Πώς είναι δυνατόν να σου περνάει από το μυαλό ότι μπορείς να καλουπώσεις τον καλλιτέχνη; Που έτσι και τον στριμώξεις στη γωνία το μόνο που θα κερδίσεις είναι να τον μεταμορφώσεις σε αγρίμι ανήμερο. 

Ο καλλιτέχνης μάτια μου, είναι φτιαγμένος από άλλου είδους υλικά…από άλλα μέταλλα.  Είναι καμωμένος με ιδέες, με εμπνεύσεις, με ρομαντική διάθεση με αγάπη…είναι ονειροπαρμένος και λίγο ψώνιο καμιά φορά, αλλά δίχως αυτά, δεν θα ήταν αυτός που είναι και δεν θα είχε δημιουργήσει τόσες χιλιάδες πράγματα, αν καθόταν βολεμένος σε μια πολυθρόνα βλέποντας Στεφανίδου. 

Αν τον μισείς θανάσιμα, καλούπωσέ τον.  Χώσε τον σαν τούβλο στο τσιμέντο και άρχισε να πλάθεις εικόνες στη φαντασία σου και σκέψου πως έτσι, ίσως να μπορέσεις να τον φτιάξεις στα δικά σου στεγανά, στα δικά σου μέτρα. Κι αν τα καταφέρεις, εμένα να μου τρυπήσεις τη μύτη!  Το μόνο που θα έχεις κερδίσει είναι να τον σκοτώσεις με τα ίδια σου τα χέρια, να του λεηλατήσεις το είναι χωρίς οίκτο, χωρίς έλεος.  Να τον μπλοκάρεις συναισθηματικά, που είναι ό,τι χειρότερο!

Ο καλλιτέχνης, θέλει χώρο για να δημιουργεί, θέλει καθαρό αέρα για να αναπνέει, θέλει ηρεμία στην καθημερινότητά του, πάθος και ένταση όταν χρειάζεται.  Θέλει πρόσβαση στον ουρανό και τ’ αστέρια, όπως επίσης μια θέση στην επιφάνεια της θάλασσας για να επιπλέει, όταν θα νιώθει την ανάγκη να ρεμβάζει το φεγγάρι.  Θέλει μόνιμα ένα καμβά για να ζωγραφίζει με τα πινέλα του, τις ιδέες που εμπνεύστηκε όσο κοιτούσε τις τριανταφυλλιές στον κήπο, όσο μύριζε το γιασεμί, όσο λουζόταν με το φως του ήλιου του πρωί. 

Μη σου περάσει ποτέ από το μυαλό, ότι είσαι σε θέση να τον βάλεις σε καλούπια.  Απλά θα χάσεις τον χρόνο σου αλλά και τη διάθεσή σου γιατί αν προσπαθήσεις να χτίσεις τοίχοι γύρω του, το μόνο που θα καταφέρεις θα είναι να τυλιχθείς και να εγκλωβιστείς στο συρματόπλεγμα που ο ίδιος πολύ έντεχνα θα σου κατασκευάσει. 

Αν πραγματικά αγαπάς έναν καλλιτέχνη, δώσε του λόγους να δημιουργεί. Δώσε του εικόνες να στις χρωματίζει.  Διάβασε το βλέμμα του όταν στοχάζεται, άγγιξε τους παλμούς της καρδιάς του όταν εμπνέεται…Θα είναι σαν να ζεις δέκα ζωές μαζί του.  Θα νιώθεις την ψυχή σου να φτερουγίζει και φυσικά δεν πρόκειται να πλήξεις ποτέ, γιατί κάθε λεπτό για εκείνον είναι σημαντικό, κάθε ημέρα ακριβή σαν διαμάντι, κάθε του ανάσα πολύτιμη σαν θησαυρός, κάθε κομμάτι της ζωής του σαν πλάκα από χρυσάφι. 

Αν έχεις την τύχη να αγαπήσεις και να αγαπηθείς από έναν καλλιτέχνη, θα νιώσεις πραγματικά ευλογημένος, τυχερός, προνομιούχος…γιατί τους ανθρώπους που τον περιστοιχίζουν, που τον καταλαβαίνουν και που τον σέβονται, τους αγαπά με πάθος και τους είναι αιώνια πιστός και αφοσιωμένος.

Ο καλλιτέχνης διψά για ζωή, για έρωτα και δημιουργία…και απεχθάνεται το καλούπωμα, τη σκλαβιά και την καταπάτηση των πνευματικών του δικαιωμάτων όσο άλλος κανείς!  Αγάπησέ τον και στήριξέ τον όσο μπορείς και να ‘σαι σίγουρος πως θα στο ανταποδώσει στο δεκαπλάσιο!