Κάθε φορά που κάνει την πλήρη περιστροφή της η γη γύρω από τον εαυτό της, ο ίδιος ο άνθρωπος κάνει πλήρη περιστροφή γύρω από τον εαυτό του. Δηλαδή, δεν αλλάζει τίποτα! Σαν να κυνηγά την ίδια του τη σκιά.

Κι όταν η γη κάνει την περιφορά της γύρω από τον ήλιο, ο σύγχρονος άνθρωπος το γιορτάζει με μεγάλη λαμπρότητα! O ίδιος κάνει περιφορά γύρω από τον “ήλιο της σοφίας”; Γίνεται, έστω πιο συνειδητοποιημένος με επίγνωση άνθρωπος;

Ολόχρονα βάζει στόχους και κυνηγά την ευμάρεια και την ευημερία. Ο πιο καλλιεργημένος θέτει και πιο εσωτερικούς στόχους, όπως να γίνει πιο αληθινός, πιο αλτρουιστής, με περισσότερη εγκράτεια, ίσως. Λιγότερο εγωιστής.

Η περιστροφή της γης συνεχίζεται στο μεταξύ κι ο άνθρωπος επιτελεί κάποιους από τους στόχους του ή κανέναν, κάποτε κάνει βήματα προς τα πίσω κι επιστρέφει στον αγώνα της περιφοράς.

Κι όταν πλησιάζει το τέλος της χρονιάς, κάποιοι πιο έντονα κάνουν τον απολογισμό τους στα κέρδη και τις ζημίες της περιφοράς τους γύρω από τούτο τον άξονα του εαυτού τους. Βρίσκονται ζημιωμένοι και κερδισμένοι, ανάλογα, είτε το συνειδητοποιήσουν είτε όχι.

Γίνονται νέοι άνθρωποι; Κάνουν νέες αρχές εκ του μηδενός;

Αδύνατον! Γιατί όπως λέει κι ο Καβάφης “η πόλις θα σε ακολουθεί” και παρόλες τις φιλότιμες προσπάθειες σου “Καινούριους τόπους δεν θα βρεις, δεν θά βρεις άλλες θάλασσες”.
Είναι απαισιόδοξο το μήνυμα του κειμένου τούτου;

Ουδόλως. Είναι προσγειωμένο.

Κάνε αν θες τούτη τη στιγμή της περιφοράς της γης την αυτοκριτική σου. Με ενδοσκόπηση. Και μη βάλεις υλικούς στόχους μόνο. Η ύλη πρέπει το πνεύμα να υπηρετεί κυρίως.

Βάλε στόχους όχι για να γίνεις νέος άνθρωπος, αλλά για την προσωπική σου αυτοβελτίωση. Να γίνεις μια βελτιωμένη εκδοχή του εαυτού σου.

Μην αποποιηθείς την πόλιν σου, δέξου την πρώτα και κάνε τη να λάμψει.

Από καθαρότητα πνεύματος. Γίνε καλός και όμορφος εσωτερικά, γίνε αγάπη!
Έτσι θα κάνεις μια λαμπρή περιφορά γύρω από τον ήλιο σου!