Τα τελευταία χρόνια η Ισπανία κατέχει την 2η θέση, μετά την Γαλλία ως η Ευρωπαϊκή χώρα με τους πιο πολλούς τουρίστες και φημίζεται για την πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά. Παρουσιάζει με περηφάνια 47 Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ενώ οι ειδυλλιακές ακτές της κατά μήκος του Ατλαντικού και της Μεσογείου προσελκύουν τους επισκέπτες με τη γραφική τους γοητεία. Η ισπανική τέχνη συνέβαλε σημαντικά στη δυτική τέχνη και η Ισπανία έχει δημιουργήσει πολλούς διάσημους και σημαντικούς καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων των Velázquez, Goya και Picasso. Σας προτείνουμε 5 Μουσεία Τέχνης στην Ισπανία που αξίζει να επισκεφτείτε όταν βρεθείτε εκεί.

 1. Museo del Prado

Είναι επίσημα γνωστό ως Museo Nacional del Prado και είναι το κύριο εθνικό μουσείο τέχνης της Ισπανίας. Βρίσκεται στο κέντρο της Μαδρίτης, και στεγάζει συλλογές ευρωπαϊκής τέχνης, που χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα έως τις αρχές του 20ου αιώνα. Ιδρύθηκε ως μουσείο ζωγραφικής και γλυπτικής το 1819 και περιέχει σημαντικές συλλογές άλλων τύπων έργων. Τα πολυάριθμα έργα του πασίγνωστου ζωγράφου Francisco Goya, καθώς και των Hieronymus Bosch, El Greco, Peter Paul Rubens, Titian και Diego Velázquez, είναι μερικοί από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες στη συλλογή του μουσείου.

2. Fundació Joan Miró

Το Ίδρυμα Ζουάν Μιρό είναι ένα μουσείο μοντέρνας τέχνης που τιμά τον καλλιτέχνη Joan Miró και βρίσκεται στην πιο τουριστική πόλη της Ισπανίας, την Βαρκελώνη. Η ιδέα για το ίδρυμα έγινε το 1968 από τον ίδιο τον Joan Miró. Ο Μιρό ήθελε να δημιουργήσει ένα νέο κτίριο που θα ενθάρρυνε ιδιαίτερα νεότερους καλλιτέχνες να πειραματιστούν με τη σύγχρονη τέχνη. Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον Josep Lluís Sert για να διασφαλίσει ότι αυτό το έργο θα μπορούσε επίσης να διατεθεί στο κοινό και να εκτεθεί. Σύμφωνα με την αρχική ιδέα του Μιρό, το Ίδρυμα διαθέτει έναν χώρο με το όνομα “Espai 13” που είναι αφιερωμένος στην προώθηση του έργου νέων πειραματικών καλλιτεχνών. Το μουσείο χρησιμοποιεί το QRpedia για να επιτρέπει στους επισκέπτες να διαβάζουν άρθρα της Wikipedia σχετικά με αντικείμενα της συλλογής, μεταφρασμένα στη γλώσσα που προτιμούν.

3. Museum of Fine Arts of Bilbao

Το Μουσείο Καλών Τεχνών του Μπιλμπάο είναι ένα μουσείο τέχνης που βρίσκεται στην πόλη του Μπιλμπάο της Ισπανίας είναι ένα από τα πλουσιότερα μουσεία της χώρας. Το κτίριο του μουσείου βρίσκεται εξ ολοκλήρου μέσα στο πάρκο Doña Casilda Iturrizar της πόλης. Στεγάζει μια πολύτιμη και αρκετά ολοκληρωμένη συλλογή βασκικής, ισπανικής και ευρωπαϊκής τέχνης από τον Μεσαίωνα έως τη σύγχρονη, συμπεριλαμβανομένων πινάκων παλιών δασκάλων όπως οι El Greco, Cranach, Sofonisba Anguissola, Murillo, Goya, Luis Paret, Van Dyck, Ruisdael και Bellotto. Η συλλογή του Μουσείου Καλών Τεχνών του Μπιλμπάο διαθέτει σήμερα περισσότερα από δέκα χιλιάδες έργα, συμπεριλαμβανομένων 1.500 πίνακες ζωγραφικής, 400 γλυπτά και άλλα από 6.500 έργα σε χαρτί και 1.000 έργα τέχνης εφαρμοσμένα. Τα έργα αυτά απλώνονται σε 33 αίθουσες που αντιστοιχούν στη μόνιμη έκθεση και η συλλογή του μουσείου χωρίζεται σε πέντε βασικές ενότητες: αρχαία τέχνη, σύγχρονη και σύγχρονη τέχνη, βασκική τέχνη, έργα σε χαρτί και εφαρμοσμένες τέχνες.

4. Museo de Bellas Artes de Sevilla

Το Μουσείο Καλών Τεχνών της Σεβίλλης είναι ένα μουσείο στη Σεβίλλη της Ισπανίας που περιέχει συλλογή κυρίως ισπανικών εικαστικών τεχνών από τη μεσαιωνική περίοδο έως τις αρχές του 20ου αιώνα, συμπεριλαμβανομένης μιας επιλογής έργων καλλιτεχνών από τη λεγόμενη Χρυσή Εποχή της Σεβίλλης ζωγραφικής κατά τον 17ο αιώνα, όπως ο Murillo, ο Zurbarán, ο Francisco de Herrera ο νεότερος και ο Valdés Leal. Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται ήταν αρχικά το μοναστήρι του Τάγματος του Merced Calzada de la Asunción, που ιδρύθηκε από τον Άγιο Πέτρο Νολάσκο κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Φερδινάνδου Γ’. Η εκτεταμένη αναδιαμόρφωση στις αρχές του 17ου αιώνα έγινε από τον αρχιτέκτονα Juan de Oviedo y de la Bandera.

5. Teatre- Museu Dali

Το Θέατρο και Μουσείο Νταλί είναι ένα μουσείο αφιερωμένο στον καλλιτέχνη Σαλβαδόρ Νταλί και βρίσκεται στην πόλη Φιγκέρες, στην Ισπανία. Ο Σαλβαδόρ Νταλί έζησε εκεί από το 1984 έως το 1989 και είναι θαμμένος σε μια κρύπτη κάτω από τη σκηνή. Το μουσείο παρουσιάζει τη μεγαλύτερη και πιο ποικιλόμορφη συλλογή έργων του Σαλβαδόρ Νταλί, ο πυρήνας της οποίας προερχόταν από την προσωπική συλλογή του καλλιτέχνη. Εκτός από τους πίνακες του Νταλί από όλες τις δεκαετίες της καριέρας του, υπάρχουν γλυπτά του Νταλί, τρισδιάστατα κολάζ, μηχανικές συσκευές και άλλα αξιοπερίεργα από τη φαντασία του Νταλί. Το μουσείο φιλοξενεί επίσης μια μικρή επιλογή έργων άλλων καλλιτεχνών που διαλεγμένοι από τον Νταλί, που κυμαίνονται από τον Ελ Γκρέκο και τον Μπουγκερώ μέχρι τον Μαρσέλ Ντυσάν και τον Τζον ντε Αντρέα. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο αίτημα του Νταλί, μια γκαλερί στον δεύτερο όροφο είναι αφιερωμένη σε το έργο του φίλου και συναδέλφου του Καταλανού καλλιτέχνη Antoni Pitxot, ο οποίος έγινε και διευθυντής του μουσείου μετά τον θάνατο του Νταλί.