Ο Πάμπλο Πικάσο γεννήθηκε το 1881 στη Μάλαγα, της Ισπανίας και πέθανε το 1973 στη Γαλλία. Ήταν ένας παραγωγικός καλλιτέχνης που δεν μπορούσε να σταματήσει να παράγει έργα τέχνης και τα έργα του σπάνε ρεκόρ κάθε φορά που πωλείται ένα σε δημοπρασία. Η οικογένειά του και οι φίλοι του, η γαλλική κυβέρνηση, καθώς και ιδιώτες συλλέκτες έχουν δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους λάτρεις της τέχνης να απολαύσουν τα έργα του ιδιοφυΐης Πικάσο. Η Ισπανία σαν γενέτειρα του χώρα διαθέτει τα περισσότερα μουσεία αφιερωμένα στον καλλιτένχνη. Σας προτείνουμε 4 από αυτα:  

1.Museu Picasso (Βαρκελώνη, Καταλονία)

Το Μουσείο Πικάσο της Βαρκελώνης διαθέτει τη δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή πινάκων Πικάσο στον κόσμο, μετά το Μουσείο Πικάσο στο Παρίσι. Δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία των φίλων του Πικάσο στη Βαρκελώνη κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Φράνκο, ανοίγοντας πρώτα ως Μουσείο Πικάσο στα κρυφά, καθώς ο δικτάτορας δεν θα επέτρεπε ένα μουσείο ανοιχτά με το όνομα των κυβιστών καλλιτεχνών. Με τη έναρξη της δημοκρατίας τελικά το πρώτο Μουσείο Πικάσο εγκαινιάστηκε στην Ισπανία. Ειδικεύεται στα πρώτα χρόνια του Πικάσο στην Ισπανία: από την περίοδο εκπαίδευσής του όπου τον καθοδηγούσαν ο πατέρας του και οι δάσκαλοι του σχολείου, μέχρι τα νεανικά του χρόνια που σύχναζε στους κύκλους του μποέμ και του μοντερνισμού, μέχρι τα πρώτα του ταξίδια στο Παρίσι.

Μάθε περισσότερα εδώ. 

2. Museo Picasso (Μάλαγα, Ανδαλουσία)

Το Μουσείο Πικάσο στη Μάλαγα είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας των τοπικών φορέων με τους κληρονόμους του Πάμπλο Πικάσο. Η Christine και ο Bernard Ruiz-Picasso (εγγονός και νύφη) δώρησαν πάνω από 200 κομμάτια στο Ίδρυμα που δημιούργησε το μουσείο και στη συνέχεια ο Bernard συνέχισε να τους στέλνει έργα δανεικά μέσω του δικού του ιδρύματος. Το μουσείο περιλαμβάνει πρώιμους πίνακες από την περίοδο εκπαίδευσης του καλλιτέχνη, καθώς και έργα της εποχής της ωριμότητάς του.

Μάθε περισσότερα εδώ. 

3. Museo Picasso – Colección Eugénio Arias (Buitrago del Lozoya, Μαδρίτη)

Αυτό το μουσείο βρίσκεται στα βουνά Sierra Norte, λίγο περισσότερο από 1 ώρα οδικώς έξω από τη Μαδρίτη. Ο Eugenio Arias ήταν ο κουρέας του Πικάσο τα τελευταία 25 χρόνια της ζωής του. Σε αυτό το διάστημα, ο καλλιτέχνης του έκανε δώρο μια σειρά από πίνακες. Όταν τελείωσε η ισπανική δικτατορία και επανήλθε η δημοκρατία, ο Arias επέστρεψε από την εξορία και πήρε μαζί του τη συλλογή έργων τέχνης του, πίσω στην πατρίδα του. Η συλλογή περιλαμβάνει ζωγραφισμένα κεραμικά, σχέδια, χαρακτικά, καθώς και το κουτί όπου ο Arias φύλαγε τα όργανα του κουρέα, διακοσμημένο από τον Πικάσο με σκηνές ταυρομαχίας.  

Μάθε περισσότερα εδώ. 

4. Casa Museo Picasso (Κορούνια, Γαλικία)


Το σπίτι όπου ο Πικάσο και η οικογένειά του ζούσαν στην Κορούνια μεταξύ 1891-95 είναι τώρα ένα μικρό μουσείο που θυμίζει τη διαμονή του Πάμπλο Πικάσο σε αυτή την πόλη. Ο δεύτερος όροφος, το διαμέρισμα που κατοικούσε η οικογένεια, έχει δημιουργηθεί για να αντιγράψει τη διακόσμηση του σπιτιού τους εκείνη την εποχή, με την προσθήκη αντιγράφων των πινάκων του Πικάσο που σχετίζονται με εκείνη την περίοδο. Το επίπεδο του δρόμου χρησιμοποιείται για εκθέματα τέχνης σχετικά με τον καλλιτέχνη. Δεν υπάρχει επίσιμη ιστοσελίδα του μουσείου καθώς η είσοδος είναι δωρεάν για τους επισκέπτες.