Η Μάσκα…

Καρναβάλι (Carnival)  από το λατινικό carnem levare  το οποίο σημαίνει αποχή από το κρέας. Συνώνυμο της λέξης καρναβάλι θεωρείται η λέξη αποκρέω ή αποκριά -αποχή από το κρέας (από -κρεώ) .

Η  αποκριά, χαρακτηρίζεται η περίοδος των τριών εβδομάδων πριν από την Καθαρά Δευτέρα, κατά την οποία επικρατεί το έθιμο του μασκαρέματος πιστεύοντας  ότι διώχνει τα κακά πνεύματα του Χειμώνα και να επιφέρει επιτυχημένη σοδειά.  

Η εκδήλωση αυτή επέρχεται από την αρχαία Ελλάδα στη Διονυσιακή λατρεία. Ο Διόνυσος ήταν ο Θεός της γονιμότητας και προστάτης των καλλιεργειών και οι αρχαίοι Έλληνες στην αρχαία Αθήνα  τον τιμούσαν με μεγάλους εορτασμούς, με παρέλαση άρματος.

Από τον 19ο αι. μέχρι σήμερα το καρναβάλι ξεκινά κάθε χρόνο την Κυριακή του Τελώνη και Φαρισαίου και λήγει την Κυριακή της Τυροφάγου

Οι Απόκριες αποτελούν για πολλούς  μια περίοδο εκτόνωσης  διασκέδασης και χαράς, πριν αρχίσει η Σαρακοστή.

Και κάπως εδώ και φέτος αρχίζει και το καρναβάλι. Αρκετοί το αναμένουν με ανυπομονησία, με χαρά. Και οργανώνουν φαγοπότι γλυκά και μουσική για να ξεχάσουν, να διακόψουν έστω και λίγο την τρελή ρουτίνα που τους πλακώνει την ψυχή. Και ντύνονται παράξενα, άλλοι αλλόκοτα άλλοι παιδικά, παλιμπεδίζοντας  την πρώτη τους ΄φορεσιά΄ και οι  αναμνήσεις ξυπνούν και χαίρονται για τα όμορφα ανέμελα χρόνια που έζησαν βίωσαν και αισθάνθηκαν  ερωτεύτηκαν, ξεχάστηκαν στις νότες, στους ρυθμούς στις μυρωδιές της τσίκνας του ποτού της χαράς και του φιλιού. Ωραίες αναμνήσεις για πολλούς, για αυτούς που η μάσκα φοριέται μόνο μια φορά τον χρόνο. Και όμως είναι και αυτά τα άτομα που φοράνε πάντα μάσκα…διπλωματικά. Για  αυτούς η μάσκα έγινε ένα με αυτούς, σάρκα δεν έχει…  ούτε πρόσωπο κανείς, πάντα χαμογελάει και κινείται  άρρυθμα γοργά. Πάντα οδεύει μπροστά,  ατομικά, εγωκεντρικά. Δεν χαμογελά με την καρδιά, απλά σκάει χαμόγελα, ειρωνικά, ψεύτικά και υποκριτικά, κρίνει ανακρίνει, αναστέλλει διατάσσει και ασκεί  διάλογο ατομικό για όλα φταίνε οι άλλοι, για όλα φταίνε… αυτοί. Ζει και αναπνέει να βγει εκεί ψηλά για να  θεαθεί στο κόσμο, να αρπάξει, να αδράξει, να κατακτήσει τη θέση την τρανή, δεν ξέρει να συμπληρώνει, να νιώθει, να προσφέρει, να αποδέχεται να αγαπά και να μοιράζεται. Ξέρει μόνο, ότι η ΄μάσκα΄ είναι όλη η ζωή, γιατί έδωσε πνοή σε αυτήν, ξεχνά την ανθρώπινη σχέση και τη βασική έννοια της ζωής.

Φίλε… μια μάσκα είναι μόνο… μην δίνεις σημασία σε αυτήν.. θα σε καταστρέψει και γυρισμό δεν έχει…πίστεψέ με κάνε την αρχή, πέταξε τη μάσκα, δεν είναι στην  πρώτη γραμμή. Ο άνθρωπος που αγάπα,   μετατρέπει τον φόβο σε αγάπη,  ξέρει να συγχωρεί, να προσπερνά βουνά φουρτούνες και μαράζι.

Και τελικά γνωρίζεις το γιατί; Επειδή, απλά δεν έχει μάσκα…έχει καρδιά,  μυαλό και πνεύμα και ξέρει να διακρίνει το ψέμα και το λάθος, την αδικία τη σιωπή. Ξέρει και όμως να ελπίζει, πως μια μέρα αυτή η ‘μάσκα’ θα χαθεί από αυτή τη  γη.

Καλό καρναβάλι!