Τι είναι διάκριση; 

Η διάκριση είναι μία πράξη, με την οποία γίνεται άνιση μεταχείριση σε έναν ή περισσότερους ανθρώπους, για διάφορους λόγους, όπως: θρησκεία, σεξουαλικότητα, ηλικία, κοινωνική τάξη, πολιτικού φρονήματος, πολιτισμικού ή οποιουδήποτε άλλους ζητήματος.

Ξεκινώντας από το σχολείο, πόσες φορές νιώσαμε αδικημένοι λόγω διάκρισης;  Είτε γιατί ο δάσκαλος / η δασκάλα, ξεχώρισε κάποια άλλα παιδιά, επειδή συμμετείχαν περισσότερο, ήταν καλύτεροι μαθητές, επειδή προέκυψε μια αδυναμία, λόγω χαρακτήρα, φιλικής σχέσης με τον γονέα κτλ.

Στη δουλειά μας;  Δεν έχουμε νιώσει αδικημένοι;  Χιλιάδες φορές.  Είτε γιατί το αφεντικό δεν μας αξιολόγησε σωστά, είτε γιατί δεν εκτίμησε τις υπηρεσίες που του παρέχουμε, είτε επειδή έκρινε πως κατά τη δική του άποψη, δεν αξίζουμε έναν καλύτερο μισθό, μια καλύτερη συμπεριφορά, μια ψηλότερη θέση στην κλίμακα της ιεραρχίας. 

Στην καθημερινότητά μας;  Δεν έχουμε βρεθεί σε μια κατώτερη θέση, επειδή οι ανώτεροι μας, ή οι συνεργάτες μας αποφάσισαν να προωθήσουν κάτι, ίσως κατώτερο και ανάξιο από το δικό μας έργο;  Πόσες φορές νιώσαμε τη θηλιά στον λαιμό να μας πνίγει διαβάζοντας βλακείες και αναξιοκρατικές κριτικές για πράγματα που στην πραγματικότητα, είναι για τα μπάζα, και λόγω προσωπικών συμφερόντων, είδαμε την αξία να πηγαίνει στο περιθώριο ενώ το σκουπίδι, στη θέση της πρωτιάς.

Άσχημο και άκομψο να αισθάνεται κάποιος την αδικία μιας διάκρισης.  Τραγικό θα έλεγα.  Κι είναι κάτι που μπορεί να πληγώσει ανθρώπους, να τους ισοπεδώσει και να τους καταρρακώσει αν δεν έχουν τη δύναμη να τοποθετήσουν την αξία τους στο βάθρο που τους αξίζει, παρακάμπτοντας τους περιθωριακούς που τους αδίκησαν με την εσφαλμένη κρίση και τακτική τους.

Οι διακρίσεις, δεν έχουν καθόλου ελαφρυντικά. Υπολείπονται ουσίας και ποιότητας.  Γι’ αυτό θα πρέπει όλοι μας, να είμαστε προσεκτικοί στον τρόπο που αξιολογούμε κάποιον.  Δεν υπάρχει λόγος να υπονομεύουμε τα δικαιώματα των συνανθρώπων μας για αδικαιολόγητους λόγους. Τα προνόμια οφείλουν να δίνονται δίκαια έτσι ώστε να έχουμε μια αξιοκρατική εξίσωση σαν κοινωνία και το μοίρασμα της τράπουλας να γίνεται επί ίσοις όροις.