Το λογοτεχνικό είδος Lovecraftian Horror ή αλλιώς Cosmic Horror (Κοσμικός Τρόμος) πήρε το όνομά του από τον Αμερικανό συγγραφέα H. P. Lovecraft (1890–1937). Είναι ένα υποείδος της Φαντασίας Τρόμου και της περίεργης μυθοπλασίας που τονίζει τον τρόμο του άγνωστου και ακατανόητου, με περισσότερα στοιχεία σοκ. O Howard Phillips Lovecraft (ελλην. Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ) ήταν Αμερικανός συγγραφέας ιστοριών φανταστικής λογοτεχνίας τρόμου και ήταν από τους πρώτους συγγραφείς που έγραψαν έργα επιστημονικής φαντασίας. Η έμπνευση του μεγαλύτερου μέρος του έργου προήλθε από τους εφιάλτες του.

Ο Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ γεννήθηκε το 1890 στο Πρόβιντενς, Ρόουντ Άιλαντ, των Η.Π.Α. Ο πατέρας του πέθανε όταν ήταν 8 ετών, αφήνοντάς τον αποκλειστικά στη φροντίδα της μητέρας του, η οποία  αναφερόταν στον γιο της ως “αποκρουστικό”. Ο Λάβκραφτ υπό την επιρροή του παππού του άρχισε να γράφει, ο οποίος τον ενθάρρυνε να διαβάζει και να συνεχίζει τη μάθηση. Ζούσε μόνος με τη μητέρα και τον παππού του στο μεγάλο σπίτι της οικογένειας και ‘οταν ο παππούς του πέθανε το 1904, η μητέρα του δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά το σπίτι και έτσι μετακόμισαν. Ο Λάβκραφτ αργότερα περιέγραψε αυτή την περίοδο ως πολύ σκοτεινή και καταθλιπτική. Ξεκίνησε το γυμνάσιο αλλά άρχισε να υποφέρει από νευρικές κρίσεις που τον εμπόδιζαν να παρακολουθήσει τα μαθήματα για μεγάλα χρονικά διαστήματα με αποτέλεσμα να μην αποφοιτήσει ποτέ.

Ο Λάβκραφτ είχε αρχίσει να γράφει από παιδί, δημοσιεύε σε ένα ερασιτεχνικό επιστημονικό περιοδικό και ολοκληρώσε τα πρώτα του έργα μυθοπλασίας ενώ ήταν ακόμα στο γυμνάσιο. Δημοσίευσε το πρώτο του ποίημα, με τίτλο  «Providence το 2000 A.D.», στο Providence Evening Journal το 1912. Ως ενήλικας έβγαζε τα προς το ζην ως αόρατος συγγραφέας (ghostwriter). Ο αόρατος συγγραφέας ή αλλιώς συγγραφέας φάντασμα, προσλαμβάνεται για να γράψει λογοτεχνικά, άρθρα, ομιλίες ή άλλα κείμενα που δημοσιεύονται επίσημα ως δουλειά άλλου λογοτέχνη. Δημοσίευσε το πρώτο του διήγημα, «Ο Αλχημιστής» το 1916. 

Το 1921, η μητέρα του συγγραφέα πέθανε απροσδόκητα γεγονός που επιβάρυνε την υγεία του ως αποτέλεσμα του σοκ, και έτσι σταμάτησε το γράψιμο για λίγο διάστημα. Συνέχισε να εργάζεται και να εμφανίζεται σε συνέδρια ερασιτεχνικής γραφής και σε ένα τέτοιο συνέδριο στη Βοστώνη το 1921, γνώρισε την μελλοντική του σύζυγο Sonia Greene, την οποία παντρεύτηκε το 1924. Το 1926, η δύσκολη οικονομική κατάσταση του Λάβκραφτ τον οδήγησε να επιστρέψει στη γενέτειρα του και συμφώνησε σε ένα φιλικό διαζύγιο από την σύζυγο του.

Από το 1923 και μετά, τα περισσότερα διηγήματα του Λόβκραφτ εμφανίζονταν στο περιοδικό Weird Tales. Το πιο γνωστό του έργο είναι η σειρά παραμυθιών του “Το Κάλεσμα του Κθούλου” (αγγλ. τίτλος: ”Cthulhu Mythos”) όπου περιγράφει τις συναντήσεις των συνηθισμένων κατοίκων της Νέας Αγγλίας με φρικτά όντα εξωγήινης προέλευσης. Δημοσιεύθηκε στο Αμερικάνικο περιοδικό Weird Tales το 1928. Σε αυτά τα διηγήματα, η βαθιά γνώση του συγγραφέα για τη γεωγραφία και τον πολιτισμό της Νέας Αγγλίας συνδυάζεται με μια περίτεχνη πρωτότυπη μυθολογία. O αναφερόμενος ”Κθούλου” στο τίτλο της ιστορίας αναφέρεται σε φανταστική κοσμική οντότητα που δημιουργήθηκε από τον Λόβκραφτ στο διήγημα του. 

Σκίτσο της οντότητας ‘Cthulhu” σχεδιασμένο από τον Lovecraft (11 May 1934)

Εκτός από το προαναφερόμενο έργο, μερικά από τα πιο γνωστά του έργα είναι τα ακόλουθα: ”Η Περίπτωση του Τσαρλς Ντέξτερ Γουόρντ” (1927), ”Στα Βουνά της Τρέλας” (1931),  ”Ο Ίσκιος πάνω από το Ίνσμουθ” (1931), , ”Η Σκιά Πέρα από τον Χρόνο” (1936),”Το Πλάσμα στο Κατώφλι”(1937) κ.α.

Γενικά ο Λάβκραφτ αμελούσε την ενασχόλησή του με τη συγγραφή, δεν το ένοιαζε η οικονομική επιτυχία. Σπάνια προσπαθούσε να δημοσιεύσει τα έργα του και αγνοούσε  προσφορές ή αιτήματα για δουλειά ακόμα και όταν είχε ολοκληρώσει τις ιστορίες. 

Πέθανε στις 15 Μαρτίου του 1937 σε ηλικία μόλις 46 ετών.  Παρά την έλλειψη επιτυχίας ή φήμης κατά τη διάρκεια της ζωής του, είναι χωρίς αμφιβολία ένας από τους συγγραφείς με τη μεγαλύτερη επιρροή του 20ου αιώνα. Το έργο του έχει μεταφερθεί στο κινηματογράφο, σε βιντεοπαιχνίδια, σε κομικς και καρτούν.