Όλοι μας λέμε ψέματα άλλοτε μικρά άλλοτε μεγάλα. Αυτό που ξεχνάμε είναι ότι αργά ή γρήγορα όλα βγαίνουν στην επιφάνεια. Εκεί είτε αντιμετωπίζεις τις συνέπειες των πράξεων σου ή το παραμύθι συνεχίζεται, με εσένα πρωταγωνιστή και οι άλλοι να παραμένουν τα «θύματα» σου.

Το ψέμα θα το χαρακτήριζα σαν ένα κουβάρι που δεν ξεμπλέκεται όσο και αν προσπαθείς. Όσα περισσότερα ψέματα λες τόσο πιο πολλοί κόμποι δημιουργούνται και μετά κάτσε να βρεις την άκρη του νήματος. Μπορεί να γίνει τόσο εθιστικό όσο ένα ναρκωτικό, ειδικά αν τυχαία σε έχει βγάλει από την δύσκολη θέση με ευκολία το χρησιμοποιείς ξανά και ξανά χωρίς να σε νοιάζουν οι συνέπειες. Μέχρι να έρθει η στιγμή που έρχεσαι αντιμέτωπος με την αλήθεια που κρύβεις. Είναι κανείς ποτέ έτοιμος να αποκαλύψει την πραγματικότητα μιας κατάστασης; Θεωρώ πως όχι, αν σκεφτούμε πως αποφεύγουμε την αλήθεια για να μην την αντιμετωπίσουμε.

Το πιο τρελό σενάριο συμβαίνει όταν ανακαλύψεις το ψέμα που λέει ο άλλος, αλλά αυτός με τον κάθε δυνατό τρόπο προσπαθεί να σε μεταπείσει για το αντίθετο. Βέβαια στην προκειμένη περίπτωση ο θυμός σου κτυπάει τέρμα στο ”κόκκινο” και νιώθεις ταυτόχρονα την απογοήτευση να σε κατακλύζει. Διερωτώμαι πως αυτά τα άτομα θα αντιδρούσαν αν βρίσκονταν στην θέση σου. Στο σημείο αυτό η εμπιστοσύνη σου κλονίζεται τόσο πολύ που όσο και να ήθελες να αλλάξει  η κατάσταση, αυτή παραμένει η ίδια ή χειροτερεύει. Στην τελική αν ο άλλος ψεύδεται στο σημείο που σε ενοχλεί και επηρεάζει την ζωή σου, σκέψου ότι δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για να τον βοηθήσεις. Καμιά φορά εκεί που εσύ προσπαθείς να  βοηθήσεις τον άλλο, το μόνο που κατορθώνεις είναι να σπαταλάς το χρόνο σου και την ενέργεια σου, αφήνοντας τον εαυτό σου στο περιθώριο.

Είναι πλέον προφανές ότι στους πλείστους ανθρώπους λείπει κάτι το βασικό, η αυτογνωσία, ώστε να μπορούν να αντιληφθούν τα λάθη τους και να είναι σε θέση να τα επεξεργαστούν. Εκτός και αν έχουν αυτογνωσία και επιλέγουν απλά να μην αλλάξουν επειδή τους βολεύει. Κατά την άποψη μου, το να λέει κάποιος ψέματα, συνάδει με το γεγονός ότι αποφεύγει να αναλάβει τις ευθύνες σου, είτε λόγω φόβου είτε επειδή η λέξη αυτή παραμένει άγνωστη στο λεξιλόγιο του.

Μήπως ήρθε η ώρα να μην ανέχεσαι συμπεριφορές που δεν σε εκφράζουν; Να σταματήσεις να ανέχεσαι τα ψέματα; Η επιλογή είναι δική σου!