δασκάλων του. Η μητέρα του υποστήριζε τις καλλιτεχνικές του προσπάθειες ενώ ο πατέρας του Μονέ ήθελε να ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις. Ο καλλιτέχνης υπέφερε πολύ μετά το θάνατο της μητέρας του το 1857. Αργότερα γνώρισε τον Eugene Boudin, έναν τοπικό καλλιτέχνη τοπίων ο οποίος τον μύησε στη ζωγραφική σε εξωτερικούς χώρους.

Το 1859, ο Μονέ αποφάσισε να μετακομίσει στο Παρίσι για να ασχοληθεί με την τέχνη του και έτσι γράφτηκε ως φοιτητής στην Academie Suisse. Από το 1861 έως το 1862, ο Μονέ υπηρέτησε στον στρατό και στάθηκε στο Αλγέρι της Αλγερίας, αλλά πήρε εξιτήριο για λόγους υγείας. Επιστρέφοντας στο Παρίσι, ο Μονέ σπούδασε με τον διδάσκαλο Ελβετικής καταγωγής ζωγράφο Charles Gleyre όπου μέσω του ο Μονέ γνώρισε τους συμμαθητές επίσης γνωστούς καλλιτέχνες Auguste Renoir, Alfred Sisley και Frederic Bazille. Οι τέσσερις τους εκτός ότι τους έδενε στενή φιλία, μοιράζονταν κοινές ιδέες για τη ζωγραφική, οι οποίες αργότερα έδωσαν όθηση να εξελιχθεί στο Κίνημα του Ιμπρεσιονισμού.

Το 1866 ο Μονέ επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο Salon de Paris, επίσημη έκθεση ζωγραφικής της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Παρισιού. Οι υπεύθυνοι της έκθεσης επέλεξαν το έργο του The Woman in the Green Dress στο οποίο απεικονίζεται η αγαπημένη και μελλοντική σύζυγός του, Camille Doncieux.

The Woman in the Green Dress (1866)

Η Doncieux προερχόταν από ένα ταπεινό υπόβαθρο και υπηρέτησε ως μούσα του για πολλούς πίνακες κατά τη διάρκεια της ζωής της. Το ζευγάρι γνώρισε μεγάλες οικονομικές δυσκολίες γύρω από τη γέννηση του πρώτου τους γιου, του Ζαν, το 1867. Ο Μονέ βρισκόταν σε δεινή οικονομική κατάσταση και ο πατέρας του δεν ήταν πρόθυμος να τους βοηθήσει. Ο καλλιτέχνης απελπίστηκε τόσο πολύ για την κατάσταση που, το 1868 που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει προσπαθώντας να πνιγεί στον ποταμό Σηκουάνα. Χέρι βοηθείας έλαβε από τον Louis-Joachim Guadibert, ο οποίος έγινε προστάτης του έργου του Μονέ κάτι που επέτρεψε στον καλλιτέχνη να συνεχίσει το έργο του και να φροντίσει την οικογένειά του.

Το 1872, ο Μονέ εγκαταστάθηκε στο Argenteuil, μια βιομηχανική πόλη δυτικά του Παρισιού, και άρχισε να αναπτύσσει τη δική του τεχνική. Μαζί με αρκετούς άλλους καλλιτέχνες, ο Μονέ βοήθησε δημιουργία της ανώνυμης εταιρείας καλλιτεχνών Peintres, Sculpteurs, Graveurs, ως εναλλακτική λύση στο Salon de Paris και εξέθεσαν τα έργα τους μαζί. Ο Μονέ άρχισε να εκθέτει με τους ιμπρεσιονιστές μετά την πρώτη τους έκθεση το 1874 και συνέχισε μέχρι τη δεκαετία του 1880.

Η σύζυγός του αρρώστησε κατά τη δεύτερη εγκυμοσύνη της και η υγεία της άρχισε να επιδεινώνεται. Ο Μονέ την ζωγράφισε στο κρεβάτι του θανάτου της.

Camille Monet on her deathbed (1879)

Μετά το θάνατο της συζύγου του, σύναψε σχέσεις με μία παντρεμένη γυναίκα, την Alice Hoschedé . Ο Mονέ και η Alice μετακόμισαν με τα παιδιά τους το 1883 στην πόλη Giverny, ένα μέρος που χρησίμευσε ως μεγάλη πηγή έμπνευσης για τον καλλιτέχνη. Μετά το θάνατο του συζύγου της , ο Μονέ και η Alice παντρεύτηκαν το 1892.

The Artist’s Garden at Giverny (1900)

Ο Μονέ κέρδισε οικονομική και κριτική επιτυχία στα τέλη της δεκαετίας του 1880 και του 1890 και ξεκίνησε τους πίνακες για τους οποίους τον έκανα γνωστό. Οι πίνακες με τα νούφαρα και η ιαπωνικού τύπου γέφυρα πάνω από τη λίμνη έγινε αντικείμενο πολλών έργων του. Το 1918, ο Μονέ δώρισε 12 από τους πίνακές του με νούφαρα στο έθνος της Γαλλίας για να γιορτάσει την Εκεχειρία (λήξη του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου το 1918). 

Water Lilies (1916)
Water Lilies-The Japanese Bridge (1923)

Ο Κλωντ Μονέ πέθανε το 1926, σε ηλικία 86 ετών στην πόλη Giverny ως πλούσιος και αναγνωρισμένος ζωγράφος και το σπίτι του όπου έζησε τα τελευταία του χρόνια μετατράπηκε σε μουσείο.

Πάτησε εδώ για εικονική περιήγηση στο σπίτι του Κλωντ Μονέ.