Η ιαπωνική τέχνη καλύπτει ένα ευρύ φάσμα μορφών τέχνης και μέσων, όπως αρχαία κεραμική, γλυπτική, ζωγραφική με μελάνι και καλλιγραφία σε μετάξι και χαρτί, πίνακες ukiyo-e και ξυλομπογιές, κεραμικά, origami και πιο πρόσφατα manga και anime. Έχει μακρά ιστορία, που κυμαίνεται από τις απαρχές της ανθρώπινης κατοίκησης στην Ιαπωνία, κάπου στη 10η χιλιετία π.Χ., έως τις μέρες μας. Σας προτείνουμε 5 εικαστικά μουσεία που αξίζει να επισκευθείτε αν ποτέ βρεθείτε στην Ιαπωνία.

1.National Museum, Tokyo

Το Εθνικό Μουσείο του Τόκιο είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο από τα εθνικά μουσεία ανώτατου επιπέδου της Ιαπωνίας, το οποίο περιλαμβάνουν το Εθνικό Μουσείο του Κιότο, το Εθνικό Μουσείο Nara και το Εθνικό Μουσείο Kyushu. Ιδρύθηκε το 1872 στο Ναό Yushima Seido και μετακόμισε στη σημερινή του θέση στο Ueno Park λίγα χρόνια αργότερα. Το Εθνικό Μουσείο του Τόκιο διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες και καλύτερες συλλογές τέχνης και αρχαιολογικών αντικειμένων στην Ιαπωνία, που αποτελείται από περισσότερα από 100.000 μεμονωμένα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν εκατό εθνικών θησαυρών. Ανά πάσα στιγμή, εκτίθενται περίπου 4000 διαφορετικά αντικείμενα από τη μόνιμη συλλογή του μουσείου. Επιπλέον, πραγματοποιούνται τακτικά προσωρινές εκθέσεις.

 2.Sumida Hokusai Museum, Tokyo

Το Μουσείο Sumida Hokusai, στα ανατολικά του Τόκιο, είναι αφιερωμένο στον καλλιτέχνη Hokusai, με μια μόνιμη γκαλερί εκτυπώσεων του  και προσωρινές εκθέσεις που παρουσιάζουν μια μεγαλύτερη ποικιλία του έργου του καλλιτέχνη. Ο καλλιτέχης είναι περισσότερο γνωστός για έργα του The Great Wave Off Kanagawa και το Red Fuji,  από τη σειρά με τίτλο Thirty-Six Views of Mount Fuji.  Αν και η τέχνη χρονολογείται από τον 18ο και τον 19ο αιώνα, το κτίριο του μουσείου είναι ένα εκπληκτικό παράδειγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής, σχεδιασμένο από τον διάσημο αρχιτέκτονα Kazuyo Sejima. 

3.Kofukuji National Treasure Museum, Nara

Στους χώρους του ναού Kofukuji στην πρώην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας Νάρα, 45 λεπτά νότια του Κιότο με το τρένο, βρίσκεται το Εθνικό Μουσείο Kofukuji, το οποίο περιέχει μια εξαιρετική συλλογή βουδιστικών έργων τέχνης, όπως αγάλματα, βιβλία, πίνακες ζωγραφικής, καμπάνες ναών και τελετουργικά εργαλεία. Τα παλαιότερα έργα χρονολογούνται από την περίοδο Asuka (538-710 μ.Χ.) – περίπου την εποχή της ίδρυσης του ναού  και πολλά κομμάτια της συλλογής χαρακτηρίζονται Εθνικοί Θησαυροί ή Σημαντικές Πολιτιστικές Περιουσίες. 

4.Sapporo Art Park, Hokkaido

Το Sapporo είναι η μεγαλύτερη πόλη στο βόρειο νησί της Ιαπωνίας, Hokkaido, και το ξεχωριστό μουσείο της είναι το Sapporo Art Park, μια ώρα νότια της πόλης με τρένο και λεωφορείο. Το καταπράσινο πάρκο φιλοξενεί τόσο το Μουσείο Τέχνης Sapporo, το οποίο εκθέτει καλλιτέχνες με ισχυρούς δεσμούς με το Hokkaido, όσο και τον Κήπο Γλυπτών Sapporo, όπου βρίσκονται 74 γλυπτά, το καθένα σχεδιασμένο για να συμπληρώνει το υπαίθριο σκηνικό του.  

5.Toyota Municipal Museum of Art, Aichi

Ο αρχιτέκτονας Yoshio Taniguchi, γνωστός για το σχεδιασμό του μουσείου Moma της Νέας Υόρκης, ήταν ο κύριος σχεδιαστής του Δημοτικού Μουσείου Τέχνης Toyota, το οποίο φιλοξενεί μια διεθνή συλλογή έργων του 20ου αιώνα και μια περιστρεφόμενη επιλογή ειδικών εκθέσεων. Το εντυπωσιακό κτίριο του μουσείου συμπληρώνεται από κήπους που σχεδίασε ο διάσημος Αμερικανός καλλιτέχνης τοπίου Peter Walker, μαθητής του Hideo Sasaki.