Αλήθεια τι είναι;  Τι είναι Γνωσιακή;  Tι είναι  η Ύπνωση; ‘H Υπνοθεραπεία; Είναι επικίνδυνη προσέγγιση; Θα κοιμηθώ; Μα θα ξυπνήσω;

Ναι, και είναι φυσικό να υπάρχουν αυτά τα ερωτήματα, αυτές οι απορίες, οι ανησυχίες – φοβίες… Είναι γνωστό όταν το άτομο δεν γνωρίζει ένα θέμα, μια κατάσταση, συνήθως το απορρίπτει για να διασφαλίσει την ψυχική του ηρεμία.

Σίγουρα  έχει ακούσει για αυτή την προσέγγιση, και δεν σου κρύβω ότι τα  οφέλη της, είναι αποτελεσματικά.

Η γνωσιακή συμπεριφορική κλινική υπνοθεραπεία, είναι μια ισχυρή και ολοκληρωμένη θεραπεία. Είναι ένα  μοντέλο βραχείας ψυχοθεραπείας.  Συνδυάζει  δυο προσεγγίσεις, τη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία και την υπνοθεραπεία. Λειτουργεί στα συνειδητά και υποσυνείδητα μέρη του εγκεφάλου, επιτρέποντάς μας να λάβουμε θετικές προτάσεις σε βαθύ ασυνείδητο επίπεδο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται  αλλαγές σε κωδικοποιήσεις,  σκέψεις, συναισθήματα, συμπεριφορές, δράσεις, οι οποίες   έγιναν συνήθειες αλλά έχουμε αποφασίσει σε ένα συνειδητό  και ασυνείδητο επίπεδο να τις αλλάξουμε να τις τροποποιήσουμε και να επιταχθεί καινούρια μεταγραφή.  Με το μοντέλο αυτό αναγεννιέται  και εφαρμόζεται ο ΄’μονοϊδεασμος’– μια ιδέα τη φορά, ένα καθήκον τη φορά, μια καινούρια λέξη, η οποία μαθαίνεται από τον θεραπευτή στον θεραπευμένο με αποτέλεσμα να μπορεί ο θεραπευμένος να  αναγνωρίζει  από τις χιλιάδες  αρνητικές σκέψεις που διακατέχεται, τις λειτουργικές σκέψεις, να μετάλλαξη  την δυσλειτουργική σκέψη- σε λειτουργική, σε οικολογική, σε  κοινό όφελος, να πλαισιώνει τις παρορμήσεις τους και να  ιεραρχήσει τις προτεραιότητές του, τις ανάγκες και τις επιθυμίες του, να μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ επιθυμίας, ανάγκης και παρόρμησης αλλά και γνωρίζει και να εφαρμόζει τα όριά του χωρίς ντροπή και ενοχή. Να ασκεί τα δικαιώματά  του με ηρεμία και ασφάλεια, να γνωρίζει τα κλειδιά της διεκδικητικότητας.

Μέσα από αυτό το αποτελεσματικό μοντέλο – γνωσιακή συμπεριφορική κλινική υπνοθεραπεία, ανθίζει η  νευροπλαστικότηταικανότητα του κεντρικού νευρικού συστήματος να αλλάζει τη δομή και τη λειτουργία του και επιτυγχάνεται με την επανάληψη.

 H Γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία είναι από τις πιο διαδομένες και γνωστές ψυχοθεραπείες τα τελευταία χρόνια. ο Aaron T Beck – Αμερικάνος Ψυχίατρος, θεωρείται ως ο πατέρας της γνωστικής θεραπείας.  Το μοντέλο αυτό, αναπτύχθηκε στις αρχές το 1960 δομημένο μοντέλο ψυχοθεραπείας για αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Στη συνέχεια εμπλουτίστηκε από πολλούς γιατρούς με σκοπό να μπορεί να είναι αποτελεσματικό σε ένα εύρος ψυχικών διαταραχών.

Η ψυχική διαταραχή σύμφωνα με το ορισμό που δίνει το DSM -5 (Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών), είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από κλινικά σημαντική διαταραχή της γνωστικής λειτουργίας του άτομο, της ρύθμισής των συναισθημάτων ή της συμπεριφοράς του αντικατοπτρίζει δυσλειτουργία στις ψυχολογικές, βιολογικές ή αναπτυξιακές  διαδικασίες που διέπουν την ψυχική λειτουργικότητα. Οι ψυχικές διαταραχές, συνήθως συνδέονται με σημαντική ενόχληση ή ικανότητα στις κοινωνικές, επαγγελματικές ή άλλες σημαντικές δραστηριότητες.

Η γνωσιακή  (γνώσεις – σκέψεις  – πεποιθήσεις συμπεριφορές) είναι ο τρόπος με το οποίο ερμηνεύεται το γεγονός και σε οδηγεί να σχηματίσεις αρνητική εντύπωση για  ότι συμβαίνει στη ζωή σου ακόμη και αν αντικειμενικά γεγονότα δεν συμφωνούν με τη δυσάρεστη εικόνα που εσύ τους αποδίδεις.

Η γνωσιακή συμπεριφορική, επικεντρώνεται στο παρόν, στα τωρινά σου προβλήματα που σχετίζονται με τις συναισθηματικές δυσκολίες του παρελθόντος. Γίνονται αναφορές στο παρελθόν για να βρεθούν οι συσχετισμοί και να εξηγηθεί η προβληματική συμπεριφορά. Γίνεται γνώστης της οριζόντιας συναισθηματικής γραμμής όπου αναγράφονται όλοι οι εαυτοί με το ‘σύμπτωμα’ (άγχος, εθισμός-ποτό-τζόγος, αυπνία, φοβία, θυμός, τελειοθηρία, ιδεοψυχαναγκασμός, κρίση πανικού, αγοραφοβία, συναισθηματική υπερφαγία, μείζον κατάθλιψη, ενδυνάμωση , αυτοπεποίθηση κ.ά) και πώς επηρεάστηκε το εδώ και τώρα το σήμερα.

Ο θεραπευμένος μυείται ποικίλες τεχνικές οι οποίες στοχεύουν στην τροποποίηση της αρνητικής – δυσλειτουργικής σκέψης, αποκομίζεις γνώσεις για τον εαυτό του, τις πεποιθήσεις του  τις κωδικοποιήσεις τα γνωσιακά λάθη, τα 4Σ  και το πιο σημαντικό να εξασκεί τη διαφραγματική αναπνοή η οποία επιφέρει ηρεμία ομοιόσταση, συγκέντρωση και καθαρή σκέψη.  

Η υπνοθεραπεία είναι μια μορφή θεραπείας  που χρησιμοποιείται για τον επαναπρογραμματισμό του υποσυνείδητου νου (η αποθήκη όλων των σκέψεων, των συναισθημάτων και των βιωμάτων, αλλά δεν μπορεί να διακρίνει μεταξύ αυτών σε τι μας ωφελεί. Η υπνοθεραπεία που λαμβάνει χώρα ενώ ο θεραπευμένος  βρίσκεται σε ύπνωση, είναι μια διαδικασία χαλάρωσης στα κύματα Alpha, εγκεφαλικά  κύματα που ευνοούν  την μάθηση – συγκεκριμένα τη νέα γνώση (Εκβάθυνση  σε βαθύτερο επίπεδο). O όρος ύπνωση προήλθε  από τον James Braid 1943. Νευροχειρουργός από τον όρο  νευροϋπνωτισμός, που σημαίνει τον ύπνο του νευρικού συστήματος.  Η ύπνωση δεν είναι ύπνος  είναι μια κατάσταση επικεντρωμένης και επιλεκτικής συγκέντρωσης της προσοχής,. Η ύπνωση είναι μια ευχάριστη κατάσταση σωματικής και νοητικής χαλάρωσης αλλά και θετικής αλλαγής.

Δεν είναι λίγες φορές που μπαίνουμε καθημερινά στην αυτο-ύπνωση χωρίς να το συνειδητοποιούμε, όπως π.χ. διαβάζοντας ένα βιβλίο, ή όταν αφοσιωνόμαστε τόσο έντονα σε μια εργασία, τότε το μυαλό μας λειτουργεί  με διαφορετικό τρόπο, και επιτρέπουμε  στον  εαυτό μας να ‘μπει’ σε μια διαφορετική κατάσταση ευαισθητοποίησης και εσωτερικής εστίασης.

Η γνωσιακή συμπεριφορική κλινική υπνοθεραπεία είναι μια ρευστή και ευέλικτη προσέγγιση καθώς μπορείς να πλαισιωθεί ανάλογα με το αίτημα του θεραπευμένου. Τι χρειάζεται; Εμπιστοσύνη, Συνεργασία Θετική πρόθεση, Ψυχοεκπαίδευση και Χαλαρή Διάθεση.  Έτσι και αλλιώς, κύριο συναίσθημα της προσέγγισης αυτής, είναι η Ηρεμία και Χαλάρωση. Κύριο συναίσθημα; Αγάπη Εαυτού – Αυτοαγάπη, Αυταξία, καθώς είναι το Α και το Ω για τον κάθε άνθρωπο.

Όταν μάθεις να ποτίζεις τον εαυτό σου με το δικό σου φως, τότε αρχίζει να ξεδιψά και κάθε ‘διψασμένη’ πτυχή του εαυτού σου!

 

Νικολέττα Νεοφύτου 

Ενδυναμώτρια Ζωής/Γνωσιακή Κλινική Yπνοθεραπεύτρια