Η Αγγλία είναι ιδιαίτερα γνωστή για τα μουσεία τέχνης της που βρίσκονται στο Λονδίνο, όπως την Εθνική Πινακοθήκη στην Trafalgar Square και το Victoria and Albert Museum στην περιοχή Kensington. Όμως η Αγγλία διαθέτει απεριόριστα μουσεία και γκαλερί και σε άλλες πόλεις με πλούσια εκθέματα από όλο τον κόσμο. Επέλεξα έξι μουσεία και γκαλερί που βρίσκονται εκτός Λονδίνου και είναι εξίσου εντυπωσιακά και άξια να τα επισκεφτείς στο επόμενο σου ταξίδι: 

  1. Yorkshire Sculpture Park

Το Yorkshire Sculpture Park (YSP) είναι το κορυφαίο διεθνές κέντρο μοντέρνας και σύγχρονης γλυπτικής και το μεγαλύτερο πάρκο γλυπτικής του είδους του στην Ευρώπη. Ιδρύθηκε το 1977 και βρίσκεται στο κτήμα Bretton Hall, με έκταση 500 στρεμμάτων στο Δυτικό Γιορκσάιρ. Το 2022 υποδέχτηκε  περίπου 380.000 επισκέπτες.

Το YSP διοργανώνει ένα πρόγραμμα προσωρινών εκθέσεων όλο το χρόνο που περιλαμβάνει μερικούς από τους κορυφαίους καλλιτέχνες του κόσμου σε έξι εσωτερικές γκαλερί και στον  υπαίθριο χώρο του. Κατά τη διάρκεια της 45χρονης ιστορίας του, το YSP έχει συνεργαστεί με περισσότερους από 1.000 καλλιτέχνες από περισσότερες από 40 χώρες, σε ποικίλα έργα, από βραχυπρόθεσμες κατοικίες έως μεγάλες έρευνες.

  1. The Fitzwilliam Museum

Το Μουσείο Fitzwilliam είναι το μουσείο τέχνης και αρχαιοτήτων του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και βρίσκεται στην οδό Trumpington στο κέντρο του Κέμπριτζ. Ιδρύθηκε το 1816 με τη διαθήκη του Richard FitzWilliam, 7th Viscount FitzWilliam (1745–1816), και περιλαμβάνει μια από τις καλύτερες συλλογές αρχαιοτήτων και μοντέρνας τέχνης στη δυτική Ευρώπη. Με πάνω από μισό εκατομμύριο αντικείμενα και έργα τέχνης στις συλλογές του, οι εκθέσεις στο μουσείο εξερευνούν την παγκόσμια ιστορία και την τέχνη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Οι θησαυροί του μουσείου περιλαμβάνουν έργα τέχνης των Monet, Picasso, Rubens, Vincent van Gogh, Rembrandt, Cézanne, Van Dyck και Canaletto, καθώς και ένα φτερωτό ανάγλυφο από το Nimrud.

  1. The Whitworth Art Gallery 

Το Whitworth είναι μια γκαλερί τέχνης στο Μάντσεστερ της Αγγλίας που ιδρύθηκε το 1889 και περιέχει πάνω από 60.000 αντικείμενα στη συλλογή της. Η γκαλερί βρίσκεται στο Whitworth Park και είναι μέρος του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.  Η γκαλερί τιμήθηκε με το βραβείο Art Fund’s Museum of the Year το 2015. Το Whitworth διαθέτει αξιόλογες συλλογές από ακουαρέλες, γλυπτά, ταπετσαρίες και υφάσματα.

  1. Bristol Museum & Art Gallery

Το Bristol Museum & Art Gallery είναι ένα μεγάλο μουσείο και γκαλερί τέχνης στο Μπρίστολ της Αγγλίας. Το μουσείο βρίσκεται στο Clifton, περίπου 0,5 μίλια (0,8 χλμ.) από το κέντρο της πόλης. Το μουσείο περιλαμβάνει ενότητες για τη φυσική ιστορία καθώς και την τοπική, εθνική και διεθνή αρχαιολογία. Η γκαλερί τέχνης περιέχει έργα από όλες τις περιόδους, συμπεριλαμβανομένων πολλών διεθνώς διάσημων καλλιτεχνών, καθώς και μια συλλογή από μοντέρνους πίνακες του Μπρίστολ.

    5. Ashmolean Museum

Το Μουσείο Ashmolean, ένα από τα τέσσερα μουσεία του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και το παλαιότερο δημόσιο μουσείο τέχνης, αρχαιολογίας και φυσικής ιστορίας στη Μεγάλη Βρετανία. Ιδρύθηκε για να στεγάσει συλλογές που δωρίστηκαν στο πανεπιστήμιο το 1677 από τον Elias Ashmole, έναν αρχαιολόγο που είχε κληρονομήσει το μεγαλύτερο μέρος των συλλογών από έναν φίλο, τον John Tradescant. Το μουσείο άνοιξε για το κοινό το 1683 σε ένα κτίριο σχεδιασμένο από τον Thomas Wood. Αρχικά η συλλογή αφορούσε πρωτίστως τη φυσική ιστορία και παρέμεινε το κέντρο επιστημονικών μελετών στην Οξφόρδη για 150 χρόνια. Τον 19ο αιώνα η ανάπτυξη και η ποικιλία των νέων αποκτήσεων είχε ως αποτέλεσμα τη διασπορά και τη μετεγκατάσταση των συλλογών, με το Μουσείο Ashmolean να διατηρεί τις αρχαιολογικές και καλλιτεχνικές συλλογές. Το μουσείο διαθέτει ιδιαίτερα πλούσιες συλλογές αρχαίας αιγυπτιακής τέχνης και ιταλικών αναγεννησιακών σχεδίων.

    6. Sainsbury Centre 

 

 

 

Το Sainsbury Center δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1973 αφού ο Sir Robert και η Lady Sainsbury έδωσαν γενναιόδωρα τη συλλογή έργων τους στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, στην πόλη Norwich όπου και στεγάζεται το μουσείο. Για περισσότερα από 40 χρόνια, ο Robert και η Lisa Sainsbury συνέλεγαν έργα τέχνης που κυμαίνονταν σε χρόνο και τόπο. Αναζήτησαν έργα τόσο από μεγάλους Ευρωπαίους καλλιτέχνες, όσο και τέχνη και αρχαιότητες από διαφορετικές περιόδους και πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο.

Η συλλογή του Sainsbury Center αντιπροσωπεύει μερικά από τα πιο αξιόλογα έργα τέχνης που συγκεντρώθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με πάνω από 1400 αντικείμενα από όλο τον κόσμο που εκτείνονται εδώ και 5000 χρόνια, με τεχνουργήματα από την προϊστορία έως τα τέλη του 20ού αιώνα. Η συλλογή περιλαμβάνει επίσης μια σημαντική ομάδα κεραμικών στούντιο του 20ου αιώνα.