Η υδατογραφία ή ακουαρέλα, όπως είναι παγκόσμια γνωστή από την ιταλική γλώσσα αναφέρεται στα έργα που δημιουργηθήκαν με νερομπογιές.  Οι νερομπογιές χρειάζεται να αναμιχθούν με νερό ώστε να απλωθούν στην επιφάνεια, που είναι κυρίως κάποιο ανθεκτικό χαρτί. Η τεχνική αυτή έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στους τοπιογράφους του 18ου αιώνα, Αυτό το άρθρο θα ασχοληθεί με ακουαρέλες από τη συλλογή του Sir Hickman Bacon, η οποία είναι η πιο σημαντική ιδιωτική συλλογή αγγλικών υδατογραφιών, με πάνω από 400 έργα τέχνης.  Θα αναφερθούμε σε 5 έργα από τη συλλογή αυτή φτιαγμένα από σημαντικούς καλλιτέχνες της Βρετανικής Χρυσής Εποχής της ακουαρέλας:

1.The River Wharfe (1800) by Thomas Girtin 

Ο Thomas Girtin (1775-1802) ήταν ένας Άγγλος ζωγράφος και χαρακτής, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καθιέρωση της ακουαρέλας ως μια αξιόπιστη μορφή τέχνης. Ο συγκεκριμένος πίνακας απεικονίζει τη θέα του Wharedale, όπως φαίνεται από το Otley του Yorkshire. Ο Thomas Girtin περιόδευσε στη Βόρεια Αγγλία το 1796, το 1798, το 1799 και το 1800, και αυτή η ακουαρέλα έγινε πιθανότατα στην τελευταία από αυτές τις περιοδείες. Μία τυπική αγγλική καλοκαιρινή μέρα εμφανίζεται με ακρίβεια. Ο ζωγράφος είχε την τάση να απλώνει σκοτεινούς τόνους σε όλη την έκταση ενός τοπίου και αυτό φαίνεται να έκανε σε αυτό το έργο τέχνης.

2.Fishermen Mending their Nets (1811) by Joshua Cristall

Joshua Cristall (1767–1847) ήταν Άγγλος ζωγράφος και για ένα διάστημα ήταν πρόεδρος του Royal Watercolor Society, ενός βρετανικού ιδρύματος ζωγράφων που εργάζονται αποκλειστικά με ακουαρέλες. Με κεφάλαια που παρείχαν οι συναδέλφοι του, ο καλλιτέχνης πήγε στο Hastings και εκεί δημιούργησε κάποια από τα πιο γνωστά του έργα. Ο τίτλος της εικονιζόμενης ακουαρέλας Fishermen Mending their Nets, δεν προσδιορίζει την τοποθεσία που αντιπροσωπεύεται, αλλά η γραμμή των βράχων αντιστοιχεί σε αυτές που εκτείνονται προς τα ανατολικά από το Hastings. Επίσης, η ημερομηνία του έργου υποστηρίζει το πιο πάνω καθώς ο Cristall Hastings το 1811 βρισκόταν στο Hastings.

3.Brecknock (1801) by John Sell Cotman

Ο John Sell Cotman (1782 – 1842) ήταν Άγγλος ζωγράφος κυρίως τοπίων, χαράκτης, εικονογράφος και ηγετικό μέλος της Norwich School of painters, της πρώτης σχολής ζωγράφων στην Βρετανία, που ιδρύθηκε το 1803 από τους ζωγράφους John Crome και Robert Ladbrooke.  Ο τίτλος της ακουαρέλας Brenock ήταν το μεσαιωνικό όνομα για το Brecon, μια πόλη που ο Cotman είχε επισκεφτεί στις αρχές Ιουλίου του 1800, στην περιοδεία του στην Ουαλία.

4.Pembroke Castle (1810) by David Cox

David Cox (1783 –1859) ήταν Άγγλος ζωγράφος τοπίων, πρώιμος πρόδρομος του ιμπρεσιονισμού και ένας από τα πιο σημαντικά μέλη του Birmingham School, ομάδας αποτελούμενη από καλλιτέχνες τοπίων. Αυτή η ακουαρέλα δείχνει την επιρροή που είχε επάνω του ο συνάδελφος του John Varley (1778-1842), τόσο εκφραστικά όσο και τεχνικά. Εδώ το βλέπςυμε κοντά στο τέλος της ημέρας, μια στιγμή που φαίνεται κατάλληλη για μια απεικόνιση ενός ερειπίου. Το έργο απεικονίζει το Pembroke Castle το οποίο είναι ένα μεσαιωνικό κάστρο στο κέντρο της πόλης Pembroke της Ουαλίας.

5.The Sarner See, Evening (1842) by Joseph Mallord William Turner (1840)

Ο Joseph Mallord William Turner (1775 – 1851), γνωστός ως William Turner ήταν ένας Άγγλος ρομαντικός ζωγράφος και χαρακτοποιός.  Είναι γνωστός για τους εκφραστικούς χρωματισμούς του, τα ευφάνταστα τοπία και τους ταραχώδεις, συχνά βίαιους θαλάσσιους πίνακές του. Άφησε πίσω του πάνω από 550 ελαιογραφίες, 2.000 ακουαρέλες και 30.000 έργα σε χαρτί. 

Παρόλο που το εικονιζόμενο έργο του ήταν πάντα γνωστό ως The Lake of Brienz (Η Λίμνη του Μπριέντς), η τοπογραφία που απεικονίζεται δεν συμφωνεί με το περιβάλλον αυτού του υδάτινου όγκου. Σε μια επιστολή προς τον συγγραφέα Eric Shanes, o David Hill πρότεινε ότι η ακουαρέλα αντιπροσωπεύει αντίθετα το κατώτερο σημείο του Sarner See, μιας λίμνης στα νοτιοδυτικά της λίμνης Lake Lucerne και έτσι η ακουαρέλα άλλαξε τίτλο. 

 

 

ΠΗΓΗ: The Golden Age of Watercolours: The Hickman Bacon Collection (2001) Eric Shanes, Merrell Publishers Ltd