Η βιβλίο «Το κορίτσι της διπλανής πόρτας» πρωτοεκδόθηκε το 1989 από τον Αμερικανό συγγραφέα Jack Ketchum (Τζακ Κέτσαμ), ο οποίος εμπνεύστηκε την ιστορία από την δολοφονία της Sylvia Likens, ενώ το  2007 γυρίστηκε και ομότιτλη ταινία τρόμου – θρίλερ εμπνευσμένη από το βιβλίο, με σκηνοθέτη τον Gregory M. Wilson.  

Το θύμα Sylvia Marie Likens ήταν γεννημένη τον 3 Ιανουαρίου 1949 και επρόκειτο για μια Αμερικανίδα έφηβη που βασανίστηκε και δολοφονήθηκε από την φροντιστή της, Γκέρτρουντ Μπανισέφσκι, από τα παιδιά της και αρκετούς από τους φίλους της γειτονιάς τους. Αυτή η κακοποίηση διήρκησε τρείς μήνες μέχρι που η Σύλβια πέθανε από εκτεταμένα τραύματα και υποσιτισμό στις 26 Οκτωβρίου του 1965, στην Ιντιανάπολις της Ιντιάνα. Τα βασανιστήρια και η δολοφονία της Sylvia Likens, θεωρούνται από τους πολίτες της Ιντιάνα ως το χειρότερο έγκλημα που έχει διαπραχθεί ποτέ στην πολιτεία τους. Επιπλέον, ο ανώτερος ανακριτής του αστυνομικού τμήματος της Ιντιανάπολις έχει χαρακτηρίσει την συγκεκριμένη υπόθεση ως την «πιο σαδιστική» που είχε ερευνήσει ποτέ τα τελευταία 35 χρόνια της υπηρεσίας του.

Η πλοκή του βιβλίου έχει να κάνει ως εξής: η ιστορία διαδραματίζεται στα προάστια των Ηνωμένων Πολιτειών της δεκαετίας του 1950 και αφηγείται σε μορφή αναδρομής από τον αφηγητή, Ντέιβιντ που τότε ήταν παιδί. Η Ρουθ, μια ανύπαντρη μητέρα και αλκοολική έχει τρεις γιους: τον Willie, τον Donny και τον Ralph. Η Ρουθ έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των παιδιών της γειτονιάς επιτρέποντάς τους να επισκέπτονται ελεύθερα στο σπίτι της, ακόμη και να πίνουν μια περιστασιακή μπύρα μαζί της. Οι ανιψιές της, η Μεγκ, ένα έφηβο κορίτσι για το οποίο ο Ντέιβιντ αναπτύσσει συναισθήματα και την ανάπηρη Σούζαν,  που τραυματίστηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, έρχονται να ζήσουν με τη θεία τους μετά τον ξαφνικό θάνατο των γονιών τους. Στην αρχή όλα φαίνονται καλά, ωστόσο, η ψυχική κατάσταση της Ρουθ χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου και το βάρος της απόκτησης δύο ακόμη παιδιών φαίνεται να την οδηγεί στην τρέλα.

Η Ρουθ αρχίζει να κακοποιεί λεκτικά τη Μεγκ, ενώ ο γιος της Ralph της αγγίζει το στήθος. Η κακόβουλη θεία χτυπάει και την ανήμπορη Susan. Τότε η Μεγκ προσπαθεί να πει σε έναν αστυνομικό για την κακοποίηση, ανεπιτυχώς  και ως εκδίκηση η Ρουθ την φυλακίζει στο υπόγειο του σπιτιού τους.  Η αδίσταχτη θεία επιτρέπει στα αγόρια της να την απογυμνώσουν, την λιμοκτονεί και επιτρέπει στα άλλα παιδιά να την κάψουν, να τη χτυπήσουν, να την βιάζουν και ακόμη να ουρήσουν στο πρόσωπο της άτυχης Μεγκ.

Ο Ντέιβιντ συνειδητοποιεί ότι πρέπει να κάνει κάτι πριν χάσει τη Μεγκ, το πρώτο κορίτσι που αγάπησε όμως παρά τις προσπάθειές του, το σχέδιό του να την σώσει δεν επιτυγχάνεΙ. Τα βασανιστήρια συνεχίζονται και καταλήγει και εκείνος φυλακισμένος στο υπόγειο. Το βιβλίο τελειώνει με τον Ντέιβιντ να απελευθερώνεται μαζί με τη Μεγκ, η οποία εν τέλη πεθαίνει από τα τραύματα της. 

Πρώτη έκδοση (1989)

Ο συγγραφέας του βιβλίου, Ντάλας Γουίλιαμ Μέιρ (10 Νοεμβρίου 1946 – 24 Ιανουαρίου 2018), περισσότερο γνωστός με το ψευδώνυμό του Τζακ Κέτσαμ, ήταν Αμερικανός συγγραφέας μυθιστορημάτων τρόμου. Έλαβε τέσσερα βραβεία Bram Stoker και τρεις ακόμη υποψηφιότητες. Άλλα γνωστά  μυθιστορήματά του περιελάμβαναν το Off Season, το Offspring και το Red, από τα οποία τα δύο τελευταία διασκεύαστηκαν στον κινηματογράφο. Το 2011, ο Ketchum έλαβε το Βραβείο Grand Master της World Horror Convention για την εξαιρετική συμβολή του στο είδος του τρόμου.