Ο Μελένιος, ο μικρός σίφουνας, όπως τον αποκαλούν, έχει ΔΕΠ-Υ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητας).  Διαβάζοντας κάποιος την ιστορία του, μπορεί να κατανοήσει απόλυτα τη συμπεριφορά και το σκεπτικό ενός παιδιού με ΔΕΠ-Υ. Πρόκειται για ένα βιβλίο που στοχεύει στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και της ενσυναίσθησης.

Ακολουθεί απόσπασμα από το βιβλίο: 

Μπαίνοντας στην τάξη, ο μικρός έβγαλε σαστισμένος το αναγνωστικό του.  Η κυρία Ευαγγελία, άρχισε να διαβάζει ένα απόσπασμα, από τη δέκατη σελίδα, γράφοντας τα ονόματα των ηρώων της ιστορίας στον μαυροπίνακα.  Γυρνώντας προς την τάξη, αντίκρυσε τον Μελένιο, να χαζεύει έξω από το παράθυρο, με το μυαλό του να ταξιδεύει οπουδήποτε αλλού, εκτός από το μάθημα.

  • Μελένιε, πού ταξιδεύεις; Κάθισε στη θέση σου, σε παρακαλώ παιδί μου, του είπε αυστηρά.

Όλη η τάξη, άρχισε να γελάει που ο μικρός έκανε πάλι σκανταλιές και δεν παρακολουθούσε στην τάξη.  Δεν ήταν άλλωστε, η πρώτη φορά.  Δύσκολα μπορούσε να συγκεντρωθεί στο μάθημα.  Αυτός, ήταν κι ένας από τους λόγους, που στο διάλειμμα, τον απόπαιρναν και δεν τον έκαναν παρέα τα άλλα παιδιά.

Αυτό γινόταν πολύ συχνά.  Ο Μελένιος, από τη μία στενοχωριόταν κι από την άλλη έδειχνε, ότι δεν τον ενδιέφερε και πολύ που δεν τον έπαιζαν οι συμμαθητές του. 

Το μεσημέρι, πριν ακόμα ολοκληρώσει με το μάθημα της γεωγραφίας η δασκάλα του,  ο Μελένιος, σηκώθηκε απάνω, έριξε το βιβλίο και το τετράδιο στη σάκα του και, άρχισε να τρέχει στην αυλή για να προλάβει το σχολικό.

  • Μελένιε, μην τρέχεις σαν σίφουνας, γύρνα πίσω. Δεν τελειώσαμε ακόμα.  Έχουμε άλλα οκτώ λεπτά.  Γιατί βιάστηκες να φύγεις; Του φώναξε η κυρία του, αμήχανη, βλέποντάς τον να γίνεται καπνός.
  • Μα κυρία, θα φύγει το σχολικό, πρέπει να προλάβω, της απάντησε σαστισμένος.
  • Γύρνα πίσω, σε παρακαλώ, δεν ήρθε ακόμα το σχολικό.

Επιπλέον το βιβλίο περιέχει δραστηριότητες για τα παιδιά και οδηγό για τους γονείς ώστε να αντιλαμβάνονται τις πιθανές ενδείξεις ή τα συμπτώματα που υποδεικνύουν αν το παιδί τους έχει ΔΕΠ-Υ.

Μπορείς να το προμηθευτείς το βιβλίο από τις Βιβλιοεκδόσεις Αναζητήσεις!