Ο σεβασμός, είναι μία από τις πιο θεμελιώδεις ηθικές αξίες.  Δίνεται αλλά και λαμβάνεται. Τις περισσότερες φορές, περιμένουμε από τους γύρω μας να μας σέβονται και να μας εκτιμούν, και αυτό περιμένουμε να το εξαργυρώσουμε σαν αντάλλαγμα, για τον σεβασμό που δείχνουμε κι εμείς στους άλλους.

Η ιδιαιτερότητα που έχει ο σεβασμός, είναι ότι πρέπει να τον κερδίσεις.  Δεν μετριέται σαν ποσοστιαία μονάδα, δεν αγοράζεται και δεν είναι υπό διαπραγμάτευση.

Χτίζεται λιθαράκι – λιθαράκι, όμως, όλη αυτή η προσπάθεια, μπορεί να χαθεί και τα πάντα ξαφνικά θα βρεθούν στο κενό.  Η συμπεριφορά μας, ορίζει τα πάντα.  Κι αυτή καθορίζει το παιχνίδι στις ανθρώπινες σχέσεις.  Για να μας σέβονται, πρέπει εμείς οι ίδιοι να μάθουμε να σεβόμαστε τον εαυτό μας.  Να λειτουργούμε με αξίες, με ήθος και με δικαιοσύνη.  Κερδίζουμε τον σεβασμό, προσφέροντας αγάπη, συμπαράσταση, βοήθεια και κατανόηση στον συνάνθρωπό μας, χωρίς να περιμένουμε ανταλλάγματα.  

Την ευγένεια, τη δίνουμε παντού. Είναι πραγματικά ωφέλιμη, όχι μόνον επειδή αγγίζει τους γύρω μας, αλλά επειδή κάνει καλό και σ’ εμάς.  Μας βοηθά να βρισκόμαστε σε αρμονία, σε συναισθηματικό και προσωπικό επίπεδο.

Αποτελεί προσωπική αρετή. Διδάσκεται από την παιδική μας ηλικία κι έτσι μαθαίνουμε να συνυπάρχουμε και να λειτουργούμε με ηρεμία και ενσυναίσθηση. Πρόκειται για μια παγκόσμια μορφή σεβασμού. Μέσα από την ευγένεια, απολαμβάνουμε καλύτερα τις σχέσεις μας στην καθημερινότητά μας.

Ένα ευχαριστώ, σε παρακαλώ, πώς είσαι, αποτελούν μια καθαρή αξία.  Συνήθως, οι άνθρωποι που δεν είναι ευγενικοί, βάζουν πάντα τον εαυτό τους πρώτο, αγνοώντας τις ανάγκες των υπολοίπων.  Κι είναι δυστυχώς άτομα, που θεωρούν, πως πρέπει να αλλάξουν όλοι οι άλλοι εκτός από τους ίδιους.

Σύμφωνα με τον Dr. Forni, η έλλειψη ευγένειας μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαφορετικών τύπων επιθετικής συμπεριφοράς. Επίσης, σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να οφείλεται σε συναισθηματική ανωριμότητα ή ψυχολογικά προβλήματα.

Την ευγένεια, λοιπόν, τη δίνω παντού… τον σεβασμό, εκεί που αξίζει!