Μπορεί να μην ακολουθείς τον ευρωπαϊκό κώδικα ενδυμασίας. Φοράς παράταιρα για την εποχή του χειμώνα ρούχα και χρωματιστή μαντίλα που δεν ταιριάζει με τα υπόλοιπα χρώματα. Η μαντίλα κρύβει την ομορφιά σου όπως επιβάλλει η θρησκεία σου.
Εσύ κι άλλοι πολλοί τριγύρω, ένα πολυποίκιλο- πολυπολιτισμικό ψηφιδωτό ανθρώπων που ζει και κινείται ανάμεσα μας.
Εύχομαι να βρήκες μια μοίρα στον ήλιο που σκεπάζει όλους. Μια μοίρα αρκετή για να νιώθεις έτσι πιο ανθρώπινη, πιο ικανοποιημένη από τη ζωή.
Ξέρω, προκαλείς δυσανεξία σε πολλούς. Με τα πολλά σου τα παιδιά, με τις ξενόφερτες σου συνήθειες και τη θρησκεία σου την δυσνόητη.
Λένε ότι αν εμείς βρισκόμαστε στη δική σου χώρα θα μας αποκεφάλιζαν αν ασκούσαμε τα θρησκευτικά μας καθήκοντα, ενώ εμείς είμαστε ανεκτικοί απέναντι σου.
Τι μεγαλόψυχοι που είμαστε…

Πριν από μερικά χρόνια είχα ένα μαθητή Άραβα στην τάξη μου. Έτυχε να τον διδάσκω Αρχαία Ελληνικά και ήταν άριστος σε σχέση με τους ελληνόφωνους μαθητές. Τον ρώτησα αν θα είχε πρόβλημα η οικογένεια του να τον έβαζα παρουσιαστή στη γιορτή για την 28η Οκτωβρίου. Κι αφού με διαβεβαίωσε ότι ο πατέρας του θα χαιρόταν, ναι ο πιο ικανός ομιλητής στη γιορτή ήταν Άραβας! Και γιατί όχι; Ο πατέρας του ήρθε να τον καμαρώσει πρώτος-πρώτος!
Κανένας άνθρωπος δε θα ξεβολευόταν από το σπιτικό του και την ιδιαίτερη του πατρίδα, κάποτε απλά σε μια βάρκα χωρίς καν σωσίβιο αν δεν υπήρχε πραγματική ανάγκη επιβίωσης… Κανένας άνθρωπος δε θα άφηνε την οικογένεια του για να δουλεύει σαν σύγχρονος σκλάβος δικός μας χωρίς πραγματική ανάγκη.
Αν το δω καθαρά ανθρωπιστικά κι όχι ως αθλιότητα των χωρών που δεν παρέχουν ούτε τα βασικά αγαθά στους πολίτες τους, αν το δω καθαρά ανθρωπιστικά…
Τι φταις εσύ για το βασικό ανθρώπινο ένστικτο επιβίωσης που σε έστειλε εδώ; Τι φταις εσύ;
Εσύ, όπως και όλοι οι άλλοι ζητάτε μια θέση στον ήλιο της δικής μου πατρίδας.
Με τα ξενόφερτα σας ονόματα και τις ξενόφερτες σας συνήθειες και τις μαντίλες, που μας προκαλούν δυσανεξία, πρέπει απλά να καταλάβουμε εμείς οι ντόπιοι ότι ο ήλιος δεν είναι μονάχα δικός μας!
Κι ότι το πολύχρωμο αυτό ψηφιδωτό είναι που κάνει πιο ανθρώπινη και πιο πλούσια πολιτισμικά τη δική μας πατρίδα!
Αρκεί να σε αφήσουμε να έχεις ένα μερίδιο στον ήλιο…