To πασίγνωστο βιβλίο The Secret (ελλην. τίτλος «Το μυστικό») από την Rhonda Byrne (Ρόντα Μπερν), έχει μεταφραστεί σε 50 γλώσσες και έχει πουλήσει πάνω από 30 εκατομμύρια αντίτυπα. Το είχα πρωτοδιαβάσει πριν χρόνια, και συγκεκριμένα την έκδοση του 2007. Μου έκανε πολύ εντύπωση, καθώς η συγγραφέας από την Αυστραλία έφερε στο φως κάτι καινοτόμο για την τότε εποχή. Το ‘‘μυστικό’’ στο οποίο αναφέρεται ο τίτλος του βιβλίου είναι ο Νόμος της Έλξης.

Τι είναι ο Νόμος της Έλξης; Βάση του βιβλίου ο νόμος της έλξης ορίζεται ως εξής:«Ότι και αν έρχεται στη ζωή σας το έλκετε επειδή το προσελκύετε. Και το προσελκύετε επειδή το έχετε στο μυαλό σας. Ο νόμος αυτός που συγκροτεί την απόλυτη τάξη στο σύμπαν και καθορίζει κάθε λεπτό της ζωής σας, την παραμικρή εμπειρία σας. Δεν έχει σημασία ποιος είστε ή που βρίσκεστε, ο νόμος της έλξης πλάθει το σύνολο της βιωματικής εμπειρίας σας, κάτι που ο πανίσχυρος αυτό νόμος πετυχαίνει μέσω των σκέψεων σας» (Ρόντα Μπερν, 2007).

Rhonda Byrne (Born:1951)

Με πιο απλά λόγια, ο Νόμος της Έλξης είναι η πεποίθηση ότι οι θετικές ή αρνητικές σκέψεις φέρνουν θετικές ή αρνητικές εμπειρίες στη ζωή ενός ατόμου. Η συγγραφέας ισχυρίζεται πως ο άνθρωπος είναι σαν ένας μαγνήτης και όπου εστιάζει τη σκέψη του, αυτό θα του φέρει το σύμπαν. Ο Νόμος της Έλξης είναι ένας φυσικός νόμος και απρόσωπος, δηλαδή δε διακρίνει καλές ή κακές πράξεις ούτε νοιάζεται αν εύχεστε κάτι καλό ή κακό. Το σύμπαν απλώς λαμβάνει τις σκέψεις μας σαν ενέργεια και την επιστρέφει πίσω σε μας. Για παράδειγμα, αν κάποιος σκέφτεται συνέχεια τα χρέη του και γκρινιάζει όλη μέρα είναι σαν να λέει στο σύμπαν θέλω και άλλα χρέη. Το σύμπαν εκλαμβάνει την αρνητικότητα και την πραγματοποιεί στη ζωή του. Ενώ αν ο ίδιος άνθρωπος σκέφτεται θετικά, λέγοντας στον εαυτό του «Θα κερδίσω το λαχείο!», τότε αυτό θα πάρει. Οι σκέψεις μας έχουν δύναμη, αυτό ισχυρίζεται η Ρόντα Μπερν. Όταν η διάθεση μας αλλάζει, αλλάζει και η συχνότητα μας στο σύμπαν και τότε μπαίνει σε διαδικασία να υλοποιήσει τις επιθυμίες μας.

Για να βάλεις σε εφαρμογή τον Νόμο της Έλξης πρέπει να φανταστείς αυτό που θέλεις και να το πιστεύεις. Να επικεντρωθείς έντονα στην επιθυμία σου και να αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη και χαρά για την εφιστάμενη ζωή σου, έτσι δίνεις το μήνυμα στο σύμπαν για να την υλοποιήσει. Επίσης το βιβλίο προτείνει να καταργήσουμε στο λεξιλόγιο μας προτάσεις όπως: δεν μπορώ, δεν είμαι όμορφος αρκετά, δεν πληρώ τα κριτήρια για αυτή τη θέση εργασίας, δεν έχω τα εφόδια για να ξεκινήσω μια επιχείρηση, και να τα αντικατασταθούν με πιο θετικές δηλώσεις. Επίσης στο Μυστικό υπάρχει ο ‘‘υπερβολικός’’ ισχυρισμός ότι το κορμί αυτό-θεραπεύεται με θετικές σκέψεις.

Ο Νόμος της Έλξης αν και θεωρείται ψευδοεπιστήμη, στο ομότιτλο ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε το 2006 με βάση το βιβλίο, μάρτυρες και συντελεστές όπως ο Αμερικανός Κβαντικός Φυσικός Fred Alan Wolf , ισχυρίζονται πως ο Νόμος της Έλξης συμβαίνει στην πραγματικότητα. Από τη στιγμή που δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, «Το Μυστικό» δεν είναι παρά ένα βοήθημα για την  βελτίωσή της ψυχολογίας του αναγνώστη.

Αυτό που θα κρατήσω από το βιβλίο είναι το εξής «Το αίσθημα της αγάπης είναι η υψηλότερη συχνότητα στην οποία μπορείτε να εκπέμψετε. Όσο περισσότερη αγάπη νιώθετε και εκπέμπετε, τόσο μεγαλύτερη δύναμη συγκεντρώνετε» (Ρόντα Μπερν, 2007).

 

ΠΗΓΗ: Το μυστικό (2007), Ρόντα Μπερν, Εκδόσεις Λιβάνη