Να τους αγαπάς τους ανθρώπους!

Θα σε απογοητεύσουν οικτρά, θα σε πληγώσουν, θα σε προδώσουν. Να τους αγαπάς!

Να τους αγαπάς, γιατί δεν ήξεραν καλύτερα! Δεν τους έμαθε κανένας να σκέφτονται σωστά, να αναλύουν επιστημονικά, να βγάζουν συμπεράσματα. Και απέμειναν στο ένα και ένα κάνει τρία που είδαν σ’ ένα τρικ στο YouTube. 

Να τους αγαπάς, γιατί δεν έμαθαν ποτέ τους ν’ αγαπούν! Δεν τους αγάπησε ποτέ κανένας βλέπεις, με το πάθος το απέραντο, εκείνο που σε πνίγει. Εκείνο που σε κάνει να μην σκέφτεσαι ποτέ εσένα, μόνο τον άλλο.

Να τους αγαπάς, γιατί δεν έμαθαν ποτέ τι σημαίνει ειλικρίνεια! Την ιδιότητα αυτή του να λες την αλήθεια, να είσαι αμιγής, χωρίς προσποίηση. Έμαθαν να λένε ότι φταίνε οι άλλοι, κάποιοι άλλοι, φτάνει να μην είναι αυτοί.

Να τους αγαπάς, γιατί δεν έμαθαν ποτέ να σέβονται! Όχι να σέβονται τον δυνατό, αυτό τα καταφέρνουν μια χαρά. Να σέβονται τον κάθε έναν. Τους αδύνατους, τους φτωχούς, τις γυναίκες, τους άνδρες, τα παιδιά, τους έγχρωμους, τους κίτρινους, τους λευκούς, τους ομοφυλόφιλους, τους ετερόφυλους, όλους μα όλους. Να σέβονται τον άνθρωπο και όχι την οποιαδήποτε ταυτότητα, που κάποιος κάπου τους ανάθεσε. Επειδή πολύ απλά, είναι άνθρωπος.

Να τους αγαπάς, ακόμα και αν σε απογοήτευσαν οικτρά, και αν σε πλήγωσαν, και αν σε πρόδωσαν.

Γιατί να τους αγαπάς, όμως;

Γιατί αν δεν τους αγαπάς, δίνεις χώρο στο μίσος, στην μισαλλοδοξία, στην υπουλότητα, στο ψέμα. Γίνεσαι ένα μ’ αυτούς και δεν κερδίζει κανένας. Όλοι χάνουν εδώ.

Ο μόνος τρόπος να κερδίσει η ανθρωπότητα είναι ν’ αγαπάμε τους ανθρώπους, μόνο τότε έχει νόημα η λέξη “ανθρωπότητα”. Μόνο τότε γινόμαστε ένα.