Η αγάπη και το πάθος είναι δύο εξαιρετικά δυνατά συναισθήματα. Αν και αυτά τα δύο συναισθήματα συνδέονται σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχει γενικά μια ξεκάθαρη διαφορά μεταξύ αγάπης και πάθους. Το πάθος αναφέρεται στο σεξουαλικό και ρομαντικό συναίσθημα. Η αγάπη είναι μια ισχυρή στοργή που νιώθουμε για κάποιο κοντινό μας πρόσωπο. Όταν μιλάμε για την αγάπη μεταξύ ενός ζευγαριού, το πάθος είναι μέρος της αγάπης. Ωστόσο, αν μιλάμε για την αγάπη μεταξύ μητέρας και παιδιού, το πάθος δεν παίζει ρόλο σε αυτή τη σχέση. Αυτό το άρθρο θα ασχοληθεί με τις διαφορες των δύο συναισθημάτων. 

Ο όρος «πάθος» έχει βασικά δύο έννοιες: μπορεί να αναφέρεται σε ένα έντονο αίσθημα ενθουσιασμού για κάτι ή για να κάνεις κάτι ή μπορεί να αναφέρεται σε ένα ισχυρό σεξουαλικό ή ρομαντικό συναίσθημα για κάποιον. Το πάθος είναι εξαιρετικά δυνατό και ελάχιστα ελεγχόμενο. Σε σύγκριση με την αγάπη, το πάθος συνδέεται με την επιθυμία. Ωστόσο, το πάθος μπορεί να εξασθενίσει με την πάροδο του χρόνου. Το πάθος μπορεί να είναι ένα κίνητρο για ένα επάγγελμα ή ένα χόμπι επίσης. Αν κάποιος έχει μεγάλο ενθουσιασμό για κάποιο αντικείμενο ή τομέα, αυτό είναι πάθος. Η αγάπη μπορεί να αναφέρεται σε ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων και συναισθημάτων. Η στοργή, η φροντίδα, η συμπάθεια και η προσκόλληση είναι μερικά από αυτά τα συναισθήματα και τα συναισθήματα. Η αγάπη είναι ένα δυνατό συναίσθημα που νιώθουμε απέναντι σε ένα άτομο που είναι κοντά στην καρδιά μας.

Οι αρχαίοι Έλληνες κατηγοριοποιούσαν την αγάπη σε τέσσερις τύπους γνωστούς ως storge, phileo, eros και agape. Storge είναι η αγάπη που νιώθουμε για την οικογένεια και τις σχέσεις. Phileo είναι ο ζεστός, στοργικός, πλατωνικός έρωτας. Αυτό είναι το είδος της αγάπης που νιώθουμε για τους φίλους. Eros (έρωτας) είναι η παθιασμένη αγάπη που είναι μεταξύ των ερωτευμένων που χαρακτηρίζεται από επιθυμία και λαχτάρα. Agape (αγάπη) είναι αγνή και ιδανική αγάπη, σε αντίθεση με τον έρωτα. Όπως υποδηλώνουν αυτές οι κατηγορίες, το συναίσθημα της αγάπης δεν αναφέρεται μόνο σε παθιασμένη ή ρομαντική αγάπη, αλλά αναφέρεται στην αγάπη μέσα από διαφορετικές σχέσεις. 

Η αγάπη που νιώθουμε για ένα άτομο διαφέρει ανάλογα με τη σχέση που έχουμε με αυτό το άτομο. Η αγάπη που νιώθουμε για έναν αδερφό είναι διαφορετική από την αγάπη που έχουμε για έναν εραστή. Η αγάπη για έναν αδερφό είναι χρωματισμένη με άλλα συναισθήματα όπως η φιλία, η ζεστασιά, η καλοσύνη, η στοργή, η φροντίδα και η προστασία, ενώ η αγάπη για έναν εραστή είναι χρωματισμένη με συναισθήματα όπως η επιθυμία, η έλξη και η στοργή.

Έτσι καταλήγουμε ότι οι διαφορές μεταξύ αγάπης και πάθους είναι οι έξης:   

  1. Η αγάπη είναι ένα έντονο συναίσθημα βαθιάς στοργής, ενώ το πάθος μπορεί να αναφέρεται στη σεξουαλική αγάπη.
  2. Η αγάπη διαρκεί πολύ, ενώ το πάθος μπορεί να εξασθενίσει με τον καιρό.
  3. Η αγάπη μπορεί να αναφέρεται σε οποιαδήποτε στοργικά συναισθήματα σε οποιαδήποτε σχέση, ενώ το πάθος αναφέρεται συγκεκριμένα στα συναισθήματα μεταξύ ερωτευμένων ή παντρεμένων ζευγαριών.