Ο Μήνας Υπερηφάνειας (Pride Month) είναι ο Ιούνιος και είναι αφιερωμένος στον εορτασμό της υπερηφάνειας των ατόμων που δεν έχουν ως σεξουαλικό προσανατολισμό την ετεροφυλοφιλία. O Μήνας Υπερηφάνειας τιμά το κίνημα για τα δικαιώματα των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+ (LGBTQI) και γιορτάζει την κουλτούρα τους. Να αναφέρουμε πως τα αρχικά ΛΟΑΤΚΙ σημαίνουν: Λεσβία, Ομοφυλόφιλος, Αμφιφυλόφιλος , Τρανς, Κουίρ (Queer) και Ίντερσεξ άτομα. Παρελάσεις και εκδηλώσεις γίνονται στην Αμερική, Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο με απώτερο σκοπό την αναβάθμιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ μέσα στην κοινωνία.

Η έννοια του Pride Month ξεκίνησε με τις εξεγέρσεις στο Stonewall, μια σειρά ταραχών για την απελευθέρωση των ομοφυλόφιλων που έλαβαν χώρα για αρκετές ημέρες ξεκινώντας στις 28 Ιουνίου 1969. Οι ταραχές ξεκίνησαν μετά από μια αστυνομική επιδρομή στο Stonewall Inn, ένα gay bar που βρίσκεται εντός του Κάτω Μανχάταν στη Νέα Υόρκη. Το έτος μετά τις ταραχές, οι πρώτες πορείες υπερηφάνειας πραγματοποιήθηκαν σε αρκετές πόλεις των ΗΠΑ, με πιο γνωστή την πορεία υπερηφάνειας στην πόλη της Νέας Υόρκης στις 28 Ιουνίου1970 που έμεινε γνωστή ως Christopher Street Liberation Day (Ημέρας Απελευθέρωσης της οδού Χριστόφορου) . Ο Fred Sargeant, διοργανωτής ορισμένων από τις πρώτες πορείες, είπε ότι ο στόχος ήταν να τιμήσουν τις ταραχές στο Stonewall και να πιέσουν περαιτέρω για την απελευθέρωση. Οι πρώτες πορείες έμοιαζαν περισσότερο με διαμαρτυρία παρά με γιορτή.

Μετά τις ταραχές του Stonewall και τις πρώτες πορείες υπερηφάνειας, ο αριθμός των ΛΟΑΤΚΙ ομάδων αυξήθηκε γρήγορα και το κίνημα υπερηφάνειας εξαπλώθηκε σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από λίγα χρόνια. Τον Ιούνιο του 1999, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον κήρυξε «την επέτειο των ταραχών του Stonewall κάθε Ιούνιο στην Αμερική ως Μήνας Υπερηφάνειας των Ομοφυλοφίλων και των Λεσβιών». Το 2011, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επέκτεινε τον επίσημα αναγνωρισμένο Μήνα Υπερηφάνειας για να συμπεριλάβει ολόκληρη την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Το 2017, ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να συνεχίσει την ομοσπονδιακή αναγνώριση του Μήνα Υπερηφάνειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και αργότερα τον αναγνώρισε το 2019 σε ένα Tweet που χρησιμοποιήθηκε αργότερα ως Προεδρική Διακήρυξη. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2021, ο Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε τον Μήνα Υπερηφάνειας και υποσχέθηκε να πιέσει για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αξίζει να σημειωθεί το ότι ο οργανισμός Europride, κάνει μεγάλο έργο κάθε χρόνο και έχει στόχο να προσφέρει στην κοινότητα LGBT+ της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής ένα ασφαλές μέρος για να συζητούνται τα σημερινά ζητήματα που βασίζονται στην προκατάληψη και τον φόβο, μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων.