Η φωνή παίζει κυρίαρχο ρόλο και καθορίζει τον άνθρωπο ακόμη προτού γεννηθεί.

Οι ερευνητές λένε ότι το έμβρυο ακούει και αναγνωρίζει τη φωνή της μάνας του, όπως και μεγαλώνοντας, προτού μιλήσει το ίδιο το βρέφος ακούει και αντιλαμβάνεται μέσω της ακοής τα περισσότερα ερεθίσματα του περιβάλλοντός του.

Αντιλαμβάνεται ποτέ η φωνή είναι στοργική, φροντιστική και πότε βίαιη, απαγορευτική.

Στην πορεία, αναπτύσσεται ακολουθώντας φωνητικές οδηγίες, λαμβάνοντας φωνητική επιβράβευση μαζί με άλλα είδη, αντιλαμβάνεται απαγορεύσεις ή επιπλήξεις και απόρριψη μέσω του ήχου φωνών, πέραν των άλλων υποδείξεων.

Εν τέλει, δομείται εσωτερικά ένα ολάκερο σύστημα φωνών.

Του αυταρχικού ή του δημοκρατικού γονέα, του εκπαιδευτικού που τον πλήγωσε ή τον επιβράβευσε, του συγγενή, του γνωστού που τον μείωσε ή τον κολάκεψε.

Φωνές πόνου ή χαράς.

Ωστόσο, δεν συνοδεύουν το άτομο όλες αυτές οι υποδείξεις στην πορεία του. Μέσα του εργάζονται, ανάλογα οι πιο “ισχυρές”.

Αυτές που άκουγε συχνότερα και στις πιο ευαίσθητες ηλικίες.

Η μαμά ή ο πατέρας που ήταν τελειομανής κι έκανε συνέχεια υποδείξεις, η μαμά ή ο πατέρας που ήταν παραμελητικοί ή κακοποιητικοί.

Οι αγαπητικοί, φροντιστικοί, δεκτικοί γονείς ή κηδεμόνες ενός παιδιού.

Όλες αυτές τις φωνές, είτε τις ακούμε συνειδητά είτε όχι μας κατευθύνουν, επειδή έτσι μάθαμε σε μια ηλικία που δεν είχαμε την αυτονομία να ακολουθήσουμε την ανεξάρτητη, εσωτερική μας φωνή.

Οι φωνές έχουν ήδη εσωτερικευθεί και μας καθορίζουν!

“Είσαι άξιος αγάπης, είσαι ικανός, είσαι αρκετός”!!! Λένε οι σύγχρονοι γκουρού ευημερίας.

Είσαι, λοιπόν!

Άκουσε αυτή τη φωνή, ξεκαθάρισε και άκουσε συνειδητά όλες αυτές τις φωνές που κραυγάζουν τόσα χρόνια μέσα σου κι αν σε πλήττουν ψυχικά πες απλά:

ΕΙΣΑΙ ΙΚΑΝΟΣ
ΕΙΣΑΙ ΑΡΚΕΤΟΣ
ΕΙΣΑΙ ΑΞΙΟΣ ΑΓΑΠΗΣ
Επίλεξε να ενστερνιστείς αυτές τις φωνές!