Το εθνικό φρόνημα αναπτερώνεται αυτές τις μέρες που βρισκόμαστε μεταξύ δύο εθνικών επετείων.

Η έναρξη της ελληνικής επανάστασης κατά το 1821 και η έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ στην Κύπρο το 1955 μας θυμίζουν τη διεκδίκηση για αυτοδιάθεση των λαών.

Μεγάλες αυτοκρατορίες ανά τους αιώνες επιβουλεύονται τα συμφέροντα ολάκερων λαών που δεν είχαν μέχρι κάποιο σημείο τη δύναμη να αντισταθούν.

Με τη δύναμη της βίας τους κατακτούν και τους εκμεταλλεύονται στυγνά.

Η ανθρώπινη ιστορία έχει αποδείξει ότι ο κύκλος αυτός της βίας δεν κλείνει ποτέ.

Κατά καιρούς αναδύονται δυνάμεις που προετοιμάζονταν στρατιωτικά για καιρό για να κατακτούν εδάφη και πληθυσμούς πρόσφορους για εκμετάλλευση.

Είτε οι περιοχές αυτές τους προσφέρουν καλλιεργήσιμη γη, εμπορικές ευκαιρίες, πετρέλαιο, δάση, φυσικό αέριο και σκλάβους ανθρώπους, το φαινόμενο της εισβολής και κατοχής ξένης γης δεν εκλείπει από την ανθρώπινη ιστορία ποτέ.

Μέχρι τη στιγμή που οι λαοί αφυπνίζονται και η εθνική τους συνείδηση δεν επιτρέπει πια την ταπείνωση της εκμετάλλευσης, τότε αρχίζουν οι επαναστάσεις.

Οι λαοί που δέχονται την εκμετάλλευση την ανέχονται για χρόνια, μπορεί και αιώνες μέχρι το σημείο που συνειδητοποιούν ότι δεν είναι μόνο προσωπικό τους δεινό.

Μέχρι να ενώσουν τα πνεύματα σε ένα κοινό σκοπό και αγώνα με τους συμπατριώτες τους, μικροί και αδύναμοι λαοί μπορούν να ταπεινώσουν μεγάλες αυτοκρατορίες και να κερδίσουν ελευθερία και αυτοδιάθεση.

Το άδικο κυριαρχεί σε τούτο τον κόσμο, αλλά πάντα ανατρέπεται.
Σε ένα ασταμάτητο κύκλο υποδούλωσης και αναχαίτισης.

Εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν σε βωμούς πολεμικών επιχειρήσεων ανά τον πλανήτη. Το δίκαιο μάχεται το άδικο σε ατέρμονους κύκλους βίας – εξαθλίωσης – αντίστασης.

Τι κατάφεραν οι Έλληνες;

Τι κατάφεραν οι Κύπριοι;

Ξύπνησαν τις εθνικές συνειδήσεις τους, ενώθηκαν, πολέμησαν με ελάχιστα όπλα εναντίον τεράστιων αυτοκρατοριών και κέρδισαν!

Κέρδισαν την εύνοια των υπολοίπων κρατών που στήριξαν τους αγώνες τους και συνέδραμαν στην ανατροπή της τουρκικής και της αγγλικής κατοχής αντίστοιχα.

Έχοντας άξιους ηγέτες, τα έβαλαν με τέρατα στρατιωτικά, όπως η οθωμανική αυτοκρατορία και η αγγλική.

Και τα κατάφεραν! Κατάφεραν την απελευθέρωση, την αυτοδιάθεση, την ανεξαρτησία!

Ασχέτως αν όλα τελικά τα κράτη λίγο ή πολύ είναι εκτεθειμένα κατά κάποιο τρόπο σε ξένα οικονομικά συμφέροντα, τουλάχιστον έχουν κερδίσει η Ελλάδα και η Κύπρος μέσα από τους αγώνες τους την αυτοδιαχείριση.

Έχουν γίνει μέσα από τους αιματηρούς τους αγώνες ανεξάρτητες κρατικές οντότητες.

Και τι πιο ανώτερο από αυτό για να μας κάνει εθνικά περήφανους!