«Μιζέρια» τι ακριβώς σημαίνει αυτή η λέξη; Μίζερος είναι ο άνθρωπος ο οποίος στην ζωή του επί το πλείστων τα βλέπει όλα μαύρα. Είναι δέσμιος των αρνητικών του σκέψεων και σπάνια τον βλέπεις να είναι ευχαριστημένος με όσα του συμβαίνουν. Παραβλέπει όσα θετικά προκύψουν και τα μεταφράζει όπως ο ίδιος θέλει. Γενικά τον διακατέχει ένα κύμα θλίψης και κατηγορεί τον εαυτό του για την θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα.

Εύκολα μπορείς να ξεχωρίσεις τους μίζερους ανθρώπους, ώστε να μπορέσεις να τους αποφύγεις. Το πιο σύνηθες φαινόμενο είναι ότι γκρινιάζουν για το καθετί, είτε αυτός είναι ο καιρός, είτε τα χρήματα, είτε οι υποχρεώσεις κ.α. Εκδηλώνουν έντονη ζήλια όταν σε βλέπουν να προχωράς, ενώ εκείνοι από δική τους επιλογή επιμένουν στην κακομοιριά τους. Για όσα «κακά» προσελκύουν στην ζωή τους κατηγορούν τους άλλους, μα ποτέ όμως τον εαυτό τους.

Σε πολλά από τα θέματα που μας απασχολούν είτε αυτά είναι επαγγελματικά είτε ερωτικά ή οτιδήποτε άλλο, υπάρχουν λύσεις αλλά εθελοτυφλούμε. Τότε είναι που επιλέγεις άθελα σου να γίνεις μίζερος και να εστιάζεις συνέχεια στις αποτυχίες. Το μυαλό γίνεται σαν μαγνήτης που ελκύει πλέον μόνο τις μαύρες σκέψεις καθώς οι άσπρες έχουν εξαφανιστεί από το χάρτη σου.

Ζούμε και σε μια εποχή που δεν βοηθά και τόσο στο να σκεφτόμαστε θετικά, το αντιλαμβάνομαι! Πολύς κόσμος εκεί έξω ξεκινά την μέρα του με παράπονα και γκρίνια, και  σε βομβαρδίζουν καθημερινά με τα προβλήματα τους και τις κακές ειδήσεις της ημέρας. Τα καλά νέα είναι σαν να έπαψαν να υπάρχουν! Εσύ όμως τι κάνεις για αυτό; Συνεχίζεις την συζήτηση  χωρίς να προσπαθήσεις να αλλάξεις το θέμα ή να αποφύγεις ευγενικά την κουβέντα μαζί τους. Τι πετυχαίνεις; Να χαλιέται η διάθεση σου παρέα με την ψυχολογία σου. Πλέον μέχρι και στην τηλεόραση εκεί που ψάχνεις να βρεις μια σειρά να χαλαρώσεις τα βράδια σε περιτριγυρίζουν οι δραματικές σειρές.

Όμως τέρμα, κάνε τώρα την αρχή επιλέγοντας να κάνεις αυτά που σε ευχαριστούν. Σταμάτα να κυνηγάς την μιζέρια και νιώσε ευγνωμοσύνη για όσα έχεις, όσα απέκτησες και για όσα είσαι πρόθυμος να κατακτήσεις. Πολλοί μίζεροι άνθρωποι κυκλοφορούν ανάμεσα μας. Μην επηρεάζεσαι, επέλεξε να βλέπεις την θετική πλευρά της ζωής γιατί αυτό είναι που θα σε κάνει ξεχωριστό.

«Ο άνθρωπος είναι σκλάβος της μιζέριας γιατί το έχει επιλέξει. Είναι πιο εύκολο να είσαι μίζερος γιατί όλος ο υπόλοιπος κόσμος είναι μίζερος. Είναι πιο εύκολο να είσαι μέρος του πλήθους παρά να είσαι μόνος. Αλλά η ευτυχία χρειάζεται μοναχικότητα. Για να είσαι ευτυχισμένος σημαίνει ότι πρέπει να ψάξεις μέσα σου να την βρείς και όχι να μιμείσαι το πλήθος.»

OSHO (Ινδός Γκουρού)