Η καθημερινή χρήση των κοινωνικών μέσων δικτύωσης αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Γίνεται συνήθεια, ίδια με την πλύση των δοντιών μας ή της καθημερινής μας υγιεινής. Καθένας από εμάς, σερφάρει για αρκετές ώρες για διαφορετικούς λόγους. Facebook, tik tok, Instagram, Twitter… δίνουμε οι περισσότεροι, τη διαδικτυακή μας παρουσία, λες και βρισκόμαστε στον στρατό όπου επιβάλλεται να βγούμε στην αναφορά, μπροστά στον διοικητή μας.

Εκατομμύρια άνθρωποι, χρήστες του διαδικτύου, γίνονται έρμαια των σόσιαλ μίντια. Άλλοι εν γνώση τους και άλλοι εν αγνοία τους, επειδή απλά, παρασύρονται. Είναι ακριβώς ο ίδιος εθισμός που μπορεί να υποστεί, ένας χρήστης ναρκωτικών, ένας αλκοολικός, ένας τζογαδόρος ή ένας καπνιστής.

Αναγράφονται κάποια από τα συμπτώματα του «κοινωνικού αυτού εθισμού»:

Κατάθλιψη, διαταραχή στον ύπνο, χαμηλή αυτοεκτίμηση λόγω σύγκρισης με όλα τα δήθεν πρότυπα που μας πετάνε συνεχώς μπροστά μας, αρνητική προσέγγιση στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, απομάκρυνση από τον φιλικό ή οικογενειακό μας κύκλο, λόγω χρόνου και απορρόφησης στις οθόνες των υπολογιστών και των κινητών μας τηλεφώνων και, μείωση στην παραγωγικότητα της εργασίας μας.

Ο εθισμός των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, δημιουργεί επίσης προβλήματα στις σχέσεις των ζευγαριών.  Η πλειοψηφία των ανδρών, αφιερώνουν τεράστιο χρόνο από την καθημερινότητά τους, για να σερφάρουν σε σελίδες μοντέλων, σάιτ πορνογραφικού υλικού και γενικά ιστότοπους, όπου έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τη γύμνια και τον εξευτελισμό, με την κακή έννοια, της γυναικείας φύσης και του έρωτα.  Πίσω από τις οθόνες, όπου κανείς δεν τους βλέπει, δεν τους κρίνει και δεν τους συγκρίνει, έχουν την λανθασμένη εντύπωση, ότι μπορούν να κατακτήσουν μια καλλίγραμμη και όμορφη γυναίκα, κάτι που στην πραγματική τους ζωή, δυσκολεύονται να κάνουν. Σελίδες γνωριμιών, δίνουν σε άντρες και γυναίκες τη δυνατότητα να χτίζουν παλάτια στην άμμο, απομακρύνοντάς τους από την πραγματικότητα, από τις σχέσεις τους και γενικά από τη ζωή τους.  Δυσλειτουργίες και προβλήματα στη σεξουαλική τους ζωή, έρχονται να καμουφλάρουν όλες εκείνες τις ψευδαισθήσεις που τους δημιουργούν οι πιο πάνω σελίδες, με αποτέλεσμα, να διαλύονται σπίτια και να χαλούν οικογένειες.

Υπάρχει τρόπος να ζητηθεί βοήθεια. Το Offtime και το AppBlock, είναι εφαρμογές αποκλεισμού χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άλλων ψηφιακών «πειρασμών», που μπορούν να μας παρασύρουν εύκολα στη διαδικτυακή περιήγηση.

Αν ασχολείστε με την επαγγελματική διαχείριση των social media, συνυπολογίστε τον χρόνο που έχετε ήδη περάσει στο διαδίκτυο και θέστε κανόνες για λογική χρήση στο σπίτι.

Ο διαλογισμός και η ενσυνειδητότητα, μπορούν επίσης να αποδειχθούν πραγματικά πολύτιμα εργαλεία, καθώς μας βοηθούν, να μένουμε συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνουμε και να επικεντρωνόμαστε στο παρόν.

Την επόμενη φορά που θα σερφάρετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναλογιστείτε μήπως προτιμάτε να αφιερώσετε αυτόν τον χρόνο για να διαλογιστείτε, να διαβάσετε, να δείτε μια ταινία, να πάτε μια βόλτα ή απλά να χαλαρώσετε.