Ο Πάμπλο Πικάσο (1881-1973) είναι ίσως ο σπουδαιότερος καλλιτέχνης της σύγχρονης εποχής, και συνιδρυτής του κινήματος του κυβισμού μαζί με το Ζωρζ Μπρακ.  Τα μοναδικά έργα του επηρέασαν τη διαμόρφωση της σύγχρονης τέχνης σήμερα. Η προσωπική του ζωή υπήρξε πολυτάραχη και ”πικάντικη”,  και πολλά από τα έργα του τα εμπνεύστηκε από τις γυναίκες που είχε σχεση. Πιο κάτω θα αναφερθώ στις 5 από τις γυναίκες αυτές και κάποια από τα έργα που εμπνεύστηκε από αυτές: 

1. Fernande Olivier

Η Fernande Olivier υπήρξε σύντροφος του Πικάσο για 7 χρόνια και ήταν η πρώτη μούσα του καλλιτέχνη. Ήταν Γαλλίδα καλλιτέχνιδα και μοντέλο, Ο Πικάσο ζωγράφισε πάνω από 60 πορτρέτα της από τότε που γνωριστήκαν, το 1904.  Στα απομνημονεύματα της που εξέδωσε το 1930,  με τίτλο Picasso et ses amis, σε ελεύθερη μετάφραση ‘‘Ο Πίκασο και οι φίλοι του’’,  η Olivier περίγραφε τη σχέση τους καταιγιστική , καθώς ήταν και οι δύο πολύ ζηλιάρηδες εραστές. Μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων έργων του της κυβιστικής περιόδου του από το 1907 έως το 1909, πολλά εμπνεύστηκαν από τον Olivier και συμμετείχε σε πολλά από τα κυβιστικά έργα του καλλιτέχνη, συμπεριλαμβανομένου του ‘‘Head of a Woman (Fernande)’’ (1909) και το  “Les Demoiselles d’Avignon’’.

2. Eva Goeul

Η Eva Goeul (1885-1915) ήταν η μούσα του Πάμπλο Πικάσο κατά τη διάρκεια της κυβιστικής περιόδου στις αρχές της δεκαετίας του 1910. Ενέπνευσε μερικά από τα πιο διάσημα έργα τέχνης του, συμπεριλαμβανομένου του «Γυναίκα με κιθάρα», το οποίο είναι επίσης γνωστό ως «Ma Jolie» (1912). Ο Πικάσο συνάντησε την Goeul το 1911 στο καφέ Ermitage, του Παρισιού. Τότε εκείνη ήταν σε σχέση με το επίσης καλλιτέχνη Louis Marcoussis (1870–1941). Γνωριστήκαν ενόσω ήταν ακόμα σε σχέση με τη Fernande Olivier, σε μια καφετέρια όπου σύχναζαν με τους συντρόφους τους. Σύναψαν κρυφή σχέση το 1911, που αποκαλύφτηκε μέσα από τα κωδικοποιημένα μηνύματα που άφηνε στα έργα του, όπως την γραπτή φράση στο έργο Ma Jolie (ελλην. Η όμορφη μου), το πρώτο έργο του καλλιτέχνη να κατατάσσεται στον αναλυτικό κυβισμό. Έζησαν μαζί μέχρι τον πρόωρο θάνατο της από φυματίωση το 1915. Άλλο έργο εμπνευσμένο από την Eva Goeul  είναι “Nude I love Eva’’. 

3. Olga Khokhlova

Η Olga Khokhlova είναι η πρώτη σύζυγος του, Πικάσο και ήταν χορεύτρια μπαλέτου από τη Ρωσία. Παντρευτήκαν το 1918 και απέκτησαν έναν γιο. Ο γάμος τους δεν πέτυχε και ζούσαν χωριστά χωρίς να πάρουν διαζύγιο νομικά. Έμειναν παντρεμένοι μέχρι που αυτή πέθανε το 1955. Γνωριστήκαν όταν αυτή χόρευε στη παράσταση Parade στο Théâtre du Châtelet, όπου ο Πικάσο σχεδίασε τα κοστούμια και το σκηνικό για το μπαλέτο. Ο Πικάσο ζωγράφισε αρκετά πορτρέτα της Khokhlova με ρεαλιστικό τρόπο. Το 1927, ο καλλιτέχνης έκανε εξωσυζυγική σχέση Marie-Therese Walter, και την άφησε έγκυο. Η σύζυγος του όταν το έμαθε πήρε το γιο της και μετακόμισαν στη Γαλλία. Ο Πικάσο αρνήθηκε να μοιράσει την περιουσία του μαζί της, όπως απαιτούσε ο γαλλικός νόμος, έτσι έμειναν νόμιμα παντρεμένοι μέχρι το θάνατό της, το 1955. Γνωστοί πίνακες εμπνευσμένοι από την Olga Khokhlova είναι  ‘‘A Group of Dancers’’ (1920) και ‘‘Olga Khokhlova in Mantilla’’ (1917). 

 

 

4. Marie-Therese Walter

Το 1927, ο 46χρονος τότε Πικάσο γνώρισε τη 17χρονη, Marie-Therese Walter, στην Ισπανία όσο ήταν παντρεμένος με τη πρώτη του γυναίκα. Η σχέση τους  ξεκίνησε όταν ο Πικάσο κάλεσε την Walter να επισκεφτεί το στούντιο του, με αφορμή  να μελετήσει το πρόσωπο και το σώμα της για καλλιτεχνικούς σκοπούς. Οι επισκέψεις συνεχίστηκαν καθημερινά με αποτέλεσμα η Walter να πει στη μητέρα ότι έλειπε επειδή εργαζόταν. Η σχέση τους έμεινε κρυφή μέχρι το 1935. Τον Σεπτέμβριο του 1932, η Walter παραλίγο να πνιγεί αφού έπεσε από το καγιάκ της στον ποταμό Marne,του Παρισιού. Αυτό το γεγονός την έκανε να προσβληθεί από ιογενή λοίμωξη που είχε ως αποτέλεσμα τη νοσηλεία και την απώλεια των μαλλιών της. Σε απάντηση, ο Πικάσο ζωγράφισε το έργο ‘‘Rescue’’. Το 1932, η πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση του Πικάσο έλαβε χώρα στο Galeries Georges Petit, όπου παρουσιάστηκαν πολυάριθμα έργα τέχνης που απεικόνιζαν γυμνά πορτρέτα της Walter, αποκαλύπτοντας τη φύση της σχέσης του μαζί της. Το 1935, απέκτησαν μαζί μία κόρη, την Μάγια, η οποία  έκανε επίσης μοντέλο για μερικούς από τους πίνακές του.

5.  Jacqueline Roque

Το 1961,σε ηλικία 79 ετών ο καλλιτέχνης παντρεύτηκε τη δεύτερη και τελευταία σύζυγό του, την Jacqueline Roque όταν αυτή ήταν μόλις 27 ετών. Αποδείχθηκε ότι ήταν μια από τις μεγαλύτερες εμπνεύσεις της καριέρας του. Ο Πικάσο δημιούργησε περισσότερα από 70 πορτρέτα της και ο γάμος τους κράτησε 12 χρόνια μέχρι το θάνατό του. Η εικόνα της Roque άρχισε να εμφανίζεται στους πίνακες του Πικάσο το 1954. Αυτά τα πορτρέτα χαρακτηρίζονται από υπερβολικό λαιμό και πρόσωπο αιλουροειδούς, με παραμορφώσεις των χαρακτηριστικών της συντρόφου του, όπως ο πίνακας ‘‘Jacqueline with Flowers’’ (1954). 

Εκτός από της προαναφερόμενες γυναίκες, ο Πικάσο είχε κι άλλες σχέσεις με γυναίκες που επηρέασαν την καλλιτεχνική του πορεία, όπως η Françoise Gaime Gilot, η Alice Paalen, η Valentine Hugo και η Dora Maar.