Η Σκωτία έχει μια θαυμάσια πλούσια καλλιτεχνική κληρονομιά, από την περίοδο της Αναγέννησης, έως τον 18ο και 19ο αιώνα μέσω του Σκωτικού Διαφωτισμού και του Στυλ της Γλασκώβης (παρακλάδι του Αρ Νουβό),  μέχρι και σήμερα. Η Σκωτσέζικη Τέχνη διαδραματίσε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Ευρωπαϊκή Τέχνης, ειδικότερα μετά την πολιτική ένωση της Σκωτίας με την Αγγλία. Το άρθρο αυτό θα επικεντρωθεί σε καλλιτέχνες του 20ου αιώνα. Γνώρισε πέντε γνωστούς Σκωτσέζους ζωγράφους μέσα από τα έργα τους:   

1. Joan Eardley (1921-1963)- Street Kids, Children and Chalked Wall 3

Η Joan Eardley γεννήθηκε στο Σάσεξ,της Αγγλίας αλλά μετακόμισε με την οικογένειά της στη Γλασκώβη όταν ξέσπασε πόλεμος και σπούδασε στο Glasgow School of Art. Το 1949 μετά από υποτροφία πέρασε ένα χρόνο στην Ιταλία και μετά την επιστροφή της στη Γλασκώβη, μετακομίζοντας στην περιοχή Townhall. Η ελαιογραφία Street Kids (1949-51) ζωγραφίστηκε λίγο μετά την επιστροφή της από την Ιταλία. Ζωγράφιζε κυρίως παιδιά από τους δρόμους της πόλης και σπάνια ενήλικες. Το έργο The Children and Chalked Wall 3 (1962-63) δημιουργήθηκε με mix media (διάφορα υλικά), συγκεκριμένα λαδόχαρτο και μεταλλικό φύλλο σε καμβά και ο πίνακας απεικονίζει δύο παιδιά από την ντόπια οικογένεια με το επώνυμο Samson. Αυτά τα παιδιά εμφανίστηκαν σε πολλούς από τους από τους πίνακες της.

2.Alan Davie (1920-2014)- The Saint 

Ο Alan Davie γεννήθηκε στο Grangemouth κοντά στο Εδιμβούργο το 1920. Σπούδασε στο Edinburgh College of Art όπου ο επίσης γνωστός ζωγράφος John Maxwell (1905-1962) ήταν ένας από τους καθηγητές του. Το 1948 ταξίδεψε στην Ιταλία όπου είδε έργο του Αφηρημένου Ιμπρεσιονισμού σε μια παράσταση στην Μπιενάλε της Βενετίας (εκθέση σύγχρονης τέχνης που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια). Η ελαιογραφία σε χαρτί The Saint (1948) σηματοδοτεί τη στροφή στο στυλ του καλλιτέχνη από τη σχολή του Εδιμβούργου προς την εξπρεσιονιστική πινελιά και τη μυστηριώδες εμβληματική θέματολογία. 

3.William George Gillies (1898-1973)- The Harbour 

Ο William George Gillies γεννήθηκε στην πόλη Haddington της Σκωτίας και σπούδασε στο Edinburgh College of Art. Αποτελεί εμβληματική φιγούρα του κολλεγίου του Εδιμβούργου καθώς υπήρξε καθηγητής εκεί για περισσότερα από 40 χρόνια μέχρι τη συνταξιοδότησή του ως διευθυντής το 1966, επηρεάζοντας πολλές γενιές καλλιτεχνών. Μια υποτροφία κολεγίου επέτρεψε στον Gillies να πάει στο Παρίσι το 1923 και να σπουδάσει κοντά στον κυβιστή ζωγράφο Andre Lhote. Για μια μικρή περίοδο εργάστηκε σε κυβιστικό στυλ αλλά γρήγορα απέκρουσε την κυβιστική επιρροή και επέστρεψε σε πιο παραδοσιακό στυλ. Το έργο του The Harbour (1934-37) απεικονίζει το λιμάνι του Anstruther, ενός μικρου παραθαλάσσιου θέρετρο στο Fife, της Σκωτίας. 

4 .James Cowie (1886-1956)- A Portrait Group 

Λέγεται συχνά ότι οι μαθητές της Γλασκώβης ζωγράφιζαν με ακριβή, γραμμικό τρόπο, ενώ οι μαθητές του Εδιμβούργου υιοθέτησαν ένα πιο ελεύθερο πιο ζωγραφικό στυλ. Ο James Cowie που γεννήθηκε στο Aberdeenshire,της  Σκωτίας και σπούδασε στη Σχολή Τέχνης της Γλασκώβης από το 1921 έως το 1914. Υπήρξε από τους κορυφαίους καλλιτέχνες αυτού του σκληρού, γραμμικού στυλ. Δίδαξε στην Ακαδημία Bellshill, κοντά στη Γλασκώβη μέχρι το 1935. Ο πίνακας A Portrait Group ζωγραφίστηκε αρχικά το 1933 και περιλαμβάνει 4 από τους μαθητές της Ακαδημίας Bellshill. Το 1937 ο Cowie έγινε φύλακας στο Hospitalfield House, το οποίο είναι ένα κέντρο τεχνών και ένα ιστορικό σπίτι στο Arbroath, Angus της Σκωτίας, και θεωρείται ότι είναι “το πρώτο σχολείο καλών τεχνών της Σκωτίας”. Κατά την εργασία του εκεί περίπου το 1940 ξαναδούλεψε τον πίνακα A Portrait Group και  οι αλλαγές που έκανε είναι συναρπαστικές και δύσκολο να εξηγηθούν. Η πιο δραματική αλλαγή είναι η γυναικεία φιγούρα στο προσκήνιο που έχει μεταμορφωθεί από μαθήτρια σε ώριμη γυναίκα. Το επανασχεδιασμένο κεφάλι βασίζεται σε έναν φίλο των καλλιτεχνών του οποίου το πορτρέτο ζωγράφισε ο Cowie το 1935.

5.Francis Bacon (1909-1992)- Three Studies for Figures at Base of Crucifixion

Ο Francis Bacon γεννήθηκε στο Δουβλίνο και στα τέλη της δεκαετίας του 1920 πέρασε το χρόνο του στο Βερολίνο και το Παρίσι πριν εγκατασταθεί στο Λονδίνο. Μόνο αφού είδε μια έκθεση με τα έργα του Πικάσο στο Παρίσι αποφάσισε να γίνει ζωγράφος. Αυτοδίδακτος κέρδισε κάποια επιτυχία ως σχεδιαστής επίπλων και χαλιών, αλλά ζωγράφισε σχετικά λίγο τη δεκαετία του 1930. Επίσης κατέστρεψε μεγάλο μέρος του έργου του εκείνης της περιόδου, έτσι ελάχιστες πρώιμες ζωγραφιές του σώζονται. Ο Bacon είπε ότι η ζωγραφική έγινε σημαντική γι ‘αυτόν το 1945 την ημερομηνία που εκτέθηκε το τρίπτυχο του Three Studies for Figures at Base of Crucififixion (1944), το οποίο βρίσκεται στη Γκαλερί Tate στο Λονδίνο. Αυτός ο πίνακας δημιούργησε σκάνδαλο και έγινε η αφορμή να ξεκινήσει η καριέρα του καλλιτέχνη.

ΠΗΓΗ: A companion Guide to the Scottish National Gallery of Modern Art by Patrick Elliott, Published by the Trustees of the Νational Galleries of Scotland (1999)