Αγάπη… μια λέξη 5 γράμματα, μια λέξη αρχαία και διαχρονική, κάποτε βασανιστική, μονόπλευρη και λυτρωτική, ολοκληρωμένη άνευ όρων.

Αγάπη… αγαπώ… αγαπητικό, άραγε είναι θυσία ή θεραπεία.

Και συλλογίζεσαι στα χρόνια πόση αγάπη έχεις προσφέρει και πόση αγάπη έχεις λάβει. Είναι αρκετή; Ή μήπως την αναζητείς μέσα από άβολα συναισθήματα και συμπεριφορές για την κερδίσεις και να την επιβάλεις στη δική σου  ζωή  σου… Μήπως ασκείς θυμό, εκρήξεις, επίθεση, κριτική, αντιζηλία, ενοχή και ανταγωνισμό  ή απλά  είσαι ένας θεατής, απόμακρος ψυχρός  που παίρνει μόνο αγάπη  για να ικανοποιήσει τον δικό εγωισμό ή απλά δίνεις και ξεχνάς εσένα;   

Αγάπη, υπάρχει ορισμός;  Ή απλά για εσένα είναι ένα πανάρχαιο μοτίβο αρχέτυπο που κράτησε στον χρόνο, διαιωνίστηκε και καταγράφτηκε στα κύτταρά σου.

Η αγάπη δεν αγοράζεται και δεν απαιτείται είναι ένα δυνατό συναίσθημα αφοσίωσης και στοργής. Είναι αρετή που συμβάλει στην ευγένεια και συμπόνια. Είναι η μεγαλύτερη ενέργεια που ενεργοποιεί τις σχέσεις την σύνδεση, πάλλεται, εφάπτεται ενσωματώνεται, συνδημιουργεί και θεραπεύει, αρκεί η αγάπη να είναι λυτρωτική και όχι εθιστική, να είναι ελευθερία και όχι εμμονή.  Να έχει γλυκιά φωνή και ανάλαφρο άγγιγμα, να σε ταξιδεύει, να σε χαλαρώνει, να συμπληρώνει και να θαυμάζει εσένα.. Να αναγνωρίζει τη δική σου ταυτότητα, τις δικές σου ποιότητες να αποδέχεται την δική σου ιστορία και τις εθισμένες  πλευρές του εαυτού σου.

Και αναρωτιέμαι… και πώς μαθαίνεις να αγαπάς; Αρχίζοντας να αποδέχεσαι εσένα, κάθε ημέρα και πιο πολύ από το χτες…

Και πώς αποδέχεσαι εσένα; Αναγνωρίζοντας όλα τα χαρίσματά σου τις δεξιότητές σου τις ικανότητες σου τις γλυκές ευαισθησίες σου, την μοναδικότητα σου, τα κατορθώματα σου και αυτή  η ξεχωριστή διεργασία πραγματοποιείται χωρίς κριτική χωρίς σύγκριση με άλλους. Έτσι και αλλιώς, δεν συγκρινόμαστε με κανένα άλλο άτομο, μόνο με τον εαυτό μας του χτες.

Και αγαπώ και εμένα… και αρχίζουν όλα να είναι αλλιώτικα καθώς σέβομαι εμένα τον χρόνο μου τον χώρο μου, αναγνωρίζω τις ανάγκες μου τις προσδοκίες μου και τις κρυφές προθέσεις μου και εξελίσσομαι και μεταμορφώνομαι στην καλύτερη μου έκδοση.

Ναι… τελικά με αγαπώ!

 

Νικολέττα Νεοφύτου BA MSc

Ενδυναμώτρια Ζωής/Γνωσιακή κλινική Yπνοθεραπεύτρια