George Raymond Richard Martin (Τζορτζ Ρέιμοντ Ρίτσαρντ Μάρτιν ) είναι Αμερικανός συγγραφέας φαντασίας και σεναριογράφος, γνωστός για τη σειρά βιβλίων Song of Ice and Fire (Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου) ένα αιματηρό έπος για διάφορες φατρίες που συναγωνίζονται για τον έλεγχο ενός φανταστικού Βασίλειου. Προσαρμόστηκε στην εξαιρετικά δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή Game of Thrones (Παιχνίδι του Στέμματος). Ο Τζορτζ Ρ. Ρ. Μάρτιν έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία όπως Hugo, Locus, Nebula, Inkpot κ.ά., ενώ συμπεριλήφθηκε στη λίστα του περιοδικού Time με τα “100 άτομα που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως” για το έτος 2011.  

Ο Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν είναι γεννημένος στις 20 Σεπτεμβρίου 1948, στο Μπαγιόν του Νιου Τζέρσεϊ, των ΗΠΑ. Φοίτησε στο Northwestern University και αποφοίτησε με πτυχίο (1970) και μεταπτυχιακό (1971) στη δημοσιογραφία. Ήταν λάτρης της φανταστική λογοτεχνίας φαντασίας από την παιδική του ηλικία και πούλησε το πρώτο του διήγημα το 1971. Κέρδιζε τα προς το ζην του ως διοργανωτής σκακιστικών τουρνουά και γράφοντας μικρού μήκους μυθοπλασία. Παρακολούθησε επίσης συχνά συνέδρια επιστημονικής φαντασίας. Κέρδισε ένα Βραβείο Hugo το 1974 για τη νουβέλα επιστημονικής φαντασίας «A Song for Lya» ενώ το 1976 δέχτηκε μια θέση διδασκαλίας δημοσιογραφίας στο Clarke College στο Dubuqueτης Αϊόβα.

Το 1977 ο Μάρτιν κυκλοφόρησε το πρώτο του έργο πλήρους μυθοπλασίας, το «Dying of the Light», και δύο χρόνια αργότερα μετακόμισε στη Σάντα Φε του Νέου Μεξικού, για να κάνει την συγγραφή  επάγγελμα. Έλαβε ξανά το Βραβείο Hugo και το Nebula Award για τη νουβέλα του «Sandkings» (1981). Εκείνη τη χρονιά κυκλοφόρησε επίσης το «Windhaven», με πρωταγωνίστρια ένα κορίτσι που αποκτά την ικανότητα να πετάει, και ακολούθησαν με δύο μεγάλες προσπάθειες, το μυθιστόρημα για βρικόλακες «Fevre Dream» (1982) και το ροκ-εν-ρολ τρόμου «The Armageddon Rag» (1983). Αν και το τελευταίο πούλησε ελάχιστα, ένας παραγωγός αγόρασε τα δικαιώματα για να γυριστεί σε ταινία, η οποία δεν γυρίστηκε ποτέ. Όμως ο ίδιος παραγωγός πρότεινε τον Μάρτιν ως σεναριογράφο για ένα ριμέικ της σειράς The Twilight Zone το 1985. Αργότερα έγραψε σενάρια για την τηλεοπτική σειρά Beauty and the Beast (1987–90 ) και τελικά έγινε παραγωγός του εκσυγχρονισμένου παραμυθιού.

Το Παιχνίδι του Στέμματος, το πρώτο βιβλίο της σειράς Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου, εκδόθηκε το 1996 στις ΗΠΑ  και ενώ αρχικά προοριζόταν να είναι μια τριλογία σήμερα υπάρχουν 5 βιβλία. Η σειρά διασκευάστηκε ως εκπομπή του HBO που προβλήθηκε από  2011 έως το 2019. Ο Μάρτιν συνέβαλε σαν σεναριογράφος σε πολλά επεισόδια της σειράς και συγκεκριμένα το επεισόδιο “Blackwater”, το οποίο έγραψε, κέρδισε το Βραβείο Hugo το 2013 για την καλύτερη μικρού-μύκους δραματική παρουσίαση. Επιπλέον, υπηρέτησε ως ένας από τους συντελεστικούς παραγωγούς της σειράς και  με αυτή την ιδιότητα κέρδισε τρία βραβεία Emmy (2015, 2016 και 2018) όταν το Game of Thrones αναδείχθηκε η καλύτερη δραματική σειρά. Ο Μάρτιν αργότερα συνδημιούργησε τη σειρά prequel House of the Dragon (2022– ), η οποία διαδραματίζεται περίπου 200 χρόνια πριν από το Game of Thrones. Υπηρέτησε επίσης ως ένας από τους εκτελεστικούς παραγωγούς της σειράς.

Ο Μάρτιν επιμελήθηκε πολλές ανθολογίες επιστημονικής φαντασίας και φαντασίας και έγραψε άλλα prequel μυθιστορήματα. Επιπλέον, εξέδωσε το Fire & Blood (2018), τον πρώτο τόμο μιας προβλεπόμενης σειράς δύο μερών που αφηγείται την ιστορία των Targaryens, μιας από τις ισχυρές οικογένειες του Westeros, χαρακτήρες από Το Παιχνίδι του Στέμματος.

Εν έτη του 2023 ο Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν εργάζεται στο έκτο βιβλίο της σειράς βιβλίων Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου, το οποίο θα έχει τίτλο The Winds of Winter.