Ο όρος «Red Flag» (ελεύθερη μετάφραση:«κόκκινη σημαία») αναφέρεται στα σημάδια τα οποία μας φανερώνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με έναν άνθρωπο ή με μια κατάσταση. Τα Red Flags λειτουργούν και σαν πρώιμες ένδειξεις που θα ήταν σοφό να αναγνωρίζεις πριν να αναπτύξεις αρνητικές σχέσεις με τον οποιοδήποτε, είτε σε ερωτικό, οικογενειακό, εργασιακό ή φιλικό επίπεδο, αλλά ακόμη και σε σχέση με τον εαυτό σου. Δεν πρέπει μόνο να αναγνωρίζεις τα ”ελαττώματα” των άλλων αλλά και του εαυτού σου ώστε να αποφεύγεις να δημιουργείς αρνητικές σχέσεις. Ήρθε η στιγμή να ανακαλύψεις ποιες είναι οι δικές σου ‘‘κόκκινες σημαίες’’ και πως να πάρεις τα μέτρα σου.

Η Αγγλίδα Νευροεπιστήμονας Bobby Banks (2022) κατηγοριοποιεί τα Red Flags σε 5 κύρια στάδια, τα οποία θα αναλύσουμε πιο κάτω:

  1. Ξεκινάς να δικαιολογείς οποιαδήποτε συμπεριφορά των ανθρώπων που συναναστρέφεσαι έστω και αν είναι ταπεινωτική προς εσένα. Αρχικά αναρωτήσου, μου αξίζει τέτοια αντιμετώπιση για να συνεχίσω να την ανέχομαι; Ή μήπως ήρθε η ώρα να αντιδράσω;
  2. Φοβάσαι να εκφράσεις ελεύθερα τις απόψεις σου καθώς νιώθεις ότι θα σε απορρίψουν και δεν θα είσαι πλέον μέρος μιας παρέας. Η σκέψη και μόνο ότι θα υπάρξει σύγκρουση μαζί τους σε πανικοβάλλει και νιώθεις ανήμπορος να υποστηρίξεις τον εαυτό σου.
  3. Κρίνεις αυστηρά και υποβιβάζεις τον εαυτό σου και τους γύρω σου. Μια τοξική συμπεριφορά που δεν σε αφήνει να πας ένα βήμα παρά πέρα.
  4. Δεν βάζεις όρια στους ανθρώπους αφήνοντας τους να έχουν λόγο και άποψη στην ζωή σου, καθώς γίνεσαι η σκιά σου.
  5. Η αξία σου καθορίζεται πλέον από την έγκριση των άλλων. Η αυτοπεποίθηση σου σε έχει εγκαταλείψει καθώς χρειάζεσαι συνεχώς άτομα δίπλα σου να σε παροτρύνουν στο να παίρνεις αποφάσεις για οτιδήποτε αφορά την ζωή σου. Με αυτό το τρόπο ταυτόχρονα τους δίνεις το δικαίωμα να παρεμβαίνουν.

Αν έχεις παρατηρήσει την ύπαρξη των προαναφερόμενων red flags στην καθημερινότητα σου μην ανησυχείς, η Bobbi Banks σου συστήνει τις λύσεις που ζητάς. Μάθε πιο κάτω πως θα ήταν καλό να αντιδράμε στις συμπεριφορές που σημάνουν κόκκινο συναγερμό: 

  • Να κρατάς κοντά σου τα άτομα τα οποία αναλαμβάνουν τις συνέπειες των πράξεων τους και δεν σου δημιουργούν τύψεις φορτώνοντας σου τα δικά τους λάθη.
  • Να τολμάς να μιλάς έστω και αν φοβάσαι ότι θα σε απορρίψουν, μην νιώθεις ντροπή και εκφράσου ελεύθερα για το πως νιώθεις την δεδομένη στιγμή.
  • Να θέτεις τα όρια σου έτσι ώστε να προστατεύεις τον εαυτό σου από ανεπιθύμητες συμπεριφορές.
  • Να κρατάς και να υλοποιείς τις υποσχέσεις που θέτεις στον εαυτό σου.

Με απλά λόγια απομάκρυνε από εσένα άτομα και συμπεριφορές που δεν σε εκφράζουν. Αν δεν μπορείς να τους απομακρύνεις, τότε μάθε να τους κοντρολάρεις. Έχεις και το μυαλό και την καλή διάθεση να πετύχεις τα πάντα προς όφελος σου. 

Κατέβασε τις κόκκινες σημαίες και υψώσε τις πράσινες, έτσι ώστε να προστατεύσεις τον εαυτό σου! 

 

 

ΠΗΓΗ: bobbibanks.com