Ο Francisco José de Goya y Lucientes (1746–1828), ευρύτερα γνωστός ως Francisco Goya (Φρανσίσκο Γκόγια) θεωρείται ο σημαντικότερος Ισπανός καλλιτέχνης του τέλους του 18ου και των αρχών του 19ου αιώνα και  το πιο γνωστό του έργο αποτελεί ”Ο Κρόνος καταβροχθίζει το γιο του”. 

Γεννημένος στο Fuendetodos,της Ισπανίας μετακόμισε αργότερα με τους γονείς του στη Σαραγόσα και σε ηλικία 14 ετών, άρχισε να σπουδάζει με τον ζωγράφο José Luzán Martínez (1710–1785). Ο Γκόγια έφτασε σε καλλιτεχνική ωριμότητα κατά τη διάρκεια της εποχής του διαφωτισμού. Η εισαγωγή του Γκόγια στα βασιλικά εργαστήρια, μια σχέση που κράτησε για το υπόλοιπο της ζωής του και διήρκεσε 4 μοναρχίες, ξεκίνησε το 1774. Ο Γκόγια ζωγράφισε 63 έργα για δύο βασιλικά ανάκτορα, τα οποία περιελάμβαναν 9 σκηνές κυνηγιού για την τραπεζαρία στο San Lorenzo del Escorial και 10 σχέδια για ταπετσαρίες που προορίζονταν για την τραπεζαρία στο El Pardo. Το έργο του The Blind Guitarist (1778) σχεδιάστηκε αρχικά για τον προθάλαμο στο El Pardo και οι ταπητουργοί, απογοητευμένοι από την πολύπλοκη σύνθεσή του, επέστρεψαν το έργο πίσω στον Γκόγια. Ωστόσο, πριν το απλοποιήσει Γκόγια διατήρησε το αρχικό σχέδιο σε χαλκογραφία και ήταν η μεγαλύτερη εκτύπωση που έκανε ποτέ. Δες το έργο πιο κάτω:

Ο Γκόγια λάμβανε πολλές προμήθειες από τον κύκλο της αριστοκρατίας. Μεταξύ 1785 και 1788, ζωγράφισε στελέχη και τις οικογένειές τους από την Τράπεζα του Σαν Κάρλος. Το έργο Condesa de Altamira and Her Daughter (1787-1788) δείχνει την ικανότητά του να συλλαμβάνει την ευαισθησία των καθιστών και τη μαεστρία του σε μια ζωγραφική τεχνική, η οποία απεικονίζει με πλατιές πινελιές τη λάμψη των εκλεκτών ενδυμάτων και άλλων εξαρτημάτων πλούτου. Δες το έργο πιο κάτω:

Ενώ το πορτρέτο Manuel Osorio Manrique de Zuñiga (1787-88), απεικονίζει τον γιο της κόμισσας  Altamiras, και αποδεικνύει το ενδιαφέρον του Γκόγια για το σχέδιο της επιφάνειας και το παιχνίδι του φωτός. τα πουλιά σε κλουβιά συμβολίζουν την αθωότητα της νεότητας. Δες το έργο πιο κάτω:

Σε ηλικία 40 ετών, ο Γκόγια διορίστηκε ζωγράφος στον βασιλιά Κάρολο Γ’ και, το 1789, προήχθη σε ζωγράφος της αυλής. Το έτος 1789 σηματοδότησε επίσης την πτώση της γαλλικής μοναρχίας  και το 1793 η Γαλλία κήρυξε τον πόλεμο στην Ισπανία. Εκείνη την περίοδο, ο Γκόγια ταξίδεψε στο Cádiz της Ανδαλουσίας με τον Sebastián Martínez y Pérez, έναν πλούσιο επιχειρηματία και συλλέκτη έργων τέχνης. Το αξιοσημείωτο πορτρέτο του φίλου του από τον Γκόγια αποτυπώνει την ομοιότητα και την ένταση του θέματος τονίζοντας την προσωπική του έκφραση, τον εσωτερικό χαρακτήρα και την ανθρωπιά του. Δες το έργο πιο κάτω:

Έχοντας επιζήσει από μια εκτεταμένη περίοδο ασθένειας στο Cádiz, ο καλλιτέχνης εμφανίστηκε μήνες αργότερα εντελώς κωφός, αλλά μπόρεσε να επιστρέψει στη Μαδρίτη το 1793. Το 1799, ολοκλήρωσε και δημοσίευσε μια σειρά από 80 αλληγορικών χαρακτικών που ονομαζόταν Caprichos. Τα έργα Out Hunting for Teeth (1799) και το The Sleep of Reason Produces Monsters (1799) που απεικονίζονται πιο κάτω αντίστοιχα, είναι δύο χαρακτικά από αυτήν τη σειρά. Εισάγουν έναν κόσμο από μάγισσες, φαντάσματα και φανταστικά πλάσματα που εισβάλλουν στο μυαλό, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια ονείρων, εφιαλτικών οραμάτων που συμβολίζουν έναν κόσμο ενάντια στη λογική.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο καλλιτέχνης ζωγράφησε επίσης ένα πορτρέτο μεγάλης κλίμακας της οικογένειας του Καρόλου Δ’, ο οποίος βασίλευσε στην Ισπανία από το 1788 μέχρι το 1808. Το έργο ονομάζεται Charles IV of Spain and His Family (1800-1801) και απεικονίζει της βασιλική οικογένεια σε πρώτο πλάνο και στο βάθος τον εαυτό του σε ένα καβαλέτο.

Η διαφωτισμένη μοναρχία του Καρόλου Δ’ έφτασε στο τέλος της όταν οι στρατοί του Ναπολέοντα εισέβαλαν στην Ισπανία το 1808. Η βάναυση εισβολή κορυφώθηκε με τη γαλλική κατοχή και την εγκατάσταση του αδελφού του Ναπολέοντα, Ιωσήφ Βοναπάρτης, στον ισπανικό θρόνο. Ο Γκόγια ορκίστηκε πίστη στον Βοναπάρτη και ζωγράφισε μέλη του γαλλικού καθεστώτος. Το 1811 του απονεμήθηκε το Βασιλικό Τάγμα της Ισπανίας. Η μοναρχία των Βουρβόνων αποκαταστάθηκε με την πτώση του Ναπολέοντα το 1814. Αλλά ο νέος βασιλιάς, Φερδινάνδος Ζ΄, γιός του Καρόλου Δ΄, δεν συμμεριζόταν τις πεφωτισμένες απόψεις του προκατόχου του. Ανακάλεσε το Σύνταγμα, επανέφερε την Ιερά Εξέταση και αυτοανακηρύχτηκε απόλυτος μονάρχης. Λίγο αργότερα, ξεκίνησε μια βασιλεία τρόμου. Ερωτηθείς για την πίστη του στους κατακτητές, ο Γκόγια έδειξε την πίστη του μνημονεύοντας την εξέγερση της Ισπανίας κατά του γαλλικού καθεστώτος σε δύο πίνακες: The Second of May 1808 (1814) και The Third of May 1808 (1814). Στον πρώτο πίνακα, ο Γκόγια απεικονίζει μια βάναυση σκηνή στο κέντρο της Μαδρίτης, την Πουέρτα ντελ Σολ, όπου οι Ισπανοί πολέμησαν εναντίον στρατιωτών υπό την ηγεσία των Γάλλων έφιπποι. Το δεύτερο έργο απεικονίζει την εκτέλεση αιχμαλώτων Ισπανών στο Πρίνσιπε Πίο, έναν λόφο λίγο έξω από τη Μαδρίτη εκείνη την εποχή. Οι πίνακες απεικονίζουν τις σκοτεινές αποχρώσεις και τις ρευστές πινελιές αντιπροσωπευτικές της μεταγενέστερης περιόδου του Γκόγια.

 

 

 

 

 

 

Ο Γκόγια συνέχισε την αφήγηση του για τις φρικαλεότητες του πολέμου σε μια σειρά 85 χαρακτικών με τίτλο ‘Οι Καταστροφές του Πολέμου’’. Εκτελεσμένη από το 1810 έως το 1820, η σειρά απεικονίζει τις παρωδίες που έγιναν μάρτυρες κατά τη διάρκεια του αγώνα της Ισπανίας για ανεξαρτησία από τη Γαλλία. Σε αντίθεση με τα έργα του Caprichos, αυτή η σειρά δεν δημοσιεύτηκε ποτέ κατά τη διάρκεια της ζωής του καλλιτέχνη, πιθανώς λόγω του κατηγορητηρίου του για πόλεμο. Το έργο του One Can‘t Look (1863) , ένα χαρακτικό από τη λεγόμενη σειρά και απεικονίζει μια δυνατή και συναισθηματικά φορτισμένη σκηνή της γαλλικής κατοχής και των ισπανικών αντιποίνων. Δες το έργο πιο κάτω:

Μη έχοντας βασιλικές επιτροπές κατά τη διάρκεια της ταραχώδους μοναρχίας του Φερδινάνδου Ζ’, ο Γκόγια απομονώθηκε από την πολιτική και πνευματική ζωή στη Μαδρίτη. Μεταξύ 1820 και 1823, ολοκλήρωσε μια σειρά από πολύ ιδιωτικά έργα σε νωπογραφία στο μικρό καταφύγιό του, Quinta del Sordo (το σπίτι του κωφού).  Εκείνα τα έργα, 14 στο σύνολο, είναι γνωστά ως Μαύροι Πίνακες, και συναρπάζουν για τις απαίσιες και συχνά φρικιαστικές σκηνές τους με σκοτεινούς και συναισθηματικούς τόνους. Ένα από αυτά είναι  ”Ο Κρόνος καταβρoχθίζει τον γιο του” (1819-1823), το οποίο αποτελεί το πιο γνωστό του έργο μέχρι σήμερα. Δες το έργο πιο κάτω:

Δυσαρεστημένος με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία το 1824, ο Γκόγια αποσύρθηκε στο Μπορντό, της Γαλλίας με το πρόσχημα της αναζήτησης ιατρικής συμβουλής. Τα τελευταία του χρόνια τα πέρασε εκεί και στο Παρίσι.

ΠΗΓΗ: The Met Museum