Ο άνθρωπος στις μέρες μας έμαθε να ζει σε γρήγορους ρυθμούς, αγωνίζεται για την επιβίωση του καθημερινά. Κουβαλάει το άγχος να βγάζει χρήματα ώστε να ζήσει ο ίδιος και η οικογένεια του, συνεπώς ο χρόνος του μειώθηκε στο ελάχιστο. Δεν έχει χρόνο για περιττές σχέσεις με τον τους συναθρώπους του, διαλέγει τους σημαντικούς και σκαρτάρει τους ασύμαντους κατά την κρίση του. Σε κάποιους δίνει προταιρεότητα και άλλους βάζει σε δέυτερη μοίρα. Το θέμα είναι κατά πόσο οι σχέσεις που διατηρεί, όποια και αν είναι οι μορφή τους να είναι αληθινές και ουσιαστικές και όχι να βασίζονται στην εκμετάλευση.

Τα κριτήρια που καθιστούν μια σχέση ουσιαστική είναι ο κυρίως ο σεβασμός ανάμεσα στα δύο άτομα, και συνεπώς η αλληλοκατανόηση και η αλληλοβοήθεια. Γενικώς στοιχεία που υποδηλώνουν αγάπη, αληθινή αγάπη που πηγάζει από την καρδιά.

Στη σχέση εκμετάλλευσης τα συναισθήματα αγάπης, σεβασμού και αλληλοκατανόησης δεν είναι αμφίδρομα ή και κάποτε ανύπαρκτα. Ο ένας από τους δύο διατηρεί τη σχέση για κάποιο συμφέρον ή γιατί το άλλο άτομο τον βολεύει τις ανάγκες του. Ο λεγόμενος συμφεροντολόγος όταν πάψει το άλλο άτομο να εξυπηρετεί τον σκοπό του, θα αποποιηθεί το ‘‘θύμα’’ είτε θα συνεχίσει να διατηρεί τη σχέση τυπικά.

Για παράδειγμα, στις ερωτικές σχέσεις, οι τυχεροί παντρεύονται από έρωτα και κάποιοι παντρεύονται για οικονομικό ώφελος, είτε γιατί φοβούνται την μοναξιά.

Η απορία μου είναι αυτοί που παντρεύονται δίχως έρωτα είναι ευτιχισμένοι; Δεν τους λείπει το πάθος, ο ενθουσιασμός, η πνοή ζωής που προσφέρει ο έρωτας; Ίσως για αυτόν το λόγο η απιστία είναι μόδα στην εποχή μας.

Όμως η ζωή δεν κυμαίνεται μόνο στις ερωτικές σχέσεις, οι άνθρωποι της ζωής μας είναι πολλοί, φίλοι, συγγενείς, συναδέλφοι, άνθρωποι οι οποίοι συμβάλουν καθημερινά στην ζωή μας.

Αυτός ο φίλος που πάντα ήταν διαθέσιμος για σένα, στις χαρές αλλά και στις δυσκολίες μην τον αγνοήσεις τώρα που σε έχει ανάγκη. Πρόσφερε του κατανόηση και στήριξη!

Αυτός ο πατέρας που σε μεγάλωσε και σε σπούδασε με θυσίες και κόπο, όπως κάνεις τώρα εσύ για τα δικά σου παιδιά, μην του γυρίσεις την πλάτη τώρα στα γεράματα του, αισθάνεται μοναξιά. Θυσίασε για εκείνον λίγο από το χρόνο σου!

Αυτός ο συνάδελφος που σε βοήθησε στο ξεκίνημα σου στη δουλειά, σου έμαθε τα κόλπα και αργότερα σε βοήθησε να εξελιχθείς στον επαγγελματία που είσαι τώρα, μην τον μαχαιρώσεις πισώπλατα. Δείξε του την εκτίμηση σου!

Δείξε στους ανθρώπους που σε αγαπούν κα σε εκτιμούν πως νοιάζεσαι πραγματικά πριν το μετανιώσεις. Γιατί μόλις φύγουν θα είναι δύσκολο να τους επαναφέρεις στη ζωή σου. Οι αληθινές σχέσεις σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο, γιατί όταν έχεις ανθρώπους να σε νοιάζονται είσαι πραγματικά ζωντανός.

Και να θυμάσαι πως ο χρόνος περνάει σαν άνεμος !