Νιώθεις και εσύ ότι όπου σταθείς και όπου βρεθείς συναντάς άτομα που αυτοδιαφημίζονται; Έχουν την ανάγκη να προβάλουν τον εαυτό τους σε εσένα; Εσύ το θεωρείς αχρείαστο αλλά για αυτούς η άποψη σου είναι σημαντική και μετρά σαν ψήφος σε κάλπη. Με το να πλασάρουν τον εαυτό τους προδίδει πως έχουν την ανάγκη της προσοχής σου και του σεβασμού σου. Περιττό να πως ο σεβασμός κερδίζεται και δεν επιβάλλεται!

Τα άτομα του αυτοδιαφημίζονται, που παινεύουν μόνα τους τον εαυτό τους, πάντα τα κρατούσα σε απόσταση. Αυτή η συμπεριφορά τους ίσως να οφείλεται στην χαμηλή αυτοεκτίμηση και την ανασφάλεια που αισθάνονται και προσπαθούν να κρύψουν πίσω από τα λόγια και τις πράξεις τους.

Η χρήση των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, κυρίως του ίνσταγκραμ αυξάνει την ανάγκη των ανθρώπων για προβολή και ανταγωνισμό. Παρακολουθώντας καθημερινά τις φωτογραφίες που δημοσιεύουν οι διαδικτυακοί φίλοι μας από την ιδιωτική τους ζωή, την σχέση τους, την καριέρα τους και τις διάφορες φαντασμαγορικές εμπειρίες τους δημιουργούν την περιττή ανάγκη στον θεατή να προβάλει και ο ίδιος τον εαυτό του. Στο χέρι σου είναι να μην καταπέσεις στην παγίδα της συνεχής ανάγκης για αυτοπροβολή.

Θεωρώ πως ένας πραγματικά ευτυχισμένος άνθρωπος και αυτάρκης δεν έχει την ανάγκη να αυτοδιαφημίζεται λεκτικώς ή να αποδεικνύει στα κοινωνικά δίκτυα το τι έχει, τι νέο αγόρασε ή τι έκανε καλύτερα από κάποιον τον φίλο/η του. Εξάλλου μια φωτογραφία ή ένα story αποθανατίζουν απλά μια στιγμή που δεν σημαίνει συγχρόνως ότι φανερώνουν την αληθινή κατάσταση της ζωής τους.

Απόφυγε την παγίδα να συγκρίνεις την ζωή σου με αυτήν των άλλων γιατί το μόνο που θα πετύχεις είναι να αισθάνεσαι ‘‘λίγος’’ και δυστυχισμένος. Άφησε λίγο το κινητό στην άκρη και αφιέρωσε τον ελεύθερο χρόνο σου στους ανθρώπους που αγαπάς και σε αγαπούν χωρίς να προωθείς τις στιγμές σας συνεχώς προς τα έξω. Ζήσε χωρίς το άγχος της αυτοπροβολής, νιώσε αυτάρκης!

Δεν χρειάζεται να βροντοφωνάζεις την αξία σου ώστε να σε σεβαστούν. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και έχει τα δικά του ταλέντα. Δεν χρειάζονται να είμαστε όλοι όμοιοι. Το να είσαι ξεχωριστός συνεπάγεται με το μην αντιγράφεις τις συμπεριφορές των γύρω σου και να αφήνεις το δικό σου στίγμα σε ότι κάνεις!

          Κλείνω με ένα αγαπημένο μου απόφθεγμα του Franklin Roosevelt:

«Οι άνθρωποι δεν είναι αιχμάλωτοι της μοίρας τους αλλά αιχμάλωτοι του μυαλού τους».