Το «Ghosting» είναι η νέα μάστιγα της εποχής και βάση του περιοδικού Psychology Today (2023) το Ghosting «είναι ο απότομος τερματισμός της επικοινωνίας με κάποιον χωρίς εξήγηση». Ο όρος ghosting προέρχεται από το ουσιαστικό ghost που στα ελληνικά μεταφράζεται ως φάντασμα. Η έννοια αναφέρεται συνήθως σε ρομαντικές σχέσεις, αλλά μπορεί επίσης να περιγράψει εξαφανίσεις από φιλίες και τον χώρο εργασίας. Το άρθρο αυτό θα επικεντρωθεί στις ρομαντικές σχέσεις.

Συνοπτικά είσαι σε μια φάση γνωριμίας με ένα άτομο που σε ενδιαφέρει ή και ακόμα σε σχέση και σε μια στιγμή έτσι στα ξαφνικά εξαφανίζεται, χωρίς εξήγηση. Από την μια μέρα στην άλλη, από παρών είναι πλέον απών! Δεν απαντά ούτε στις κλήσεις σου, ούτε στα μηνύματα σου και κάθε κλωστή επικοινωνίας μαζί του κόβεται. Το μυαλό ξεκινά να κάνει σενάρια προσπαθώντας να εντοπίσει τι ακριβώς συμβαίνει αλλά τα ερωτηματικά αυξάνονται.  

Στο πρώτο ραντεβού ώστε να νιώσουν οικεία μεταξύ τους δύο άτομα ξεκινά ένας βομβαρδισμός από ερωτήσεις με σκοπό την γνωριμία τους. Ο ένας από αυτούς νομίζει πως το ραντεβού κύλησε στην εντέλεια ενώ ο άλλος μπορεί να επεξεργάζεται ακόμη αν του αρέσει το άλλο άτομο ή όχι. Τα ραντεβού μπορεί να συνεχιστούν μέχρι και μήνες, ώσπου να αποφασίσει το άλλο άτομο αν μπορεί να μπει σε σχέση μαζί σου και πάλι εξαφανίζεται χωρίς εξήγηση παρόλο που επένδυσε χρόνο μαζί σου.

Οι λόγοι που ωθούν ένα άτομο στο να εξαφανιστεί από τη ζωή σου είναι πολλοί και περίκλοκοι καθώς ο κάθε άνρθωπος είναι διαφορετικός. Ένας από τους πιο συχνούς είναι η έλληψη συνεπειών ή σεβασμός προς το θύμα, η αποφυγή συγκρούσεων/δραμάτων, ο φόβος και η ανασφάλεια γενικά. Για παράδειγμα, αν ο θύτης έχει κακή οικονομική κατάσταση, δεδομένου ότι η ανασφάλεια στις μέρες μας έχει κτυπήσει κόκκινο, ο θύτης μπορεί να αισθανθεί ‘‘κατώτερος’’ σε σχέση με το θύμα και λόγω χαμηλής αυτοεκτίμηση να απομακρυνθεί. Γενικά, οι άνθρωποι όταν έχουν προβλήματα αποφεύγουν να τα αντιμετωπίσουν και τρέχουν μακριά τους. 

Καλό είναι πριν στοιχειώσουμε με την απουσία μας ένα άτομο να κάτσουμε να σκεφτούμε πως η συμπεριφορά μας αυτή μπορεί να επηρεάσει τους γύρω μας. Μερικά άτομα μπορεί να θεωρήσουν την συγκεκριμένη στάση ως προσβολή και να νιώσουν ταπεινωτικά. Τους δημιουργείται φόβος στο να ξαναβγούν ραντεβού και να αναπτύξουν ρομαντικές σχέσεις (Psychology Today, 2023). Με την παραδοχή και εξήγηση των πραγματικών συναισθημάτων σου απέναντι στο άλλο άτομο, δεν χάνεται ο σεβασμός μεταξύ σας έστω και αν δεν είστε μαζί. 

Αν είσαι θύμα ghosting, αρχικά αποδέξου την κατάσταση ως έχει. Η άρνηση δεν σε βοηθά καθόλου αφού σε οδηγεί στο να ζεις σε ουτοπία, στην οποία πληγώνεσαι συνεχόμενα από την επικράτηση της πραγματικότητας.

Καιρός να διαγράψεις ότι σχετίζεται με το άτομο που σε πλήγωσε! Διάγραψε όλες τις φωτογραφίες και συνομιλίες  που έχεις από το ‘‘φάντασμα’’. 

Σεβάσου τον εαυτό σου και προχώρα με αυτοπεποίθηση μπροστά!

 

 

Πηγή:

Psychologytoday.com