Όταν έρχεται η στιγμή να μιλήσουμε για τρόμο και φρίκη πρέπει να ξέρουμε ότι κανένα άλλο βιβλίο δεν ξεπέρασε το ανεπανάληπτο αριστούργημα του Μπραμ Στόκερ. Το βιβλίο είναι βασισμένο στο θρύλο του κόμη Δράκουλα. Εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1897, στο Λονδίνο με άμεση επιτυχία και από τότε ποτέ δεν έπαψε να κυκλοφορεί. Στην Αμερική όπου δημοσιεύθηκε το 1899 εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να είναι μπεστ – σέλλερ. Εκεί ο συγγραφέας κατασκευάζει ένα μυθιστόρημα που αποτελείται εξολοκλήρου από επιστολές ή ημερολογιακές καταγραφές των χαρακτήρων.

Το πρώτο μέρος του βιβλίου είναι η εφιαλτική εμπειρία του νεαρού δικηγόρου Τζόναθαν Χάρκερ στην παραμονή του στο κάστρο του κόμη Δράκουλα. Εκεί ξεκίνα να ξετυλίγεται το κουβάρι αυτής της τρομακτικής ιστορίας όλοι οι χαρακτήρες με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο ενώνονται σαν κομμάτια ενός παζλ. Ο Δράκουλας, μέσα στο βιβλίο καταφέρνει να φυλάκισει το νεαρό δικηγόρο στο κάστρο του και με το πλοίο “Δήμητρα” καταφθάνει στην Αγγλία αναζητώντας θύματα αλλά και την αιωνία του νύφη. Εκτός του ότι είναι μυθιστόρημα τρόμου θα μπορούσε να θεωρηθεί και ιστορία αγάπης, όπου ο τραγικός ήρωας του βιβλίου κάτω από άσχημες συνθήκες προσπαθούσε να βρει ένα παντοτινό ταίρι για να τον ακολουθήσει στο αιώνιο σκοτάδι. Όμως φτάνοντας στην Αγγλία τον περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη, ο μεγαλύτερος εχθρός του ο Δρ. Βαν Χέλσινγκ. Σε ορισμένα σημεία του βιβλίου συμπληρώνεται με αποκόμματα εφημερίδων ώστε να φανούν γεγονότα που έχουν συμβεί χωρίς την παρουσία κάποιου άμεσου πρωταγωνιστή ή μάρτυρα.

1η Έκδοση (1897)

Ο «Δράκουλας» του Μπραμ Στόκερ θεωρείται ένα από τα πιο γνωστά κλασσικά μυθιστορήματα τρόμου. Η ιστορία τους Στόκερ έχει μεταφραστεί σε εκατοντάδες γλώσσες ανά τον κόσμο ενώ παράλληλα διαθέτει πάνω από 30 μεταφορές στην μεγάλη οθόνη. Φυσικά δεν μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητο τον διάσημο σκηνοθέτη Φράνσις Φορντ Κόπολα, η ιστορία του Κόμη Δράκουλα. Στην ταινία έχουμε την ευκαιρία να δούμε μία άλλη οπτική γωνία του βιβλίου. Το ρόλο του Δράκουλα ενσαρκώνει με πλήρη επιτυχία ο Γκάρι Όλντμαν. Η ταινία ξεκινά  από το 1464 όταν πλέον ο Δράκουλας επιστρέφει νικητής στο κάστρο του και βλέπει ότι η αγαπημένη τους σύζυγος αυτοκτόνησε ακούγοντας ψέματα για το θάνατο του. Ο ίδιος σε μια στιγμή παραφροσύνης γκρεμίζει το εκκλησάκι όπου γινόταν η κηδεία της και υπόσχεται ότι θα επιστρέψει μετά από το θάνατο του για να εκδικηθεί. Μετάη ταινία μας ”παίρνει”  στον 18ο αιώνα όπου ένας δικηγόρος πάει να εκπροσωπήσει έναν εκκεντρικό κόμη στα Καρπάθια όρη. Από εκεί και πέρα η γραμμική που ακολουθεί η ταινία είναι πολύ κοντά με το βιβλίο. Το σενάριο της ταινίας το είχε γράψει ο ίδιος ο Κόπολα. Η ταινία κέρδισε πολλά βραβεία και Όσκαρ.

Όπως και να έχει, αν είσαστε απ’ αυτούς που έχετε διαβάσει το βιβλίο και έχετε δει την ταινία θα χαρώ πολύ να μάθω στα σχόλια σας ποιό από τα δύο προτιμάτε.