Στις 6 Φεβρουαρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Μηδενικής Ανοχής για τον Ακρωτηριασμό των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων. Βάση των Ηνωμένων Εθνών (UN) o ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων περιλαμβάνει όλες τις διαδικασίες που περιλαμβάνουν αλλοίωση ή τραυματισμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων για μη ιατρικούς λόγους και αναγνωρίζεται διεθνώς ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της υγείας και της ακεραιότητας των κοριτσιών και των γυναικών.

Τα κορίτσια που υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων αντιμετωπίζουν βραχυπρόθεσμες επιπλοκές όπως έντονο πόνο, σοκ, υπερβολική αιμορραγία, λοιμώξεις και δυσκολία στην ούρηση, καθώς και μακροπρόθεσμες συνέπειες για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και την ψυχική τους υγεία.

Αν και επικεντρώνεται κυρίως σε 30 χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα και εφαρμόζεται επίσης σε ορισμένες χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων συνεχίζει να επιμένει μεταξύ των πληθυσμών μεταναστών που ζουν στη Δυτική Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Ο Ακρωτηριασμός των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων πραγματοποιείται, ως επί το πλείστων, σε κορίτσια μεταξύ της βρεφικής και της ηλικίας των 15 ετών. Έχει τις ρίζες του σε ένα συνδυασμό πολιτισμικών και κοινωνικών αιτιών, όπως η κοινωνική πίεση, σε πεποιθήσεις ότι ο υποστηρίζεται από τη θρησκεία, ή σε ακραίες απόψεις περί ομορφιάς και αγνότητας.

Σήμερα, ένα κορίτσι έχει κατά το ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να υποβληθεί σε ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων από ό,τι πριν από 30 χρόνια. Ωστόσο, η διατήρηση αυτών των επιτευγμάτων ενόψει ανθρωπιστικών κρίσεων, όπως κρούσματα ασθενειών, κλιματική αλλαγή, ένοπλες συγκρούσεις και άλλα, θα μπορούσε να προκαλέσει ανατροπή της προόδου προς την επίτευξη της ισότητας των φύλων και την εξάλειψη του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων έως το 2030.

Περισσότερα από 200 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες που ζουν σήμερα έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων. Φέτος, σχεδόν 4,4 εκατομμύρια κορίτσια θα κινδυνεύσουν από αυτή την επιβλαβή πρακτική. Αυτό ισοδυναμεί με περισσότερες από 12.000 περιπτώσεις κάθε μέρα.

Για την προώθηση της εξάλειψης του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, απαιτούνται συντονισμένες και συστηματικές προσπάθειες και πρέπει να εμπλακούν ολόκληρες κοινότητες και να επικεντρωθούν στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα των φύλων, τη σεξουαλική εκπαίδευση και την προσοχή στις ανάγκες των γυναικών και των κοριτσιών που υποφέρουν από τις συνέπειές του.

Για περισσότερο από μια δεκαετία, το Joint Programme των Ηνωμένων Εθνών έχει υποστηρίξει τους επιζώντες ακροτιριασμού, δίνοντας προτεραιότητα στις επενδύσεις σε πρωτοβουλίες που ηγούνται οι επιζώντες, με επίκεντρο την ενδυνάμωση, την αντιπροσώπευση και την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες.

 

ΠΗΓΗ: www.un.org