Ο σπουδαίος Γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Claude Monet (Κλωντ Μονέ) άφησε πίσω του τεράστια κληρονομία με πάνω από 2500 έργα τέχνης. Τα περισσότερα έργα του βρίσκονται μαζεμένα στο Musée Marmottan Monet, στο Παρίσι, με 130 κομμάτια συνολικά. Σε αυτό το άρθρο, έχουν επιλεχθεί πέντε από τα πιο γνωστά και αντιπροσωπευτικά έργα του Μονέ, και θα αναφερθεί η ιστορία πίσω από την δημιουργία τους. 

 

1.Poppy Field (1887)

Ο Μονέ υπέγραψε μακροχρόνια μίσθωση ενός σπιτιού στo Giverny, της Γαλλίας το 1883 και έζησε εκεί μέχρι το τέλος της ζωής του. Οι πεδιάδες του χωριού τον ενέπνεαν συχνά και πρόσφερε πολλά αριστουργήματα με θέμα την φύση. 

H ελαιογραφία Poppy Field έγινε δημοφιλές θέμα μεταξύ των ιμπρεσιονιστών καλλιτεχνών. Ο Βαν Γκογκ δημιούργησε επίσης την δική του εκδοχή του Poppy Field.  Από μακριά ο πίνακας φαίνεται μια λαμπρή και πραγματική ανάμνηση ενός χωραφιού με τα λουλούδια παραρούνες κάτω από έναν λαμπερό ήλιο, αλλά από κοντά ο καμβάς διαλύεται σε μια θολούρα από αντίθετα χρώματα και πινελιές. Ο Μονέ έχει ζωγραφίσει πολλούς πίνακες με θέμα τις παπαρούνες. 

 

2.The Water Lily Pond (1899)

Το έργο αυτό είναι ζωγραφισμένο από το σπίτι του Μονέ στο χωριό Giverny. Μέχρι τη δεκαετία του 1890, οι οικονομικές ανησυχίες τον ταλαιπωρούσαν μέχρι που έφτασε σε μια εποχή όπου κατάφερε να αγοράσει το περίφημο αυτό σπίτι, το οποίο πλέον είναι μουσείο.  Το εκπληκτικό και μοναδικό ακίνητο, το οποίο περιελάμβανε τον πιο συναρπαστικό κήπο με τη λιμνούλα με νούφαρα, ήταν σχεδιασμένο από τον ίδιο τον καλλιτέχνη. Έχει ζωγραφίσει 12 πίνακες συνολίκα με την γέφυρα στο κήπο του. 

Η σύνθεση The Water Lily Pond αποτελείται από σύντομες πινελιές,  μια γνωστή μέθοδος στα ώριμα χρόνια του Μονέ. Σε ένα γράμμα, ο καλλιτέχνης περιέγραψε πώς είχε φυτέψει τα νούφαρα για διασκέδαση, δεν είχε ποτέ σκοπό να τα ζωγραφίσει, ωστόσο, μόλις καθιερώθηκαν σχεδόν έγιναν η μόνη πηγή έμπνευσής του. Έγραψε: «Είδα, ξαφνικά, ότι η λιμνούλα μου είχε μαγευτεί… Από τότε δεν είχα άλλο μοντέλο»

 

3. Woman with a Parasol (1875)

Ο Μονέ ζωγράφησε τις φιγούρες της συζύγου του Camille και του γιου του Jeon. Η ελαιογραφία Woman with a Parasol ζωγραφίστηκε σε εξωτερικό χώρο, πιθανώς σε μία μόνο συνεδρία πολλών ωρών. Ο καλλιτέχνης σκόπευε το έργο να μεταφέρει την αίσθηση μιας περιστασιακής οικογενειακής εκδρομής και όχι ενός επίσημου πορτραίτου. Η πόζα και η τοποθέτηση των φιγούρων  προτείνουν ότι η γυναίκα και ο γιος του διέκοψαν τη βόλτα τους ενώ εκείνος απαθανάτιζε τις ομοιότητές τους.

Ο Μονέ σταμάτησε να ζωγραφίζει φιγούρες μετά τη δεκαετία του 1860 για να επικεντρωθεί στα τοπία, αλλά επέστρεψε στο προηγούμενο θέμα τη δεκαετία του 1880. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που αναφέρονται για αυτήν την απόφαση, με τον πιο επικρατέτερο να είναι ότι ο Μονέ επιθυμούσε να χρησιμοποιήσει μοντέλα για να ποζάρουν και η Alice Hoschedé, η δεύτερη σύζυγος του ήταν λιγότερο από ενθουσιασμένη με την ιδέα αυτή. Ως αποτέλεσμα, ο Μονέ εξακολουθούσε να επιδιώκει την επιθυμία του να ζωγραφίζει φιγούρες, αλλά επέλεξε να επικεντρωθεί στα ντυμένα μέλη της μεγάλης οικογένειάς του.

 

4.View of Le Havre (1873)

Μία από τις πιο ασυνήθιστες πτυχές της ζωγραφικής του Μονέ ήταν η ικανότητά του να δημιουργεί έντονο φως, ειδικά αυτό που αντανακλάται στο νερό.  Στη Χάβρη, όπου βρίσκεται το πατρικό σπίτι του Μονέ, ήταν ένα μέρος που ζωγράφιζε συχνά και οι βάρκες ήταν ένα αγαπημένο μοτίβο. 

Στον πίνακα View of Le Havre ο Μονέ έχει απεικονίσει τα κτίρια κατά μήκος του λιμανιού της Χάβρη με έντονες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες και έχει τοποθετήσει τον θεατή στο άμεσο φως που πέφτει στον καμβά από τα αριστερά. Ήταν μια ασυνήθιστη σύνθεση για τον Μονέ, ο οποίος είχε την τάση να απεικονίζει τις βάρκες του σε έναν άδειο ουρανό, αν και το επαναλαμβανόμενο κάθετο θέμα των ιστών και των πανιών των σκαφών με τα ψηλά κτίρια είναι πολύ αποτελεσματικό.

 

5.The Locomotive (1875)

Με το ξέσπασμα του Γαλλο-Πρωσικού Πολέμου, ο Μονέ και η σύζυγός του Camille κατέφυγαν στην Αγγλία φοβούμενοι τη στρατιωτική επιστράτευση του Μονέ. Επιστρέφοντας στη Γαλλία στα τέλη του 1871, το ζευγάρι εγκαταστάθηκε στο Argenteuil κατά μήκος του Σηκουάνα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα του 1874-1875, ο Μονέ ζωγράφιζε συνεχώς σκηνές χιονιού μέσα και γύρω από το σπίτι του στο Argenteuil. Γοητευμένος από τα τρένα που ταξίδευαν μέσω του τοπικού του σταθμού στο δρόμο τους προς το Παρίσι, ο καλλιτέχνης εργάστηκε στους πίνακές του ενώ στεκόταν στην πλατφόρμα του σταθμού. Από τους πολλούς πίνακές του με τρένα, ο Μονέ φαίνεται να έχει ζωγραφίσει μόνο τρεις σκηνές από το 1875-1876 που διαδραματίζονται στο χιόνι, συμπεριλαμβανομένου του συγκεκριμένου πίνακα.

 

 

ΠΗΓΗ: Claude- Monet.com