Στους αρχαιότερους χρόνους δεν υπήρχε διάκριση μεταξύ μιας αίθουσας αρχείων και μιας βιβλιοθήκης, και με αυτή την έννοια οι βιβλιοθήκες μπορεί να ειπωθεί ότι υπήρχαν σχεδόν για όσο διάστημα διατηρούνταν τα αρχεία. Ένας ναός στη βαβυλωνιακή πόλη Nippur, που χρονολογείται από το πρώτο μισό της 3ης χιλιετίας π.Χ., βρέθηκε να έχει μια σειρά από δωμάτια γεμάτα με πήλινες πλάκες, υποδηλώνοντας ένα καλά εφοδιασμένο αρχείο ή βιβλιοθήκη. Ενώ στην Ευρώπη τον Μεσαίωνα δημιουργήθηκαν οι ευρωπαϊκές μοναστικές κοινότητες και τα βιβλία βρέθηκαν να είναι απαραίτητα για την πνευματική ζωή. Ο κανόνας που ορίστηκε για την τήρηση από πολλά μοναστικά τάγματα επέβαλλε τη χρήση βιβλίων: το τάγμα των Βενεδικτίνων αναγνώριζε τη σημασία της ανάγνωσης και της μελέτης, αναφέροντας μια «βιβλιοθήκη» και τη χρήση της υπό την επίβλεψη ενός προκαθήμενου. 

Αν είσαι βιβλιόφιλος σου προτείνουμε πιο κάτω πέντε ιστορικές και εντυπωσιακές βιβλιοθήκες στην Ευρώπη που αξίζει να επισκεφτείς κάποια φορά στη ζωή σου:   

1. Βιβλιοθήκη της Μονής Strahov (Πράγα, Τσεχία)

Το μοναστήρι Strahov χρονολογείται από το 1140 π.Χ. και τα σημερινά κτίρια ξαναχτίστηκαν πρόσφατα. Οι δύο βιβλιοθήκες και οι κρυφοί αποθήκες φιλοξενούν συνολικά περισσότερα από 200.000 βιβλία, τα περισσότερα από τον 10ο έως τον 17ο αιώνα.Το παλαιότερο τμήμα της Βιβλιοθήκης της Μονής Στράχοφ είναι η μπαρόκ θεολογική αίθουσα,η οποία ιδρύθηκε μεταξύ του 1671 και 1674, καθιστώντας τη βιβλιοθήκη μία από τις παλαιότερες και καλύτερα διατηρημένες ιστορικές βιβλιοθήκες στον κόσμο. 

2. ”Old Library” of Trinity College (Δουβλίνο, Ιρλανδία)

Η βιβλιοθήκη Old Library (Παλαιά Βιβλιοθήκη) ξεκίνησε με την ίδρυση του Trinity College το 1592. Το 1801, η Βιβλιοθήκη έλαβε νόμιμα δικαιώματα κατάθεσης, καθιστώντας την τη μοναδική βιβλιοθήκη στην Ιρλανδία που είχε τέτοια δικαιώματα για το Ηνωμένο Βασίλειο εκείνη την εποχή. Η νομική κατάθεση (legal deposit) υπάρχει στο αγγλικό δίκαιο από το 1662 και βοηθά να διασφαλιστεί ότι η δημοσιευμένη παραγωγή του έθνους.Ο κύριος θάλαμος της Old Library είναι το Long Room (Μακρύ Δωμάτιο) με μήκος σχεδόν 65 μέτρα και περιέχει 200.000 από τα παλαιότερα βιβλία της βιβλιοθήκης. Η κατασκευή του Long Room ξεκίνησε το 1712 και χρειάστηκε είκοσι χρόνια για να ολοκληρωθεί. 

 

3. Βιβλιοθήκη της Μονής ”San Lorenzo de El Escorial” (El Escorial, Ισπανία)

Η ιστορία της Μονής San Lorenzo de El Escorial είναι συνδεδεμένη με την κατασκευή του μοναστηριού και της πόλης που ονομάζεται El Escorial. Οι πρώτες ιστορικές αναφορές αυτού του κτιρίου χρονολογούνται το έτος 1558 όπου ο Φίλιππος Β’ της Ισπανίας διόρισε μια επιτροπή για να βρει ένα κατάλληλο μέρος για τον χώρο, αρχιτέκτονες, γιατρούς και λατομεία, μεταξύ άλλων συντεχνιών. Η Βιβλιοθήκη της Μονής San Lorenzo de El Escorial είναι ένα παρθένο παράδειγμα αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής και το μοναστήρι και τα περίχωρά του αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

4. ”Abbey Libary” της Μονής St. Gall (St. Gallen, Ελβετία)

Η βιβλιοθήκη Abbey Libary ιδρύθηκε από τον Άγιο Όθμαρ, ιδρυτή του Αβαείου του St. Gall. Κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς το 937, το Αβαείο καταστράφηκε, αλλά η βιβλιοθήκη παρέμεινε άθικτη. Η αίθουσα της βιβλιοθήκης είναι σχεδιασμένη από τον αρχιτέκτονα Peter Thumb σε στυλ ροκοκό και κατασκευάστηκε μεταξύ 1758 και 1767. Η συλλογή της βιβλιοθήκης είναι η παλαιότερη στην Ελβετία και μια από τις παλαιότερες και πιο σημαντικές μοναστικές βιβλιοθήκες στον κόσμο. Η βιβλιοθήκη διαθέτει σχεδόν 160.000 τόμους, με τους περισσότερους να είναι διαθέσιμοι για δημόσια χρήση. Αξίζει να σημειωθέι πως υπάρχει η ελληνική επιγραφή ”ΨΥΧΗΣ ΙΑΤΡΕΙΟΝ” πάνω από την πόρτα της εισόδου. Τόσο το μοναστήρι όσο και η βιβλιοθήκη χαρακτηρίστηκαν ”Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς” το 1983 λόγω της ιστορίας τους ως «ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά κέντρα στην Ευρώπη». 

5. Wiblingen Abbey Library (Ulm, Germany)

Η Μονή Wiblingen Abbey ιδρύθηκε το 1093 από τους κόμητες Hartmann και Otto von Kirchberg, ενώ σήμερα στα κτίριά της στεγάζονται πολλά τμήματα της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Ulm. Η εκκλησία και η βιβλιοθήκη στη βόρεια πτέρυγα είναι ανοιχτά για το κοινό και διατίθενται για ξεναγήσεις. Ο αρχικός αρχιτέκτονας Christian Wiedemann, σχεδίασε τη βιβλιοθήκη του Wiblingen Abbey σε στυλ μπαρόκ και ρόκειται για μια διώροφη βιβλιοθήκη. Η βιβλιοθήκη περιέχει πάνω από 15.000 βιβλία, ενώ περιέχει επίσης μυστικές πόρτες σε ιδιωτικά δωμάτια.