Το 2011 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά μεταφρασμένο στα ελληνικά το βιβλίο του George Raymond Richard Martin (Τζ.Ρ.Ρ Μάρτιν)  το «The Game of Thrones» (ελλ. τίτλος: Το Παιχνίδι του Στέμματος), ενώ στην Αμερική πρωτοεκδόθηκε το 1996. Αποτελεί το πρώτο βιβλίο από στη σειρά  βιβλίων ”Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου” (αγγλικά: A Song of Ice and Fire) και είναι σειρά μυθιστορημάτων επικής φαντασίας. Έκανε αμέσως επιτυχία στην Αμερική και την ίδια επιτυχία γνώρισε στην Ελλάδα και Κύπρο. Το ότι έγινε γνωστό το χρωστάει στην ιδιαίτερη πλοκή και χαρακτήρες.

Διαβάζοντας «Το παιχνίδι του Στέμματος» αισθάνεσαι ότι παρακολουθείς ένα αγώνα σκάκι, όπου αγωνιάς για το ποιος θα κερδίσει το θρόνο. Μόνο που ο αγώνας αυτός διαδραματίζεται σε έναν φανταστικό πλανήτη όπου τα καλοκαίρια διαρκούν πολύ λίγο ενώ οι χειμώνες κρατούν για πολλές δεκαετίες. Ξεχωρίζουμε ότι ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι ο Eddard “Ned” Stark, ένας Άρχοντας από το Βορρά που ζει στα βουνά και αντέχει το κρύο. Είχε μία σύζυγο, 5 νόμιμα τέκνα και ένα άλλο που οι φήμες λένε ότι το είχε κάνει με μια άγνωστη γυναίκα. Όλα κυλούσαν ομαλά στη ζωή τους μέχρι που τον επισκέφτηκε ο Βασιλιάς μαζί με την σύζυγο και τα παιδιά του. Μιας και ο Βασιλιάς και ο Ned Stark είχαν φιλικές σχέσεις αποφάσισαν να ενώσουν τις οικογένειές τους παντρεύοντας τον γιο του με την μεγάλη του κόρη του Άρχοντα του Βορρά. Ο Βασιλιάς διορίζει τον Ned Stark ως προσωπικό του σύμβουλο, όπου αρχικά ο Ned Stark δεν ήθελε να αφήσει τη θέση του αλλά τελικά τον ακολούθησε στο Κεντρικό Βασίλειο. Εκεί συνειδητοποιεί την πραγματικότητα, το πώς ζούσαν εκεί: Ίντριγκες δολοπλοκίες και πάθη επικρατούσαν στο King’s Landing.

Στην πλοκή, συναντούμε και τα τέκνα του προηγούμενου βασιλιά από τον οίκο Targaryen, του λεγόμενου Mad King (τρελού βασιλεία) και συγκεκριμένα τον γιο του Viserys Targaryeς, ο οποίος προσπαθούσε να πουλήσει την αδερφή του, Daenerys στους Dothraki (νομάδες πολεμιστές) για να τους βοηθήσουν να πάνε να κατακτήσουν το βασίλειο τους. Σιγά-σιγά αποκαλύπτεται από τους ψιθύρους της αυλής του Βασιλιά ότι τα παιδιά του από την βασίλισσα δεν είναι νόμιμα τέκνα του, αλλά του αδερφού της! Προτού προλάβει να πάει ο κεντρικός ήρωας μας στο Βασιλιά για να τον ενημερώσει για την αιμομιξία και την απάτη,ο Βασιλιάς πεθαίνει στο κυνήγι. Έτσι ο θρόνος πηγαίνει κατευθείαν στον πρωτότοκο γιου του βασιλιά. Όλοι είναι ενθουσιασμένοι εκτός από τον Ned Stark ο οποίος γνωρίζει ότι δεν του ανήκει αυτή η θέση. Και έτσι ξεκινά το ‘‘Παιχνίδι του Στέμματος’’.

Πρώτη Έκδοση (1996)

Το κανάλι HBO αποφάσισε να μεταφέρει το βιβλίο στην μικρή οθόνη με τον τίτλο Game of Thrones. Η πρώτη σειρά «Το Παιχνίδι του Στέμματος» έκανε πρεμιέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 17 Απριλίου του 2011 και ολοκληρώθηκε στις 19 Μαΐου 2019, με 73 επεισόδια που μεταδόθηκαν σε 8 σεζόν. Οι σεζόν 1 και 2 του Game of Thrones κάλυψαν ως επί το πλείστον τα δύο πρώτα βιβλία της σειράς  βιβλίων, το Παιχνίδι του Στέμματος (1996) και το Σύγκρουση Βασιλέων (1998).

Οι φανατικοί του βιβλίου παρατηρούν πως οι πρωταγωνιστές δεν μοιάζουν εξολοκλήρου με την περιγραφή του συγγραφέα αλλά αυτό δεν αναιρεί την εξαιρετική δουλειά που έγινε στην τηλεοπτική σειρά. Ο πρώτος κύκλος της σειράς ακολουθεί την πλοκή του βιβλίου με ελάχιστες αλλαγές. Ένα είναι σίγουρο, το πως δύσκολα μπορείς να ξεχωρίσεις τον αγαπημένο σου χαρακτήρα! Θάνατοι από το πουθενά, ραδιουργίες από άτομα που δεν το περιμένεις, αυτό σου επιφυλάσσει το « Παιχνίδι του Στέμματος».

O ηθοποιός Sean Bean ως ο Ned Stark

Με 8 κύκλους της τηλεοπτικής σειράς και αρκετά βιβλία, είναι δύσκολο να τα αναφέρω όλα σε ένα άρθρο. Οπότε μείνετε συντονισμένοι καθώς υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που αξίζει να ειπωθούν!