Art Nouveau (Αρ Νουβό) στα γαλλικά σημαίνει «νέα τέχνη» και αναφέρεται στο διεθνές καλλιτεχνικό κίνημα που αναπτύχθηκε στα τέλη του 19 αιώνα μέχρι της απαρχές του 20 αιώνα. Η έλευση του εν λόγω καλλιτεχνικού κινήματος συνδέεται με τις ραγδαίες κοινωνικές αλλαγές λόγω της έντονης βιομηχανικής ανάπτυξης και της επακόλουθης αστικοποίησης. Το Αρ Νουβό παρήγαγε νέες αισθητικές προσεγγίσεις έχοντας ως στόχο την αισθητική ανανέωση των μεγαλουπόλεων και την απαλλαγή από τα κλασικιστικά πρότυπα του κινήματος Belle Époque (1871-1914), που συνυπήρχε την ίδια περίοδο με το Αρ Νουβό. Χρησιμοποιήθηκε συχνότερα στην αρχιτεκτονική, την εσωτερική διακόσμηση, το σχεδιασμό κοσμημάτων και γυαλιού, τις αφίσες και την εικονογράφηση.

Ο όρος Art Nouveau επινοήθηκε στο Παρίσι από τον έμπορο τέχνης, Siegfried Bing, ο οποίος ονόμασε τη γκαλερί του L’Art Nouveau, ενώ σε κάθε χώρα το στυλ Αρ Νουβό έγινε γνωστό με διαφορετική ονομασία: Jugendstil στη Γερμανία, Sezessionstil στην Αυστρία, Stile Floreale (ή Stile Liberty) στην Ιταλία και Modernismo (ή Modernista) στην Ισπανία.

Οι ασσύμετρες γραμμές, τα περίπλοκα μοτίβα, η ποικιλόμορφη χρήση υλικών και τα έντονα διακοσμητικά στοιχεία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά ενός Αρ Νουβό έργου. Η έμπνευση αντλήθηκε κυρίως από το φυσικό και ζωικό βασίλειο, ώστε να βελτιωθεί η ΄΄άσχημη΄΄ κατάσταση στις  πόλεις, οι οποίες είχαν γεμίσει κακόγουστες βιομηχανικές κατασκευές, χωρίς κανένα ίχνος αρμονίας. Στην πορεία αναζήτησης του φυσικού στοιχείου, οι ευρωπαίοι Αρ Νουβό καλλιτέχνες επηρεάστηκαν έντονα από την ιαπωνική τέχνη και συγκεκριμένα από το καλλιτεχνικό στυλ Ukiyo-e. Στα γιαπωνέζικα έργα κυριαρχεί το φυσικό στοιχείο, η πανδαισία χρωμάτων καθώς και η διακοσμητική επιμέλεια. Πιστός ακόλουθος της ιαπωνικής ζωγραφικής και χαρακτηριστικός εκπρόσωπος τoυ εν θέματι κινήματος είναι ο Αυστριακός ζωγράφος Gustav Klimt, και το πιο ευρέως γνωστό έργο του είναι “Το φιλί” (1907-08): 

Eκτός από την ιαπωνική τέχνη, ένας άλλος βασικός παράγοντας που επηρέασε την τεχνοτροπία των καλλιτεχνών της Αρ Νουβό είναι το καλλιτεχνικό κίνημα Art & Crafts, το οποίο ξεκίνησε από την Αγγλία και στόχευε να θέσει ένα τέλος στον καθωσπρεπισμό της Βικτοριανής και της Γοτθικής εποχής στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων, καθώς δεν σύναδε με την βιομηχανική ανάπτυξη.

Οι καλλιτέχνες του κινήματος Αρ Νουβό αποζητούσαν να καταργήσουν τις απόστασης μεταξύ των διάφορων μορφών τέχνης, γι’ αυτό και στοιχεία της Αρ Νουβό τα συναντάμε στην αρχιτεκτονική, στην γλυπτική, στην διακόσμηση εσωτερικών χώρων, στην βιοτεχνία, στην κατασκευή κοσμημάτων και σε άλλους τομείς. Η πόλη Alesund στην Νορβηγία, είναι γνωστή για την αρχιτεκτονική της διαμορφωμένη σε στυλ Αρ Νουβό. Ακολουθούν φωτογραφίες με διακοσμητικά στοιχεία από διάφορα κτίρια στην Alesund: 

Μετά το 1910 το Αρ Νουβό θεωρήθηκε παλιομοδίτικο και περιορισμένο και έτσι εγκαταλείφθηκε ως διακοσμητικό στυλ. Στη δεκαετία του 1960, ωστόσο, το στυλ αποκαταστάθηκε, εν μέρει, από μεγάλες εκθέσεις που διοργανώθηκαν στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (1959), στο Μουσείο National d’Art Moderne (1960) και στο Μουσείο Victoria & Albert στο Λονδίνο (1966). Οι εκθέσεις ανύψωσαν το κύρος του κινήματος, το οποίο συχνά θεωρήθηκε από τους κριτικούς ως παροδική τάση.

Χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι του κινήματος παραμένουν στην αρχιτεκτονική ο Antoni Gaudi, Victor Horta και August Endel και στην ζωγραφική o Aubry Beardlsey, Alphonse Mucha, και ο προαναφερόμενος Gustav Klimt. Ακολουθούν φωτογραφίες με τα αριστουργήματα τους: