Στις μέρες μας είναι δύσκολο να διατηρηθούν οι ρομαντικές σχέσεις καθώς και τα ποσοστά διαζυγίων έχουν φτάσει στα ύψη. Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο σε έναν χωρισμό όπως οικονομικοί, ερωτικοί, εξωτερικοί (παρέμβαση τρίτων) παράγοντες αλλά ακόμα η έλλειψη κοινών ενδιαφερόντων, αποτελεί πρόβλημα στο να διαρκέσει μια σχέση στο χρόνο. Ας επικεντρωθούμε στον τελευταίο παράγοντα, άραγε ποσό σημαντικό είναι να έχεις κοινά ενδιαφέροντα με τον/ην σύντροφο σου;  

Με βάση τον Αμερικανό Κλινικό Ψυχολόγο Stephen J. Betchen, τα ζευγάρια που έχουν παρόμοια ενδιαφέροντα σε παρόμοιο βαθμό τείνουν να έχουν πιο υγιείς σχέσεις. Η ζωή τους είναι πιο εύκολη και ακόμα καλύτερα, αν μοιράζονται πάθος για το ίδιο χόμπι αυτό μπορεί να τους δεσμεύει για χρόνια. Αυτοί οι σύντροφοι δείχνουν ενδιαφέρον ο ένας για τον άλλον, σκέφτονται το ίδιο, μοιράζονται πάθος, απολαμβάνουν παρόμοιες περιπέτειες και στο τέλος δένονται. Αυτά τα ζευγάρια τσακώνονται λιγότερο επειδή γενικά συμφωνούν για το πώς να επενδύσουν την ενέργεια και τα οικονομικά τους.

Βάση τεκμηρίων από τους θεραπευμένους του Stephen J. Betchen , υποστηρίζει πως οι διαφορές στα ενδιαφέροντα προκαλούν σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις. Στον σύζυγο αρέσει το μπάσκετ και στη γυναίκα του αρέσουν οι ταινίες με αποτέλεσμα να περνούν πολλή χρόνο ξεχωριστά. Αλλά είναι λίγο πιο περίπλοκο από αυτό. Εάν ένα ζευγάρι δεν μπορεί να ανεχθεί τον χρόνο και τα χρήματα που αφιερώνει ένας σύντροφος για ένα χόμπι, μπορεί να γίνει πηγή σύγκρουσης.

Άλλη τεκμηρίωση από τον Betchen είναι ότι υπάρχουν ζευγάρια, για παράδειγμα, που μοιράζονται ενδιαφέροντα αλλά όχι στον ίδιο βαθμό. Ένα ζευγάρι αγαπά τη γυμναστική, αλλά ο σύζυγος καταναλωνόταν πολύ περισσότερο από τη γυναίκα του. Παρόλο που το ζευγάρι ασκούνταν μαζί δύο με τρεις ημέρες την εβδομάδα, ο σύζυγος πήγαινε μόνος του τα Σαββατοκύριακα, με αποτέλεσμα η γυναίκα του να τον κατηγορεί ότι έκλεψε πολύτιμο χρόνο μακριά από την οικογένεια. Το θέμα εδώ είναι ότι ο βαθμός στον οποίο μοιράζονται ένα ενδιαφέρον είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας. Τα ζευγάρια πρέπει να διαπραγματεύονται και να διαχειρίζονται τυχόν σημαντικές διαφορές. Οι σύντροφοι δεν χρειάζεται να ταιριάζουν στην εντέλεια, αλλά σε μερικό βαθμό ώστε να απολαμβάνουν αυτά που έχουν κοινό. Επίσης προσθέτω πως ο χρόνος που αφιερώνεις στο χόμπι σου δεν θα έπρεπε να υπερβαίνει το χρόνο που αφιερώνεις στον/ην σύντροφο ή στα παιδιά σου.

Αν και η ζωή είναι καλύτερη από πολλές απόψεις για ζευγάρια που μοιράζονται ενδιαφέροντα, δεν σημαίνει πως αποτυγχάνουν όλες οι σχέσεις επειδή οι σύντροφοι έχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα. Ο Betchen παρατηρεί πως ένα ζευγάρι αν δεν έλκεται σωματικά ή συναισθηματικά από τον σύντροφο του χρησιμοποιούν την έλλειψη κοινών ενδιαφερόντων σαν δικαιολογία για να απομακρυνθούν ο ένας από τον άλλο. Επομένως συμπεράνουμε, πως δεν έχει την ίδια αξία να υπάρχουν κοινά ενδιαφέροντα ανάμεσα σε ένα ζευγάρι αλλά πρώτα από όλα πρέπει να ελκύεται ο ένας από τον άλλον. Αν δεν διατηρηθεί ο ρομαντισμός και το ερωτικό πάθος στη σχέση όλα τα άλλα είναι δευτερέυον. 

Εξάλλου, σύμφωνα με τον επίσης Αμερικανό Κλινικό Ψυχολόγο και συγγραφέα John M. Gottman (2018), δεν είναι αυτό που κάνετε μαζί αλλά πώς αλληλεπιδράτε ενώ το κάνετε. Ο σεβασμός και η υποστήριξη για τα ενδιαφέροντα του συντρόφου σου είναι πιο σημαντικοί παράγοντες παρά να τα μοιράζεσαι μαζί του/ης.