Η Σκωτία ως τουριστικός προορισμός είναι γνωστή κυρίως για τα μεσαιωνικά της κάστρα και τη Λίμνη του Λοχ Νες (Loch Ness), αλλά διαθέτει πλούσια κληρονομία στις καλές τέχνες από την περίοδο της Αναγέννησης μέχρι και σήμερα. Αν είσαι λάτρης των τεχνών, και επισκεφτείς κάποτε το Εδιμβούργο ή την Γλασκώβη σου προτείνουμε τα ακόλουθα μουσεία:

1.Scottish National Galleries: Οι Εθνικές Πινακοθήκες της Σκωτίας αποτελούνται από τρία μουσεία: την Εθνική Πινακοθήκη της Σκωτίας (National), την Εθνική Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης  (The Modern One & The Modern Two) και την Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων (Portrait) και όλες βρίσκονται στο Εδιμβούργο.

National – Η εθνική γκαλερί τέχνης της Σκωτίας, βρίσκεται στο The Mound στο κέντρο του Εδιμβούργου. Το κτίριο σχεδιάστηκε σε νεοκλασικό στιλ από τον William Henry Playfair, και άνοιξε για πρώτη φορά στο κοινό το 1859. Η γκαλερί στεγάζει την εθνική συλλογή καλών τεχνών της Σκωτίας, που εκτείνεται από τη Σκωτία και τη διεθνή τέχνη από τις αρχές της Αναγέννησης έως τις αρχές του 20ου αιώνα.

Τhe Μodern Οne & The Μodern Τwo– Το Modern Two βρίσκεται απέναντι από το Modern One και βρίσκεται στην κορυφή του δικού του εκτεταμένου πράσινου χώρου. Το κτίριο της γκαλερί έχει θέα σε γλυπτικά έργα των Νταν Γκράχαμ και Νέιθαν Κόλεϊ, τα οποία κάνουν περισσότερα από το να προσθέτουν απλώς στο εκπληκτικό τοπίο του πάρκου. Είναι το σπίτι σε όλα τα σύγχρονα έργα τέχνης της Σκωτίας. Εκεί θα ανακαλύψτε εκθέσεις, παραστάσεις και εγκαταστάσεις από τους κορυφαίους καλλιτέχνες του σήμερα. Η συλλογή των συναρπαστικών έργων τέχνης του Modern Two δείχνει την απομάκρυνση από τα παραδοσιακά στυλ, σε αναζήτηση νέων μορφών και εκφράσεων που αναδύθηκαν στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.

Portrait  Η συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει συνολικά περίπου 3.000 πίνακες και γλυπτά, 25.000 εκτυπώσεις και σχέδια και 38.000 φωτογραφίες. Η συλλογή ξεκινά ουσιαστικά στην Αναγέννηση, αρχικά με έργα κυρίως ξένων καλλιτεχνών της Σκωτσέζικης βασιλικής οικογένειας, ευγενών, και κυρίως τυπωμένα πορτρέτα κληρικών και συγγραφέων. Κατέχει επίσης την Εθνική Συλλογή Φωτογραφίας της Σκωτίας.

2.Gallery of Modern Art (GoMA) – Το GoMA βρίσκεται στο κέντρο της Γλασκώβης, στην πλατεία Royal Exchange και άνοιξε το 1996. Στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτήριο που χτίστηκε το 1778 ως το αρχοντικό του William Cunninghame of Lainshaw, ενός πλούσιου λόρδου καπνού της Γλασκώβης. Περιλαμβάνει τέσσερις γκαλερί, μια βιβλιοθήκη και ένα Γκαλερί-κατάστημα. Η συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων έργων τέχνης, όπως πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, εγκαταστάσεις, βίντεο και ψηφιακή τέχνη. Η συλλογή επικεντρώνεται σε καλλιτέχνες από τη Σκωτία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη διεθνή καλλιτεχνική σκηνή. Η GoMA εναλλάσσει τακτικά τις εκθέσεις της, με γνωστούς και ανερχόμενους καλλιτέχνες, γεγονός που διασφαλίζει ότι οι επισκέπτες μπορούν να βιώσουν μια ποικιλία από σύγχρονες μορφές τέχνης και προοπτικές.

 

3.Kelvingrove Museum and Art Gallery– Το μουσείο και γκαλερί τέχνης Kelvingrove βρίσκεται στη Γλασκώβη, της Σκωτίας και συγκεκριμένα στεγάζεται στο πάρκο Kelvingrove στην περιοχή West End της πόλης. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μουσεία και δωρεάν αξιοθέατα της Σκωτίας και άνοιξε της πόρτες του το 1901. Το 2006, το  Kelvingrove μετά από ανακαίνιση και αποκατάσταση αξίας 27 εκατομμυρίων λιρών, οι  συλλογές τις αναδιοργανώνονται σε δύο μέρη, το Life και Expression. Στο Life εκθέτονται φυσική ιστορία,  ανθρώπινη ιστορία και την προϊστορία, ενώ στο Expression περιλαμβάνονται οι συλλογές των καλών τεχνών, όπου παρουσιάζουν πάνω από 8.000 αντικείμενα. Στα αξιοσημείωτα εκθέματα περιλαμβάνονται ο πιο διάσημος θρησκευτικός πίνακας του Σαλβαδόρ Νταλί, το «Ο Χριστός του Αγίου Ιωάννη του Σταυρού».