Η εφεύρεση της λαδομπογιάς κατά τα πρώτα χρόνια της Αναγέννησης έφερε επανάσταση στον κόσμο της ζωγραφικής. Οι καλλιτέχνες μπορούσαν πλέον να συνδυάσουν τα χρώματα μεταξύ τους για να δημιουργήσουν αλλαγές στην απόχρωση και τον τόνο. Επίσης μπορούσαν  να απλώσουν διαφανή λούστρο χρώματος για να δημιουργήσουν μια φωτεινότητα, λάμψη και λεπτότητα χρώματος που δεν ήταν εφικτή πριν. Η συνεχής χρήση λαδομπογιών από χιλιάδες καλλιτέχνες ανά τους αιώνες μαρτυρεί τις φανταστικές δυνατότητες και την προσαρμοστικότητά της.

Σήμερα η λαδομπογιά δεν ήταν ποτέ πιο εύκολη στη χρήση και το ευρύ φάσμα των διαθέσιμων και έτοιμων καμβάδων και άλλων επιφανειών ζωγραφικής σημαίνει ότι οι εικόνες μπορούν να ζωγραφιστούν σε κάθε σχήμα και μέγεθος. Επιπλέον, η ευέλικτη φύση της λαδομπογιάς σημαίνει ότι τα λάθη μπορούν εύκολα να διορθωθούν είτε ξύνοντας ή σκουπίζοντας το χρώμα είτε απλώς ξαναβάφοντας πάνω του, καθιστώντας τις λαδομπογιές ένα εξαιρετικά ελκυστικό μέσο για αρχάριους ζωγράφους.

Εάν σκέφτεσαι να ξεκινήσεις τη ζωγραφική ως χόμπι, και να χρησιμοποιήσεις ως μέσο τις  λαδομπογιές θα πρέπει πρώτα να γνωρίζεις πώς να επιλέξεις τα κατάλληλα χρώματα και εργαλεία ώστε να δημιουργήσεις το πρώτο σου έργο. Εκτός από την αγορά του καμβά και της παλέτας, δες πιο κάτω τη λίστα με τα απαραίτητα για τη δημιουργία μίας ελαιογραφίας:

1. Λαδομπογιές – οι περισσότεροι κατασκευαστές προσφέρουν δύο είδη λαδομπογιάς: paint-student (ποιότητα μαθητή) και artist quality (ποιότητα καλλιτέχνη), όπου το κόστος της μπογιάς καθορίζεται από το κόστος της ακατέργαστης χρωστικής που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία της. Η βαφή καλλιτεχνικής ποιότητας αποτελείται από μεγαλύτερη γκάμα χρωμάτων και τείνει να είναι πιο ακριβή. Πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι ελαιοχρωματισμοί αναμειγνύονται ανεξαρτήτως μάρκας ή ποιότητας. Υπάρχουν εκατοντάδες διαθέσιμα χρώματα, αλλά οι αρχάριοι πρέπει να γνωρίζουν την Θεωρία των Χρωμάτων, δηλαδή ποια είναι τα ζεστά και ποια τα κρύα χρώματα, και τι χρώμα δημιουργείται με την ανάμιξη τους.

Βάση του καλλιτέχνη, συγγραφέα και καθηγητή τέχνης, Ian Sidaway (2011) η παλέτα του πρωτάρη θα πρέπει να έχει τα ακόλουθα 12 χρώματα λαδομπογιών, όπως είναι διαθέσιμα στην αγορά:

  • Titanium White
  • Cadmium Red
  • Quinacridone Red
  • Cadmium Yellow Light
  • Cadmium Yellow
  • Ultramarine Blue
  • Pthalocyanine Blue
  • Raw Umber
  • Burnt Umber
  • Viridian Green
  • Dioxazine Purple
  • Ivory Black

 

2. Πινέλα– τα πινέλα κατασκευάζονται είτε από φυσική τρίχα είτε από συνθετικές ίνες. Ο πιο συνηθισμένος τύπος τρίχων που χρησιμοποιείται για τις λαδομπογιές είναι μια φυσική τρίχα που λαμβάνεται από το γουρούνι. Τα πινέλα αυτά λέγονται hog brushes στην αγορά, ενώ η αντοχή, η ακαμψία και η ανθεκτικότητά τους επιτρέπουν να χειρίζονται την παχιά λαδομπογιά. Τα πινέλα καλύτερης ποιότητας έχουν φυσικό σχίσιμο στο άκρο, γνωστό ως «flag» που βοηθά στη συγκράτηση και την κατανομή του χρώματος. Τα πινέλα πωλούνται σε πολλά σχήματα και μεγέθη. Το μέγεθος του πινέλου που θα χρησιμοποιήσετε εξαρτάται από το μέγεθος του καμβά που εργάζεστε, αλλά το σχήμα του πινέλου πρέπει να επιλέγεται με βάση αυτού που ζωγραφίζετε, το μέγεθος του, την ακρίβεια και την λεπτομέρεια που θέλεις να δώσεις στο κάθε στοιχείο επάνω στο έργο σου.

Ακολουθούν τα σχήματα των πινέλων όπως είναι γνωστά στην αγορά:

  • Round                                         
  • Flat
  • Bright
  • Filbert
  • Fan blender

 

3. Σπάτουλες- μοιάζουν σαν μαχαίρια και χρησιμοποιούνται για την ανάμειξη χρωμάτων, για τον καθαρισμό χρησιμοποιημένου χρώματος από την παλέτα και για τη δημιουργία ‘‘εφέ’’ επάνω στην επιφάνεια του καμβά. Η λεπίδα τους είναι επίπεδη και κατασκευασμένη από ανοξείδωτο χάλυβα, που έχει διαφορετικά σχήματα. Το σχήμα σπάτουλας που θα επίλεξε, όπως και στα πινέλα εξαρτάται από αυτό που ζωγραφίζετε, το μέγεθος του και την λεπτομέρεια που θέλεις να δώσεις στο στοιχείο.

4. Paint/Colour Shapers είναι παρόμοια με τα πινέλα, αλλά αντί να έχουν τρίχες, οι μύτες/άκριες τους είναι κατασκευασμένες από ένα συμπαγές, εύκαμπτο κομμάτι από καουτσούκ σιλικόνης. Στην αγορά διατίθενται με μύτες διαφόρων σχημάτων που είναι είτε μαλακές και εύκαμπτες είτε άκαμπτες και σταθερές. Tα Paint Shapers χρησιμοποιούνται ως επιπλέον μέσο για να τελειοποιηθεί η ‘‘δουλεία’’ που έγινε από το πινέλο.

 

5. Διαλύτες και Πρόσθετα χρωμάτων το διαλυτικό είναι ένα υγρό που αραιώνει την λαδομπογιά, διευκολύνοντας το τρίψιμο και την εφαρμογή της επάνω στον καμβά ή σε άλλη επιφάνεια. Χρησιμοποιείται επίσης για τον καθαρισμό των πινέλων και άλλου εξοπλισμού μετά τη χρήση. Ο πιο συνηθισμένος τύπος διαλυτικού είναι το νέφτι. Επίσης υπάρχουν επιπρόσθετα υγρά στην αγορά με διαφορετική χρήση, τα οποία χρησιμοποιούνται για να αλλάξουν ή να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά του χρώματος και ενσωματώνονται στην λαδομπογιά καθώς αναμειγνύεται στην παλέτα. Αυξάνουν τη ροή του χρώματος, επιταχύνουν το χρόνο στεγνώματος ή αυξάνουν τη διαφάνεια.

6. Βερνίκι- το βερνίκι χρησιμοποιείται ως κάλυμμα για την προστασία της βαμμένης εικόνας από τη βρωμιά και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Η εφαρμογή βερνικιού ενοποιεί επίσης τα χρώματα και είναι διαθέσιμο σε φινιρίσματα matee και gloss.

Αν θέλεις να πάς το χόμπι σου ένα βήμα παραπέρα, αγόρασε και ένα καβαλέτο, για να τοποθετείς τον καμβά σου επάνω και να αισθάνθεσαι σαν ένας σωστός ζωγράφος.

 

Source: Oils in 10 steps by Ian Sidaway, 2011, Octopus Publishing Group Ltd